09 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό «Αριάδνη» με 529 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Επιπλέον, το επιβατηγό οχηματαγωγό Blue Star 2 μετέφερε από Κω-Λέρο άλλους 144. Άλλα 3.050 άτομα φιλοξενούνται από τις προηγούμενες μέρες στους χώρους του ΟΛΠ. Σε έναν απέραντο λασπότοπο έχει μετατραπεί ο καταυλισμός της Ειδομένης, όπου περίπου 14.000 πρόσφυγες ζουν υπό άθλιες συνθήκες.

Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ παραμένουν ερμητικά κλειστά για τρίτη ημέρα, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ν.Ποπόσκι να αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας και να απαιτεί από τη Σερβία να απορροφήσει 1.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών. Ωστόσο, Σλοβενία και Σερβία «σφραγίζουν» τον βαλκανικό διάδρομο, πιθανώς έως τις 17-18 Μαρτίου...

Οι ηθοποιοί της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης που αυτή την περίοδο συμμετέχουν στη παράσταση «Τα σαράντα κλειδιά» και εθελοντές από την «Αρσι» βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης, όπου φιλοξενούνται 439 πρόσφυγες για να διασκεδάσουν, να παίξουν θεατρικά παιχνίδια και να απασχολήσουν δημιουργικά τα 200 προσφυγόπουλα που εδώ και τρεις ημέρες βρίσκονται στην Κοζάνη.

Λίγα 24ωρα μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Βικτωρίας και τη μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας, συνεργεία του Δήμου συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και καλλωπισμού των παρτεριών. Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα γύρω από την πλατεία στενά, αναζητώντας επαφές που θα τους οδηγήσουν στην Ειδομένη.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού στην Ευρώπη για το προσφυγικό επέκρινε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας: «Βάλαμε χαμηλά τον πήχη και μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός έχει περάσει από κάτω». Ο ίδιος τόνισε ότι δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό και στην ερώτηση «οικουμενική ή εκλογές», απάντησε: «εκλογές».

Κόσμος: Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, θα επισκεφθεί την Αθήνα την Πέμπτη, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το προσφυγικό, όπως και το ΝΑΤΟ, θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας.

Διαδηλώσεις εναντίον του κλεισίματος του Βαλκανικού Διαδρόμου διοργανώνονται στην Βρετανία, την Αυστρία, την Σλοβενία, την Κροατία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Δανία, την Γαλλία, την Δανία, την Ελβετία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν προδιαγράφουν εύκολη την Κυριακή για το Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να ανακουφιστεί ότι καταγράφονται σημάδια ανάκαμψης της δημοτικότητά της -έστω κι αν το κόμμα της δεν ευνοείται ανάλογα. Οι επικείμενες εκλογές σε τρία κρατίδια θεωρούνται η πρώτη δοκιμασία κλίματος για το προσφυγικό, και το ξενοδοβικό AfD προβάλλεται στο 10%.

Το βρετανικό Στέμμα απέρριψε έμμεσα αλλά κατηγορηματικά πως η Ελισάβετ τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι -όπως πριν από κάθε κάλπη- το Στέμμα παραμένει ουδέτερο. Η αντίδραση ήταν ταχύτατη μετά από πρωτοσέλιδο της μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδας που υποστήριζε πως η βασίλισσα τάσσεται υπέρ του Brexit.

Σε απεργίες και πορείες σε όλη τη χώρα έχουν καλέσει τα γαλλικά συνδικάτα υπό την CGT, αντιδρώντας στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Το Παρίσι κοιτά επίσης στενά το κατά πόσον οι αντιδράσεις θα επεκταθούν και στους φοιτητές, όπως είχε γίνει πριν από δέκα χρόνια αναγκάζοντας τότε την κυβέρνηση να αποσύρει νομοθετική πρωτοβουλία.

Οικονομία: Στην Αθήνα βρίσκεται το κουαρτέτο και η πρώτη συνάντηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη. Το απόγευμα το ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Αισιόδοξος ότι η χώρα του θα αποκτήσει σύντομα πλήρη πρόσβαση στις αγορές εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, μετά το «πράσινο φως» ευρωπαίων και ΔΝΤ για να βγει από το τριετές Μνημόνιο. Η Κύπρος δεν ζήτησε προληπτική γραμμή στήριξης, ενώ έχει αποθέματα σε ρευστό ικανά να καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων τριών ετών.

Κίτρινη κάρτα και για την εθνική σύνταξη βάζουν οι δανειστές, καθιστώντας περίπλοκη την αυριανή (Πέμπτη) επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Εργασίας για το τελικό κείμενο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη, θεωρούν υψηλό για βάση συζήτησης το ποσό των 384 ευρώ και ζητούν μείωση στα 320 ευρώ.

Αθλητισμός:Συνέχεια σήμερα, Τετάρτη, στις ρεβάνς της φάσης των «16» του Champions League με την αναμέτρηση της Τσέλσι με τη Παρί Σεν Ζερμέν να κλέβει την παράσταση μετά το ανοιχτό 2-1 του πρώτου αγώνα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το ματς Ζένιτ-Μπενφίκα, με την πορτογαλική ομάδα των Μήτρογλου-Σάμαρη να έχει ένα μικρό προβάδισμα ύστερα από το 1-0.

Ο Απόστολος Γιάννου θα φορέσει τη φανέλα της εθνικής Αυστραλίας, παρότι έχει φορέσει ήδη μια φορά την αντίστοιχη της εθνικής Ελλάδος στο φιλικό με την Τουρκία. Η ελβετική δικαιοσύνη προχωρά με γοργούς ρυθμούς την έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους της FIFA.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: