06 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Περίπου 800 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν στη Θεσσαλία την Κυριακή, και η Περιφέρεια συγκάλεσε σύσκεψη με τους τέσσερις δήμαρχους της περιοχής προκειμένου να εξεταστεί πού θα φιλοξενηθούν.

Όπως αποφασίστηκε, προσωρινά θα μεταφερθούν από 200 σε δύο ΣΕΑ (Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) του Ευαγγελισμού (Λάρισα) και του Αλμυρού (Μαγνησία), ενώ άμεσα θα υποδειχθούν χώροι και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

Τη δέσμευση ότι θα καταργήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κρασιού ανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το Σάββατο επισκέφθηκε την ετήσια έκθεση κρασιού «Οινόραμα 2016». Τόνισε ότι ο ΕΦΚ κρασιού επιβλήθηκε «χωρίς καμία λογική», δεν αποφέρει ουσιαστικά έσοδα στο κράτος, αλλά επιβαρύνει τους παραγωγούς με μια υπέρμετρη γραφειοκρατία.

Τον πενταψήφιο αριθμό 15510, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται όσοι επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια για τους πρόσφυγες, ενεργοποιεί ο δήμος Πειραιά. Επίσης δημότες, εταιρείες και φορείς μπορούν να φέρνουν τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και κάθε είδους προσφορά, στα γραφεία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά (Ζωσιμαδών 11 & Ελ. Βενιζέλου, τηλ. 2104101753/756).

Ένας μεσήλικας άνδρας έπεσε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στις ράγες του μετρό, στον σταθμό Αμπελοκήπων. Πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο, τον απεγκλώβισαν και διακομίστηκε αναίσθητος σε νοσοκομείο. Η σταθμός του μετρό στους Αμπελόκηπους παρέμεινε κλειστός επί ώρα.

Περισσότεροι από 12.000 είναι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη, που αναγκάζονται να ζουν υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής και με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι ΜΚΟ δίνουν πραγματικό αγώνα για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

Το συντονιστικό όργανο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης αποφάσισε να συνδράμει και ανακοίνωσε «πλήρη κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή της Ειδομένης» από την Τετάρτη.

Κόσμος:Αυξάνει τις πιέσεις στην Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φτιάξει προσωρινά καταλύματα για 50.000 πρόσφυγες, όπως είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει μέχρι το τέλος του 2015. Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ σημειώνει ότι η Αθήνα χρειάζεται τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στους 687 έφτασαν οι νεκροί στη Συρία κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της εκεχειρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι 552 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις περιοχές που δεν καλύπτονται από την εφαρμογή της εκεχειρίας, ενώ άλλοι 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στην απόφαση για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Στο τελευταίο ανεξάρτητο φύλλο πριν από την παράδοση του ελέγχου της στις αρχές, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα της Τουρκίας, η Zaman κάνει λόγο για «μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες της ιστορίας της». Την ίδια στιγμή, η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας.

Δεν κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου και να διοριστεί πρωθυπουργός της χώρας ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ των κομμάτων με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα τους τελευταίους δύο μήνες.

Επιδοκιμάζοντας την αντιμεταναστευτική ρητορική του, οι Σλοβάκοι, που προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, αναμένεται να επανεκλέξουν ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον σοσιαλδημοκράτη Ρόμπερτ Φίτσο. Διεκδικώντας την τρίτη θητεία του ως πρωθυπουργός, οικοδόμησε την προεκλογική του εκστρατεία στο προσφυγικό ζήτημα με προκλητικές δηλώσεις.

Οικονομία: Στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβαρύνει τα νησιά με ένα ακόμη μέτρο, όπως αυτό της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, λόγω του προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Τι είπε για αποδείξεις, φορολογικές δηλώσεις και δωρεές προς το Δημόσιο.

Το πρόβλημα είναι και παραμένει το ΔΝΤ, δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, συμπληρώνοντας πως κατ' επανάληψη έρχονται από εκεί νέες απαιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία του Ιουλίου, η οποία τηρείται από την Ελλάδα. Ζητά παρέμβαση της ΕΕ προς το Ταμείο για να σεβαστεί τη συμφωνία.

Η Κίνα στοχεύει σε οικονομική ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό 6,5% ή ανώτερο για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη προσπαθεί να εξισορροπήσει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί, την αναταραχή στις διεθνείς αγορές και την υποχώρηση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου.

Αθλητισμός: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο «έγραψε ιστορία» στο εμφατικό 7-1 της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Θέλτα, στο ματς με το οποίο άνοιξε η «αυλαία» της 28ης αγωνιστικής στην Primera Division.

Με το... καρέ των γκολ που πέτυχε ο Πορτογάλος σούπερ σταρ των «μερένγκες» μέσα σε 27 λεπτά στο δεύτερο μέρος έφτασε τα 252 στο πρωτάθλημα, ξεπέρασε ένα τον Τέλμο Θάρα κι από σήμερα είναι ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην ισπανική λίγκα.

Την παραμονή της στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος εξασφάλισε ουσιαστικά η Στουτγκάρδη, μετά την εμφατική νίκη της επί της Χοφενχάιμ (5-1), με τους φιλοξενούμενους να ψάχνουν ένα θαύμα για να αποφύγουν τον υποβιβασμό 9 «στροφές» πριν το φινάλε της περιόδου.

Μετά την πολυτάραχη ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας, το ελληνικό ποδόσφαιρο προσπαθεί να «σταθεί στα πόδια του» και παρά το γεγονός πως ο αγώνας αναβλήθηκε ο αγώνας Ηρακλής - Ολυμπιακός για λόγους ασφαλείας, η 25η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ θα διεξαχθεί. Η αυλαία άνοιξε το Σάββατο με τον ΠΑΣ Γιάννινα να επικρατεί του Παναιτωλικού (ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιτωλικός 2-0), πιάνοντάς τον στη βαθμολογία στην 7η θέση.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: