11 Μαρτίου, 2016

H ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Eλλάδα: Ο «βαλκανικός διάδρομος» μπορεί να έκλεισε, αλλά τα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων ίσως και να ξανανοίξουν. Ωστόσο, όχι για «καλό» σκοπό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες χώρες του «διαδρόμου» θέλουν να επαναπροωθήσουν στην Ειδομένη πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν εκεί. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 3.000 Σύρους, Ιρακινούς και (κυρίως) Αφγανούς.

Προσπάθειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και εν όψει της νέας Συνόδου Κορυφής (17-18 Μαρτίου).

Σε λειτουργία βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, μετά την Λάρισα και την Θεσσαλονίκη, οι δέκα πρώτοι αυτόματοι πωλητές φρέσκου γάλακτος του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του συνεταιρισμού, μετά τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων, έχουν ήδη διατεθεί, μέσω των αυτόματων πωλητών, 20.000 λίτρα γάλα, που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 11.000 νέους καταναλωτές.

Αυξημένα μέτρα προγραμματίζει η Τροχαία από σήμερα, Παρασκευή έως και την Καθαρά Δευτέρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών κατά τον εορτασμό των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. Στο διάστημα αυτό θα ισχύσει και η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών άνω του ενάμισι τόνου σε τμήματα των εθνικών οδών. Με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, θα συναντηθεί σήμερα, Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κόσμος: Πριν τις εκλογές σε τρία κρατίδια την Κυριακή, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίζεται την στάση της στο προσφυγικό, επιμένει στο «όχι» σε πλαφόν προσφύγων και τονίζει πως η πολιτική του Βερολίνου δείχνει αποτελεσμάτα. Η σταθεροποίηση του προσφυγικού, εκτίμησε, θα οδηγήσει και στο «ξεφούσκωμα» του ξενοφοβικού AfD.

Tα προσχήματα ευπρέπειας αποφάσισαν να κρατήσουν αυτή τη φορά οι τέσσερις υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές, που απέφυγαν προσωπικές επιθέσεις επιπέδου όπως εκείνου στο προηγούμενο ντιμπέιτ -με Ρούμπιο και Τραμπ να συγκρούνται και για το Ισλάμ. Την προτίμηση άλλου ενός πρώην αντιπάλου του πήρε ο μεγιστάνας, με τον Μπεν Κάρσον να ψηφίζει Τραμπ. Μάχη επιβίωσης για τον Ρούμπιο η Φλόριντα την Τρίτη.

Πικραμένος από την στάση της ΕΕ απέναντι στα Σκόπια εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, παραπονούμενος πως οι Βρυξέλλες αδιαφορούν για τη χώρα και λέγοντας πως «εάν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορα, θα είχαμε γεμίσει τζιχαντιστές». Τα Σκόπια υποστηρίζει, σε αντίθεση με την Ελλάδα, «δεν παίρνουν ούτε σεντ» από τους «28» για το προσφυγικό: «Από την σκοπιά της ΕΕ, του των ευρωπαϊκών χωρών, της Σένγκεν, του ΝΑΤΟ, δεν είμαστε τίποτε, δεν μας θέλει κανείς».

Ο πρώην υπουργός Τύπου της Ρωσίας Μιχαήλ Λέσιν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον πέρσι, πέθανε από τραύμα στο κεφάλι από αμβλύ αντικείμενο, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές. Διπλωματικές πηγές από τον ΟΗΕ αναφέρουν πως «κεντρικές ξένες δυνάμεις» συζητούν τη λύση ομοσπονδίας για υπέρβαση του συριακού εμφυλίου, ώστε να αποφευχθεί διάσπασή της και να διασφαλιστεί διευρυμένη αυτονομία στις διάφορες περιοχές (και κοινότητες). Την ίδια ώρα, το τραπέζι των έμμεσων συνομιλιών στη Γενεύη περιμένει επανέναρξη -χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να έχει επιβεβαιώσει την επιστροφή της.

Οικονομία: «Φρένο» στις χρεώσεις των συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες που επιβάλλουν οι πωλητές ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας συνήθως όταν η πληρωμή γίνεται μέσω Διαδικτύου βάζει ειδική διάταξη που ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν αφορά τις τραπεζικές χρεώσεις, δηλαδή τη χρέωση που επιβάλλει η τράπεζα προς τον έμπορο για την αποδοχή καρτών.

Σειρά συναντήσεων με τους θεσμούς θα έχει και σήμερα, Παρασκευή, το οικονομικό επιτελείο, ενώ στο επικέντρο θα βρεθούν χρηματοπιστωτικά ζητήματα, τα κλειστά επαγγέλματα και η σύσταση νέου φορέα δημοσίων εσόδων. «Πάγο» στην ακύρωση του διαγωνισμού «ΚΤΙΜΑ 13» του Κτηματολογίου έβαλαν οι δανειστές. Το διοικητικό συμβούλιο της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ ΑΕ)», το οποίο είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη και αναμενόταν να βάλει τέλος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και να επαναπροκυρήξει το έργο, τελικά αναβλήθηκε έπειτα από απαίτηση του κουαρτέτου.

Αθλητισμός: Προβάδισμα πρόκρισης πανηγύρισε η Λίβερπουλ, η οποία επικράτησε 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Άνλφιλντ» και σαφώς έχει το πάνω χέρι εν όψει του επαναληπτικού αγώνα που θα διεξαχθεί στο «Όλντ Τράφορντ». Με το «ένα πόδι» στους προημιτελικούς και η Ντόρτμουντ που νίκησε 3-0 την Τότεναμ στη Γερμανία. Σκορ πρόκρισης και για την Σαχτάρ Ντόνετσκ που επικράτησε 3-1 της Αντερλεχτ στην Ουκρανία, ενώ η Βιγιαρεάλ επικράτησε 2-0 της Λεβερκούζεν. Ανοιχτοί λογαριασμοί για Σεβίλη - Βασιλεία (0-0) και Σπάρτα Πράγας - Λάτσιο (1-1). 

Την πίστη στην αγωνιστική ποιότητα των παικτών και της ομάδας του συνολικά, κατέθεσε απόψε, μιλώντας για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων στον ΠΑΟΚ, σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, ο νέος προπονητής του «Δικεφάλου», Βλάνταν Ιβιτς. Ο τεχνικός, μέχρι πρότινος της Κ20 των «ασπρόμαυρων», τοποθετήθηκε στη συνδρομητική τηλεόραση της Nova. 
 
Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν, οι Ομάρ Ελαμπντελαουί και Σάσα Ζντιέλαρ και πλέον πολύ δύσκολα θα βρίσκονται στη διάθεση του Σίλβα για τον κυριακάτικο αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο Γ. Καραϊσκάκης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: