20 Απριλίου, 2016

ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΝΕΝ

 

Ταύτιση απόψεων και εκτιμήσεων στο θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας – Γερμανίας, Πάνου Καμμένου και Ούρσουλας Φον ντερ Λάινεν, στην Αθήνα, ενώ μέσα από τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και διμερώς, βελτιώνεται το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, όπως παρατήρησε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.

Οι δύο υπουργοί διαπίστωσαν τη μείωση των ροών προσφύγων - παρανόμων μεταναστών από τα παράλια της Μικράς Ασίας προς τα ελληνικά νησιά. Η συνεργασία των ακτοφυλακών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και Γερμανίας (η Γερμανία διαθέτει πολλούς αστυνομικούς στην Frontex) αποδίδει καρπούς, επισήμανε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, και αναφερόμενη στην αποστολή του ΝΑΤΟ, σχολίασε ότι όταν τρεις χώρες θέλουν να πετύχουν ένα στόχο από κοινού ξεπερνούν εμπόδια.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η εμπειρία από την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα χρησιμοποιηθεί και για τη δράση μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας εξαιτίας των εξελίξεων στη Λιβύη. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας κατήγγειλε τους παράνομους διακινητές για την απάνθρωπη συμπεριφορά τους έναντι των προσφύγων – μεταναστών, στέλνοντας μήνυμα ότι η παράνομη μετανάστευση.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση της από τα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα και αντιστοιχούν στις ανάγκες για να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη στη βάση ποσοστώσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την πλευρά του, υπενθύμισε την πρώτη συνάντηση τους στη Γερμανία, οπότε δημοσιογράφοι που κάλυπταν το θέμα του ΝΑΤΟ περίμεναν σύγκρουση, όπως σχολίασε, ενώ αντίθετα βγήκε αποτέλεσμα. "Όταν υπάρχει καλή πρόθεση θα υπάρχουν συνεργασία και αποτελέσματα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πάνος Καμμένος προειδοποίησε για την πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο, εξαιτίας των παραβιάσεων του εθνικού εναερίου, των χωρικών υδάτων και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά από την τουρκική πλευρά. "Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα μας που είναι ευρωπαϊκά καλώντας εκ νέου την Ευρώπη να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα”. Η αποστολή του ΝΑΤΟ, είπε, έδωσε τη δυνατότητα στη Συμμαχία να κατανοήσει τι συμβαίνει στο Αιγαίο με την απέναντι πλευρά.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: