20 Μαΐου, 2016

ΜΠΙΝΑΛΙ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ: ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ... ΠΙΣΤΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Ο τούρκος υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοινώθηκε σήμερα ότι θα είναι ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ως εκ τούτου ο επόμενος πρωθυπουργός, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο της κυβέρνησης για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει τις εξουσίες του.

"Ο Γιλντιρίμ θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του ισλαμοσυντηρητικού AKP στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ. Λίγο μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί "σε πλήρη αρμονία" με τον πρόεδρο Ερντογάν, του οποίου είναι ένας πιστός σύμμαχος, και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον της "τρομοκρατικής απειλής" που δέχεται η χώρα.

Ο Γιλντιρίμ, συνιδρυτής του AKP και στενός συνεργάτης του Ερντογάν από το 1994, θα στηρίξει τον στόχο του Τούρκου προέδρου για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δημιουργηθεί ένα προεδρικό σύστημα, μια κίνηση που οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι θα επιφέρει ενίσχυση του αυταρχισμού. Και τώρα, τόπο στο προεδρικό καθεστώς!", είχε δηλώσει ο Γιλντιρίμ λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Νταβούτογλου.

Μια νέα κυβέρνηση ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και τη Δευτέρα, δήλωσαν στο Ρόιτερς πηγές του AKP. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν για οποιεσδήποτε αλλαγές στην ομάδα της οικονομικής διαχείρισης, ιδιαίτερα αν θα παραμείνει στη θέση του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος θεωρείται ότι έχει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: