16 Μαρτίου, 2016

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Οι 4 λόγοι που οδήγησαν τον Πούτιν στην απόφαση απόσυρσης από τη Συρία - Ο Δρ.Κ.Φίλης εξηγεί. Η απόφαση του Ρώσου Προέδρου να διατάξει αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από τη Συρία αιφνιδίασε. 

Γιατί τώρα αυτή η απόφαση;

Αναλύσεις πολλές,απόψεις αρκετές,σενάρια ατελείωτα.

Ένας ειδικός με πολύ απλά λόγια εξηγεί γιατί ο Πούτιν προχώρησε σ΄ αυτή την απόφαση. Ο Δρ.Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων εξηγεί τα τέσσερα σημεία που οδήγησαν τον Πούτιν σ΄ αυτή την απόφαση:

Η Ρωσία έχει εμπλοκή στην κρίση της Συρίας του Άσαντ τα τελευταία πέντε χρόνια. Καταλαβαίνει η Μόσχα ότι πλησιάζει η επόμενη ημέρα της Συρίας που θα είναι χωρίς το πρόσωπο Άσαντ αλλά με το “σύστημα” του ενεργό.

Ήταν καιρός να εμφανιστεί η Ρωσία αποστασιοποιημένη από την σημερινή μορφή του καθεστώτος ώστε να μπορεί να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα μαζί με τους δυτικούς.

Η Ρωσία και ο Πούτιν σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό πέτυχαν αυτό που ήθελαν στη Συρία. Ο Άσαντ είναι πολύ πιο ισχυρός μετά από την ρωσική στρατιωτική εμπλοκή και το  ISIS πολύ πιο αποδυναμωμένο. Αν δούμε το χάρτη τον περασμένο Οκτώβριο και σήμερα διαπιστώνουμε ότι η αλλαγή δεδομένων είναι εμφανέστατη.

•Η Ρωσία δεν θέλει να εμπλακεί σ΄ έναν ατέρμονο πόλεμο από τον οποίο δύσκολα θα είχε δυνατότητα απεμπλοκής.Τα συμφέροντα πολλά και πολύπλοκα σ΄ αυτόν τον πόλεμο και η Ρωσία γνωρίζει από εμπλοκές σε κρίσεις από τις οποίες δύσκολα  απαγκιστρώνεται. Η Ουκρανία είναι το τελευταίο παράδειγμα.

•Η απόφαση του Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τη Συρία αφαιρεί από τους δυτικούς τη δυνατότητα να τον κατηγορούν ότι με τους βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις “παράγει” πρόσφυγες.

Τους οποίους και τους στέλνει στην Ευρώπη για να την διχάσει. Κανείς πλέον δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι και η Ρωσία είναι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα από τη Συρία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: