03 Απριλίου, 2016

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

 

Αν μπορούσες να το παίξεις στο στοίχημα, θα πόνταρες τα λεφτά σου κάλλιστα πως πρόκειται για μια χώρα Τύπου Γερμανία ή Γαλλία (βασικό άξονα της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης), Σουηδία η Δανία (Φιλήσυχες, μετριοπαθείς και δημιουργικές) η ακόμα και το «θησαυροφυλάκιο» ολόκληρης της Ευρώπης που είναι η Ελβετία. Κι όμως, η απάντηση δεν είναι αυτή! Η χώρα που δεν χρωστάει τίποτα και σε κανέναν είναι η… Εσθονία!

Μπορεί λοιπόν να μην έχει πάνω από 30 χρόνια που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση, μπορεί να βρίσκεται κάπου σε μια μικρή γωνία των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης, πάνω από τη Βαλτική θάλασσα,  μπορεί να μην έχει πάνω από 1.500.000 μόνιμους κατοίκους, αλλά τουλάχιστον ξέρει να βάζει τα «γυαλία» σε ολη την Ευρώπη.

Η αντί-Ελλάδα λοιπόν, μπορεί υπερηφανευτεί κάλλιστα για τις οικονομικές κι αναπτυξιακές τις επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα, την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο με το χρέος της να έχει στο 180%! Μία σχετικά φρέσκια χώρα εντός του κόλπου του ευρώ, που αντί να παίρνει δάνεια, κοιτάει να στηρίζεται στις δικές τις δυνάμεις , συνεχίζει να εκπλήσσει άπαντες με την ταχύρυθμη ανάπτυξη της, τα ελάχιστα χρέη, τους χαμηλούς μισθούς και τα πλέον ιδανικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία! Αρχικά, το χρέος της κινείται στο 10% του ΑΕΠ και είναι το χαμηλότερο που μπορεί να συναντήσει κανείς εντός Ευρωζώνης και σαφώς δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό χρέος.

Η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί να έχει καμία σχέση με τις αγορές. Δεν εκδίδει ομόλογα, δεν λειτουργεί με τους όρους της σύγχρονης οικονομίας και σαφώς δεν δανείζεται χρήματα. Τελευταία φορά που η χώρα εξέδωσε ομόλογα ήταν πίσω στο χρόνο, το 2002, και αν αποφάσιζε σήμερα και έμπαινε στις αγορές θα μπορούσε να δανειστεί πραγματικά «φτηνό χρήμα». Ωστόσο κάτι τέτοιο αφήνει αδιάφορους τους Εσθονούς. Η κυβέρνηση προτιμάει να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρά από τις αγορές.

Μάλιστα σύμφωνα με την Κομισιόν οι χώρες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους τους, σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και ακόμη και μακροπρόθεσμη βάση είναι η Δανία, η Γερμανία, η Λετονία και βέβαια η Εσθονία. Η Εσθονία που μαζί με τις Λετονία και Λιθουανία, αποκαλούνταν «Οι τίγρεις της Βαλτικής» εξαιτίας της γρήγορης ανάπτυξής τους, μπορεί να είναι η φτωχή συγγενής της Ευρώπης με τον κατώτατο μισθό στα 290 ευρώ, ωστόσο δεν απασχόλησε ποτέ μέχρι τώρα τα Eurogroup και τα πρωτοσέλιδα. Η φορολογία βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια και κυμαίνεται στο 20%. 

Η μόνη χώρα που μπορεί βεβαίως να την απειλήσει είναι η Ελλάδα, καθώς είναι εκτεθειμένη με τα δάνεια που δόθηκαν στη χώρα. Σύμφωνα με την Guardian περιλαμβάνεται στις χώρες που είναι ευθέως εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας, μέσω των διμερών δανείων και των χρημάτων που έχουν δώσει στον EFSF. Εμμέσως, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες και μέσω της ΕΚΤ και του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclays Research που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι πλέον εκτεθειμένες με 92 δισ. και 73 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο με βάση το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών οικονομιών τη μεγαλύτερη έκθεση εμφανίζουν η Μάλτα (5% του ΑΕΠ της), η Σλοβακία (4,2%), η Ισπανία (4%), η Εσθονία (4%), η Σλοβενία (3,9%) και η Ιταλία (3,8%).


Δεν υπάρχουν σχόλια: