21 Απριλίου, 2016

ΣΤΡΑΒΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να διεξαγάγουν έκτακτο συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, εάν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρωθούν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σήμερα, επισημαίνοντας πάντως ότι οι συνομιλίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

“Εάν υπάρξει τόση πολλή πρόοδος που η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα επίκειται λογικά, τότε θα ανέμενα να γίνει (έκτακτο) Eurogroup κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα”, ανέφερε ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Πάντως οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίσσονται τόσο ομαλά, επισήμαναν Ευρωπαίοι και Έλληνες αξιωματούχοι.

“Έχω ελπίδες, αλλά όχι την προσδοκία, ότι όλα θα έχουν κλείσει πριν από το Eurogroup την Παρασκευή”, επισήμανε η πηγή αυτή, αναφερόμενη στο τακτικό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ την 22η Απριλίου. Μια από τις υπό εξέταση επιλογές είναι οι συνομιλίες να συνεχιστούν στο Eurogroup ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία τεχνικής φύσης η οποία θα οριστικοποιηθεί στο έκτακτο συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Μια από τις βασικές διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις αφορά τα δημοσιονομικά: η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζουν να ερίζουν για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να χαρακτηρίζει υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις της ΕΕ. Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση και οι πιστωτές συμφώνησαν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 24% από το 23%, στο πλαίσιο μιας σειράς φορολογικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ.

Τα μέρη συνεχίζουν να διαφωνούν για το εάν το αφορολόγητο πρέπει να μειωθεί ή όχι στα περίπου 8.000 από τα 9.545 ευρώ, όπως απαιτούν οι πιστωτές. Η ελληνική κυβέρνηση αντιπρότεινε μια μείωση στα περίπου 9.000 ευρώ. Υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, από το οποίο η Αθήνα ελπίζει να εξοικονομήσει άλλο 1% του ΑΕΠ.

Οι συνομιλίες περιπλέκονται εξάλλου από την ανάγκη εξεύρεσης μιας διευθέτησης για το πότε και το πώς θα μπορούσε να ελαφρυνθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Το ΔΝΤ πιέζει να υπάρξει συμβιβασμός για αυτό πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, και κυρίως η Γερμανία, αξιώνουν να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και κατόπιν να αρχίσουν συνομιλίες για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.

“Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις συμπεριφορές όσον αφορά τα μέτρα που αφορούν το χρέος ανάμεσα στους θεσμούς, τα κράτη-μέλη και τα λοιπά, και το χάσμα είναι σημαντικό”, ανέφερε ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Αντηχώντας τις γερμανικές θέσεις, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε σήμερα ότι το περιθώριο ελιγμών είναι πολύ μικρό όσον αφορά την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: