19 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Για πολιτικό παιχνίδι που επιβαρύνει την οικονομία και διατηρεί ζωντανό «το σενάριο του αδιεξόδου, της ρήξης και τελικά του Grexit» κατηγορεί την κυβέρνηση ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του στο Βήμα. Τρεις συγκεντρώσεις ενάντια στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο οργανώνουν σήμερα, Τρίτη στην Αθήνα οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρείχε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τις εξελίξεις με την ΟΝΝΕΔ, δηλώνοντας ότι μετέτρεψε ένα πρόβλημα σε μια ευκαιρία ανανέωσης και ότι κάνει πράξη το σύνθημα «όλα από την αρχή». «Όταν ασκείς κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είσαι εντάξει με τα του οίκου σου» σημείωσε.

Το Χρυσό Μετάλλιο της Κερκυραϊκής Αξιοσύνης απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, που αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης της Κέρκυρας. Βαθιά συγκινημένος ο κ. Νίκολιτς ευχαρίστησε τους Έλληνες, και ιδιαίτερα τους Κερκυραίους, για τη φιλοξενία και τη μεγάλη βοήθεια που προσέφεραν το 1916 στους 150.000 πρόσφυγες Σέρβους.

Ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών ολοκλήρωσης στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, θα συνεχιστεί η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας και πρόσθεσε ότι η διαδικασία μετακίνησης και άλλων ατόμων προς τη συγκεκριμένη δομή θα επαναληφθεί πιθανότατα αύριο, Τετάρτη, και την Πέμπτη.

Κόσμος: Στη σύλληψη πέντε ατόμων στο Φράιταλ, κοντά στη Δρέσδη, προχώρησαν ειδικές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας, κάνοντας εφόδους στις οποίες βρέθηκε μεγάλη ποσότητα υλικών εμπρησμού. Η ομάδα θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από εμπρησμούς κέντρων για πρόσφυγες και οι συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης, βαριά σωματική βλάβη και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Λίγο μετά την κήρυξη της «εαρινής τους επίθεσης», οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν επίθεση με στόχο εγκαταστάσεις της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών NDS στο κέντρο της Καμπούλ. Οι πρώτες αναφορές μιλούν για νεκρούς και δεκάδες τραυματίες -κατά ορισμένες πηγές, «περίπου 200» τραυματίες- στην επίθεση που ξεκίνησε με καμικάζι και συνεχίστηκε με έφοδο ενόπλων.

Ο επικεφαλής της ομάδας των φωτογράφων του Reuters για Ελλάδα και Κύπρο Γιάννης Μπεχράκης, μαζί με τους Άλκη Κωνσταντινίδη και Αλέξανδρο Αβραμίδη, κατάφεραν να φέρουν στο Reuters το τρίτο Πούλιτζερ για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης. «Δείξαμε στον κόσμο τι συμβαίνει, πως η ανθρωπιά είναι ακόμη ζωντανή» λέει ο Μπεχράκης. Οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν.

Όσοι πίστευαν πως η καταστροφική για την πρόεδρο ψηφοφορία στη Βουλή της Βραζιλίας, το προτελευταίο βήμα για την αποπομπή της, θα έκαμπτε την Ντίλμα Ρούσεφ δεν επιβεβαιώθηκαν: Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το Βατερλώ, διαμήνυσε πως θα παλέψει σκληρά με «καθαρή συνείδηση», αρνούμενη πως παραβίασε τη νομοθεσία και επαναλαμβάνοντας πως η διαδικασία σε βάρος της είναι πραξικοπηματική -ενώ η χώρα είναι διχασμένη και ο αντιπρόεδρος μοιράζει ήδη υπουργεία.

Η αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στα Ηνωμένα Έθνη έγινε το σκηνικό μίας ασυνήθιστα έντονης, για τα διπλωματικά δεδομένα, λεκτικής αντιπαράθεσης στον απόηχο της έκρηξης σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ. Οι πρεσβευτές Ισραήλ και Παλαιστίνης φώναζαν ο ένας στον άλλο πάνω από ανοικτά μικρόφωνα, με τον προεδρεύοντα να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Οικονομία: Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την απόφαση της αεροπορικής εταιρίας Ryanair να διακόψει νωρίτερα τις καλοκαιρινές πτήσεις της στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες επιστολές της εταιρίας προς την κυβέρνησης που έμειναν αναπάντητες, καταγγέλλει «πλήρη αδιαφορία και πρωτοφανή ανικανότητα», με θύμα τον ελληνικό τουρισμό. Ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων του Μάριο Ντράγκι. Αρκετοί αναλυτές αποφαίνονται ότι η δημοσιονομική εξυγίανση των χωρών της κρίσης γίνεται στις πλάτες των αποταμιευτών.

Μικρές απώλειες καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της Τρίτης, κόντρα στο ανοδικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών. Οι επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, οι οποίες ξεκινούν σήμερα.

Αθλητισμός:Κλήθηκαν σε απολογία Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος και ΠΑΣ Γιάννινα για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στα ματς με Καλλονή, Πανθρακικό, Ατρόμητο και Skoda Ξάνθη στην 30η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Super League, λόγω της συμπεριφοράς ων οπαδών τους. Θα βρεθούν ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής στις 22 Απριλίου στις 11:00.

Με τιμωρία μεγαλύτερη από μία αγωνιστική κινδυνεύει ο Τζέιμι Βάρντι. Ο επιθετικός της Λέστερ (22 γκολ αυτή την σεζόν στην Premier League) κατηγορείται για «ανάρμοστη συμπεριφορά» για τις προσβλητικές λέξεις που απεύθυνε στον διαιτητή να κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Γουέστ Χαμ (2-2).
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: