24 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας. Σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Της παρέλασης προπορεύτηκε το Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός» με παραδοσιακές φορεσιές και το λάβαρο της επανάστασης του 1821.

Πριν την έναρξη της παρέλασης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκ μέρους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσία της χώρας. Αναφορά στην προσφυγική κρίση κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, καλώντας την ΕΕ να συμπεριφερθεί με βάσει τον πνευματικό, πολιτικό και νομικό της πολιτισμό, απομονώνοντας τις ακραίες φωνές και τα φοβικά σύνδρομα.

Μία ώρα ύπνου θα χάσουμε με την εφαρμογή της θερινής ώρας από τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να πάνε μια ώρα μπροστά, στις 3:00 θα πρέπει να δείχνουν 4:00. Καθιστική διαμαρτυρία στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου, στην εθνική οδό, πραγματοποίησαν το πρωί πρόσφυγες, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. 

Οι πρόσφυγες έστησαν ακόμη και σκηνές στη μέση του δρόμου. Μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν και η αστυνομία έδωσε τον δρόμο στην κυκλοφορία. Οι κυπριακές αρχές εντόπισαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας περισσότερους από 30 τζιχαντιστές, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Τα άτομα αυτά ανακόπηκαν και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσή τους.

Κόσμος:Ο συλληφθείς του πυρήνα των επιθέσεων στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου Σαλάχ Αμπντεσλάμ δεν σκοπεύει πλέον να μπλοκάρει την έκδοσή του στη Γαλλία από το Βέλγιο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. Ο δικηγόρος του είπε πως ο Αμπντεσλάμ θέλει να επιστρέψει «όσο πιο γρήγορα γίνεται» στη Γαλλία. Ο συνήγορός υποστηρίζει επίσης πως έπεσε ο ίδιος θύμα επίθεσης, υπονοώντας πως έγινε στόχος επειδή υπερασπίζεται τον Αμπντεσλάμ.

Ο διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν για την αποχώρηση από την ΕΕ εξαιτίας των ανησυχιών για τη μετανάστευση. «Ναι, με όλη αυτήν την τρέλα με το μεταναστευτικό πιστεύω ότι θα φύγουν» είπε ο Τραμπ, που είχε ήδη προκαλέσει την αντίδραση της βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών για αναφορές του πως οι μουσουλμάνοι «δεν καρφώνουν επαρκώς» υπόπτους για τρομοκρατία.

Αναφορές σε γαλλικά και βελγικά ΜΜΕ θέλουν τον καμικάζι στο μέτρο των Βρυξελλών να είχε φτάσει με δεύτερο άνδρα στο σημείο των επιθέσεων. Το εάν ο ενδεχόμενος συνεργός -που φέρεται να εμφανίζεται στις κάμερες κουβαλώντας σάκο- είναι και αυτός νεκρός ή όχι παραμένει ασαφές. Παράλληλα, το Βέλγιο βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε συναγερμό, με το φόβο για χτύπημα να οδηγεί στην εκκένωση του κεντρικού σταθμού στη Μονς.

Άδοξο τέλος είχε η μακρά διαδικασία για την αλλαγή της σημαίας στη Νέα Ζηλανδία, καθώς οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της παρούσας σημαίας με ποσοστό 57%, έναντι 43% που εξέφρασε την προτίμησή του για την Silver Fern. Εκτάκτως συνεδριάζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στη βελγική πρωτεύουσα.
  
Η συνεδρίαση στοχεύει μεν στην επίδειξη αλληλεγγύης στο Βέλγιο, όμως εκ των πραγμάτων θα εξετάσει τα κενά που επέτρεψαν την τέλεση των επιθέσεων - καθώς οι επικρίσεις και τα ερωτηματικά είναι μεγάλα όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα των βελγικών μέτρων αλλά και για το επίπεδο ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Οικονομία: Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, με τον Γενικό Δείκτης να διαμορφώνεται στις 550,50 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,15%. Υπενθυμίζεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή και τη Δευτέρα. Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος με κοινωνικά κριτήρια προτείνει ο ΣΕΒ, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για το περιεχόμενο της φορολογικής μεταρρύθμισης που συζητείται.

Μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η προοπτική για τη νέα γενιά που μπαίνει στον στίβο της εργασίας. Ακόμη και η σύνταξη θα έρθει ύστερα από περισσότερα χρόνια δουλειάς. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης που κυριαρχούν πλέον στην εργασιακή ζούγκλα έχουν ως αποτέλεσμα όσοι δεν είναι άνεργοι να υποαπασχολούνται: το οκτάωρο κόπηκε στη μέση ή έγινε εκ περιτροπής εργασία και την ίδια πορεία πήραν οι μισθοί.

Αθλητισμός: Σκέψεις για αλλαγές στη μορφή του Champions League υπάρχουν στην UEFA, όπως αποκαλύπτει σήμερα, Πέμπτη, η (έγκυρη) βρετανική εφημερίδα «Guardian». Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ψάχνει τρόπο ώστε η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου να γίνει πιο ανταγωνιστική και, φυσικά, πιο προσοδοφόρα.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των τριών μεγάλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου με τον Σταύρο Κοντονή, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων», Βαγγέλης Μαρινάκης, ενημερώθηκε το πρωί της Πέμπτης ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη συνάντηση καθώς «θέτει ζητήματα σε σχέση με τη παρουσία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τη συμμόρφωση του με το περιοριστικό όρο της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο».

Έτοιμη για το «Restart» και ουσιαστικά να γυρίσει την πλάτη στην τραγική αυτή διετία είναι η Εθνική με την εποχή Σκίμπε να ξεκινάει και επίσημα από σήμερα, Πέμπτη, με τον φιλικό αγώνα της Εθνικής απέναντι στο Μαυροβούνιο στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» (20:00 OTE Sport 1).


Δεν υπάρχουν σχόλια: