11 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Έντονη είναι η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ αδιανόητη και απαράδεκτη και υπογράμμισε πως με τέτοιες συμπεριφορές η γειτονική χώρα δεν έχει θέση ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ.

Μηνύσεις και αγωγές εναντίον της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη καθώς και μέσων μαζικής ενημέρωσης «για όσα εν γνώση τους, ψευδή και συκοφαντικά, έγραψαν και είπαν σε βάρος του» αναμένεται να υποβάλει ο πρώην πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς.

Αρνητική εικόνα έχει η ελληνική κοινωνία για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών. Μετά και τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου, προκύπτει ότι το 63% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Βολές κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, τις οποίες κατηγόρησε πως άσκησαν υπέρμετρη βία κατά των προσφύγων στα επεισόδια στην Ειδομένη, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, δηλώνοντας μάλιστα πως «οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές».

Το ελληνικό κράτος ήταν παρών στην Ειδομένη, απάντησε στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των αρχών της ΠΓΔΜ ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γ.Κυρίτσης το πρωί της Δευτέρας.

Όπως είπε, αναπτύχθηκε αστυνομικός φραγμός που απέτρεψε την εμπλοκή χιλιάδων προσφύγων στα επεισόδια και έτσι αποφεύχθησαν τα χειρότερα. Ο ίδιος έκανε λόγο για άσκηση «αψυχολόγητης βίας» εκ μέρους της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι επικίνδυνη...

Κόσμος:Οι νεκροί της τραγικής πυρκαγιάς στο ναό της ινδικής Κεράλα έχουν φτάσει τους τουλάχιστον 110, εκατοντάδες τραυματίες νοσηλεύονται και οι Αρχές έχουν ξεκινήσει διώξεις για την απόδοση ευθυνών. Οι πρώτες ανακρίσεις επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό των μελών του συμβουλίου του ναού, γύρω από το ερώτημα της διοργάνωσης της μη εγκεκριμένης εκδήλωσης με τα πυροτεχνήματα.

«Πλούτος μου είναι μόνο το ταλέντο της Ρωσίας»: Κάπως έτσι απάντησε, εμμέσως, στα περί της εμπλοκής του στα Panama Papers ο Σεργκέι Ρολντουγκίν, ο βιολοντσελίστας του στενού κύκλου του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνούμενος ότι τα κεφάλαιά του έχουν «σκοτεινή» προέλευση. Απορρίπτοντας υπανιγμούς πως κρατά τα «κλειδιά» της περιουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξήγησε πως τα χρήματά του προέρχονται από δωρεές.

Οι φωτογραφικοί φακοί των ξένων πρακτορείων δεν έχουν φύγει από την Ειδομένη, και ήταν εκεί για να καταγράψουν τη μάχη με δακρυγόνα και πέτρες μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Οι φωτογραφίες κάνουν μεν το γύρο του κόσμου, όμως πλέον για τα ξένα ΜΜΕ η Ειδομένη κινδυνεύει να πάρει την αξία μίας «νέας ομαλότητας» που πέφτει λίγο πιο χαμηλά στα πρωτοσέλιδα.

Με σημαντικό προβάδισμα, αλλά αρκετά κάτω από το 50%, βγαίνει η Κέικο Φουτζιμόρι από τις εκλογές για την προεδρία του Περού, με την υποψήφια να πηγαίνει σε δεύτερο γύρο στις 5 Ιουνίου - οπότε και θα κριθεί εάν το ρεύμα εναντίον της θα συνασπιστεί γύρω από τον ή την αντιπαλό της για να την εμποδίσει, για δεύτερη φορά, από την ανάληψη της ηγεσίας.

Για τήρηση της εκεχειρίας δεσμεύονται οι αντίπαλες πλευρές στην Υεμένη, με την συμφωνία να έχει τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Και η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία και οι αντάρτες Χούτι προειδοποιούν ωστόσο ότι «θα απαντήσουν» εάν υπάρξουν επιθέσεις.

Οικονομία: H διατήρηση και ενίσχυση της φερεγγυότητας και κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου, η ανάπτυξη νέων αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών, η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και η περαιτέρω αναβάθμιση των συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ΕΤΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Λ.Κατσέλη στην ετήσια συνάντηση των στελεχών της.

Ο Λ.Φραγκιαδάκης επισήμανε, από την πλευρά του ότι το 2016 θα είναι κερδοφόρο για τράπεζα, ενώ ανακοίνωσε πως η εθελουσία έξοδος θα γίνει το καλοκαίρι. Μέχρι τις 07:00 το πρωί της Δευτέρας συνεχίστηκε η νέα μαραθώνια συνάντηση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία, αλλά με την ελληνική πλευρά να μιλά για πρόοδο. 

Σύμφωνα με τον Γ.Σταθάκη, υπάρχει συμφωνία για το φορολογικό αλλά όχι ακόμη για τα «κόκκινα» δάνεια. «Έχουμε φθάσει κοντά» δήλωσε για το θέμα των «κόκκινων» δανείων ο Γ.Στουρνάρας, ο οποίος συμμετείχε στις σχετικές συζητήσεις. Νέο ραντεβού κυβέρνησης - κουαρτέτου στις 15:00.Επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής στο τραπέζι η κυβέρνηση και το κουαρτέτο με τις συνομιλίες να προδιαγράφονται και πάλι μαραθώνιες.

Η ελληνική πλευρά μιλά για πρόοδο «σε σχεδόν όλα τα ζητήματα» και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει πως «όλες οι πλευρές έχουν κρατήσει κάποια θέματα για το πολύ εώς τα χαράματα της Δευτέρας».

Αθλητισμός:Η ιστοσελίδα Football Leaks, διέρρευσε ένα από τις πιο αναμενόμενα συμβόλαια, αυτό το Νειμάρ. Υπογράφηκε στις αρχές Ιουνίου του 2013 και τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του επόμενου μήνα. Ο Βραζιλιανός υπόγραψε για πέντε χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 2018 με ρήτρα εξαγοράς 190 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι προσιτό σε πολύ λίγες ομάδες.

Συντριπτική ήττα υπέστη η Μονακό στην έδρα της Λιλ με 4-1, στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. Μάλιστα, στο 55’ οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής του Σίβελι, ενώ στο 64’ την κόκκινη κάρτα αντίκρισε και ο Έλντερσον από την πλευρά των Μονεγάσκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: