20 Απριλίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στο κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ, θα βρεθεί τη Μεγάλη Δευτέρα η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της βασιλικής Αυλής.

Κρεμάλες έστησαν έξω από το υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση στο ψυχιατρικό νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο». Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει στάση εργασίας έως τις 10 το πρωί, καθώς διαμαρτύρονται επειδή είναι πέντε μήνες απλήρωτοι. Ως ανακρίβειες και ψεύδη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τις δηλώσεις εκπροσώπων των συνοριοφυλάκων ότι εξακολουθούν να περνούν τζιχαντιστές από την Ελλάδα.

Τόνισε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις βλάπτουν τη χώρα, ενώ το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε ότι κινείται η διαδικασία διερεύνησης για τις συγκεκριμένες δηλώσεις και ότι θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες. Τη θέση ότι η μεγάλη αποτυχία του πρωθυπουργού είναι ότι η συζήτηση στη χώρα δεν γίνεται επί των πολιτικών αλλά επί του τζόγου για το εάν η κυβέρνηση θα κάνει ή όχι εκλογές ή δημοψήφισμα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ, η Γερμανία το ήθελε» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεοπτική συνέντευξή του, στην οποία αναφέρθηκε τόσο στα γεγονότα που προηγήθηκαν όσο και στα γεγονότα που ακολούθησαν την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Είπε, μάλιστα, πως το Ταμείο συμβούλευε τη χώρα από το 2005.

Κόσμος: H γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει για άλλους τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με το επιχείρημα του κινδύνου για τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. H ισχύς των μέτρων εκπνέει, μέχρι νεωτέρας, στις 26 Μαΐου. Χαρακτήρα πολιτικού αποχαιρετισμού είχε η ομιλία του εμβληματικού κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος Κούβας, στην οποία μίλησε για το θάνατο αλλά διατράνωσε την πίστη του στην παρακαταθήκη της Αβάνας.

«Γίνομαι 90 σύντομα, και σύντομα θα είμαι όπως όλοι οι άλλοι. Η ώρα έρχεται για όλους, όμως οι ιδέες μας θα μείνουν ως απόδειξη πως αν τις δουλέψουμε, μπορούν να παράξουν ό,τι χρειάζονται οι άνθρωποι» είπε. Στην υπερβολική παρέμβαση των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων απέδωσε, εν μέρει, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την κρισιμότατη -για αρκετούς, καθοριστική- νίκη στη Νέα Υόρκη πήραν οι Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ στις κάλπες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές. Η μεν Κλίντον βρίσκεται πλέον καθαρά μπροστά στη μάχη εναντίον του Σάντερς, ο δε Τραμπ κατάφερε να αποκλείσει, μαθηματικά, επικράτηση του Τεντ Κρουζ - έστω κι αν ακόμη παραμένει αβέβαιο αν ο ίδιος θα καταφέρει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία εκλεκτόρων στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 80 τραυματίστηκαν την Τρίτη στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών που έπληξαν δύο πόλεις στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίες ελέγχονται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Δεν είναι γνωστό εάν τα αεροσκάφη που έπληξαν τις δύο πόλεις είναι του συριακού στρατού ή ρωσικά μαχητικά που έχουν σταλεί για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Άσαντ. Οι νέες επιθέσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και της αντιπολίτευσης, εικόνα ναυαγίου στη Γενεύη.

Οικονομία:Αλλαγές στη δομή των επενδυτικών ενισχύσεων με έμφαση στην καινοτομία, στην απασχόληση και στην εξωστρέφεια φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος αναμένει πράσινο φως από τους θεσμούς για να κατατεθεί στη Βουλή. Το Plan Β ενεργοποιούν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοντέινερ στον κόσμο με αφορμή το επί ένα μήνα μπλακάουτ στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, από τη συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση αλλά και από το χάος στην Ειδομένη.

Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη και παρουσία της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ξεκινά στις 10 το πρωί η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός Απριλίου, ενώ πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015.

Αθλητισμός: Την ευκαιρία να κάνει το πιο αποφασισιστικό βήμα για την παραμονή της έχασε η Εσπανιόλ μετά το εντός έδρας 1-1 με την Θέλτα, ενώ η Μπέτις «κλείδωσε» την παραμονή της στην primera division με τη νίκη της επί της «αδιάφορης», Λας Πάλμας. Οι φιλοξενούμενοι αγωνίζοντας με παίκτη λιγότερο από το 41΄ λόγω της αποβολής του Αϊθάμι.

Την απευθείας συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League της νέας περιόδου εξασφάλισε ουσιαστικά η Νάπολι μετά τη σημερινή εμφατική της νίκη με 6-0 επί της Μπολόνια στο «Σαν Πάολο». Βασικός στην ενδεκάδα των «ροσομπλού» σε ένα ακόμη ματς ήταν ο διεθνής αμυντικός, Μάριος Οικονόμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: