09 Μαΐου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Σε 15 προσαγωγές προχώρησε, συνολικά, η αστυνομία για τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος και στα Εξάρχεια, εκ των οποίων οι 14 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα, Δευτέρα, ενώπιον του εισαγγελέα.

Για την Αυστρία και τη Σλοβακία αναχωρεί αύριο, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης των διαύλων συνεννόησης και επικοινωνίας που δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή την προσφυγική κρίση τόσο εξαιτίας μονομερών ενεργειών τους όσο και άκομψων δημοσίων δηλώσεων εναντίον της χώρας μας.

Πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ηλικία 60 ετών και έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, η δημοσιογράφος Μάγδα Χρυσοστομίδου. Επίθεση δέχθηκαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, με το κυβερνών κόμμα να αποδίδει την ευθύνη στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου.

Επαναλειτουργεί από αύριο, Τρίτη η λεωφορειακή γραμμή Χ80 «Πειραιάς-Ακρόπολη-Σύνταγμα EXPRESS» με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Η λεωφορειακή γραμμή Χ80 θα πραγματοποιεί δρομολόγια συνδέοντας τον τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων του ΟΛΠ στον Πειραιά (Ακτή Ξαβερίου και Ακτή Μιαούλη) με την Ακρόπολη, και το κέντρο του Πειραιά με αυτό της Αθήνας.

Κόσμος: Τους λόγους για τους οποίους η χώρα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ ανέλυσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, σε ομιλία του. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι το Brexit μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ειρήνη στην Ευρώπη.

Στη σύλληψη και απέλαση του Ρούπερτ Χέις, ανταποκριτή του BBC στην Πιονγιάνγκ, προχώρησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας. Ο Χέις μαζί με την παραγωγό του καναλιού και έναν εικονολήπτη συνελήφθησαν την Παρασκευή και ανακρίθηκαν επί ώρες. Τη Δευτέρα  οδηγήθηκαν στο αεροδρόμιο.

Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες των Φιλιππίνων για την ανάδειξη του νέου προέδρου της  χώρας. Οι υποψήφιοι πολλοί, ωστόσο, φαβορί θεωρείται ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήμαρχος επί 22 χρόνια της πόλης Νταβάο, γνωστός με το όνομα «Τιμωρός».

Περίπου το ένα πέμπτο των σπιτιών έχουν καταστραφεί στην πόλη Φορτ Μακ Μάρεϊ του Καναδά εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα. Οι Αρχές αναφέρουν πως λόγω των μεγάλων καταστροφών η πόλη θα κάνει αρκετά χρόνια για να λειτουργήσει και πάλι κανονικά. 

Τον ισχυρισμό του εκδότη του περιοδικού Focus Χέλμουτ Μάρκβορτ ότι ο Αρχηγός των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιθυμεί να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος διέψευσε την Κυριακή ο ίδιος ο Γκάμπριελ, αναφερόμενος σε «ανοησίες». Ο εκδότης του Focus είχε δηλώσει ότι πρόκειται να διαδεχθεί τον Γκάμπριελ ο δήμαρχος του Αμβούργου, ενώ ως υποψήφιος για την καγκελαρία ακούγεται ο Μάρτιν Σουλτς.

Οικονομία:Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπου με την έλευση αντιπροσωπείας υποψήφιων αγοραστών, της φιλιππινέζικης International Container Terminal Services, Inc (ICTS), οι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν, πολιορκώντας τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

Αυτοπαγιδευμένος στην επιμονή του να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα φαίνεται πως βρίσκεται ο Β. Σόιμπλε. Η πλειοψηφία των εταίρων του ζητά να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η ψήφιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού και φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη, θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία.

Αθλητισμός:Ο τίτλος στην La Liga 2015/2016 θα αποφασιστεί την τελευταία αγωνιστική, ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, που στέκεται πίσω της ένα πόντο, αφού η απρόσμενη ήττα (2-1) της Ατλέτικο Μαδρίτης στην Λεβάντε, έβγαλε τους «ροχιμπλάνκος» εκτός συζήτησης. Την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, διανύει ο Κώστας Μήτρογλου καθώς κατέριψε το ρεκόρ των 20 γκολ που είχε πετύχει την σεζόν 2012/13 με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: