24 Μαρτίου, 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΜΑΑΛΜΠΕΚ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΠΑΚΡΟΥΑΙ

 

Έρευνα για το αν υπήρχε και δεύτερος δράστης στο μετρό. Αναφορές σε γαλλικά και βελγικά ΜΜΕ θέλουν τον καμικάζι στο μέτρο των Βρυξελλών να είχε φτάσει με δεύτερο άνδρα στο σημείο των επιθέσεων.

Το εάν ο ενδεχόμενος συνεργός - που φέρεται να εμφανίζεται στις κάμερες κουβαλώντας σάκο - είναι και αυτός νεκρός ή όχι παραμένει ασαφές. Παράλληλα, το Βέλγιο βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε συναγερμό, με το φόβο για χτύπημα να οδηγεί σε εκκενώσεις σιδηροδρομικών σταθμών. 

Το πρωί της Πέμπτης είχε εκκενωθεί ο σταθμός στη Μόνς και στη συνέχεια ο σταθμός της Λουβέν για «ύποπτο πακέτο». Ο σταθμός της Μόνς άνοιξε ξανά μετά από περίπου μία ώρα, όπως και εκείνος της Λουβέν. Κλειστό θα μείνει σήμερα  Πέμπτη και την Παρασκευή το κεντρικό αεροδρόμιο των Βρυξελλών.  

Η γαλλική Monde και το βελγικό RTBF επικαλούνται πηγές κοντά στην έρευνα και υποστηρίζουν ότι οι κάμερες ασφαλείας στο μετρό δείχνουν τον Χαλίντ ελ Μπακραουί, τον καμικάζι στο Μάαλμπεκ, να συνοδεύεται από άλλον έναν άνδρα που κουβαλά μεγάλο σάκο.

Κατά την Monde, ο δεύτερος αυτός άνδρας αναζητείται από τις αρχές ενώ το RTBF περιορίζεται στο ότι «ερευνάται» εάν είναι ζωντανός.  Επισήμως, καταζητείται ο τρίτος δράστης του αεροδρομίου - ο άνδρας με τα λευκά στα πλάνα από τις κάμερες του Ζάβεντεμ - ο οποίος και είναι ο μοναδικός δράστης εν ζωή από εκείνο το σημείο και ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί.
 
Ταυτοποιημένοι θεωρούνται μέχρι στιγμής οι τρεις καμικάζι: Οι δύο στο αεροδρόμιο, ο Ιμπραήμ ελ Μπακράουι και ο Ναζίμ Λαχραουί - η ταυτοποίηση του δεύτερου δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά συγκλίνουσες πηγές σε αξιόπιστα ΜΜΕ δείχνουν προς τα εκεί- και ο Χαλίντ ελ Μπακραουί στο μετρό.

Και οι τρεις ήταν βέλγοι υπήκοοι, ενώ ο Λαχραουί θεωρείται ότι είχε διασύνδεση και με τον πυρήνα που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Το νήμα στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν κάτι που εξαρχής φοβούνταν οι Αρχές. 

Θρίλερ με δεύτερο καταζητούμενο τρομοκράτη. Οι αδερφοί Ελ Μπακραουί και ο Λααχραουί. Οι τρεις καμικάζι των Βρυξελλών, όλοι τους Βέλγοι, βρίσκονταν στη λίστα με τους υπόπτους στα πλαίσια της έρευνας για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία τον περασμένο Νοέμβρη. 

Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί ήταν ο ένας από τους καμικάζι που ανατινάχτηκε στο χώρο των αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ζαβεντέμ, ενώ η δεύτερη έκρηξη προκλήθηκε από την επίθεση αυτοκτονίας του Ναχίμ Λααχραουί.

Οι πληροφορίες αναφορικά με τον τελευταίο αναστάτωσαν τους εμπλεκόμενους με την έρευνα, αλλά και τα βελγικά ΜΜΕ, καθώς το πρωί της Τετάρτης εμφανίστηκε ως ο μυστηριώδης τρίτος που διέφυγε από το αεροδρόμιο, ενώ λίγο αργότερα διέρρευσε η είδηση πως συνελήφθη στην πόλη Άντερλεχτ. 

Ο τρίτος καμικάζι, αδερφός του Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, Καλίντ, ήταν εκείνος που προκάλεσε το θάνατο στο μετρό των Βρυξελλών κοντά στο σταθμό Μαελμπίκ. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο άνδρας αγνώστων στοιχείων με το καπέλο και την καμπαρτίνα που εμφανίζεται στη φωτογραφία από την κάμερα ασφαλείας, δεξιά των καμικάζι. Αλλά και ένας ακόμη που καταγράφτηκε από κάμερα ασφαλείας στο μετρό, να συνοδεύει τον Καλίντ λίγο πριν την επίθεση αυτοκτονίας.

Ο άνδρας του αεροδρομίου, του οποίου η φωτογραφία έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, φαίνεται να φορά καπέλο και χοντρά γυαλιά που αλλοιώνουν σημαντικά τα χαρακτηριστικά του, ενώ πιθανολογείται πως στο καροτσάκι που σπρώχνει φέρει την τσάντα με τον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη τρίτος, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει κανένα τραυματισμό.

Οι καμικάζι αδερφοί."Δεν άντεχα άλλο αυτή την κατάσταση, να μην ξέρω τι να κάνω, να με αναζητούν παντού. Δεν ήθελα να βρεθώ στο διπλανό κελί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ" δήλωσε ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί σε σημείωμα που άφησε πριν την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο.

Ο καμικάζι αναφέρεται στον Τζιχαντιστή τρομοκράτη που συνελήφθη στις Βρυξέλλες και του οποίου η προσαγωγή φαίνεται πως τελικά πυροδότησε τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Αμπντεσλάμ ήταν συνεργός του Αμπαούντ και ένας από τους τρομοκράτες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις στο Παρίσι. 

Όσο για τον αδερφό του Ιμπραχίμ, Καλίντ Ελ Μπακραουί, όπως αναφέρουν οι βελγικές αρχές, αυτός ανέλαβε την επίθεση στο μετρό, στο σταθμό Μαελμπίκ, όπου από την επίθεση βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 20 άνθρωποι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: