04 Μαρτίου, 2016

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΖΗΤΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ!

  

Ο Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ θέλει περισσότερους αμερικανούς στρατιώτες στην Ευρώπη. Η σημερινή διαμορφωμένη κατάσταση, η διαφαινόμενη ένταση στη Γηραιά Ήπειρο και λόγω του προσφυγικού έχει οδηγήσει τον Αμερικανό στρατιωτικό σε αυτή την απόφαση.

Όμως στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν θα είναι άμεσα δυνατό θεωρεί ότι ακόμη και εκ περιτροπής μονάδες που θα δύνανται να στέλνονται άμεσα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν. Ο Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ζήτησε επί πλέον στρατεύματα από την Επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας στην οποία κατέθεσε προσφάτως και αναμένει απάντηση στο αίτημά του.

Ο Λευκός Οίκος είχε αποσύρει στρατεύματα από την Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια μετά από αποφάσεις του Μπαράκ Ομπάμα καθώς προυπήρξε περίοδος που είχε κριθεί ως ήρεμη. Όμως η συνεχιζόμενη ένταση στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Συρία, η σημερινή παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις προσφυγικές ροές έχουν αναθεωρήσει τις θέσεις πολιτικών και στρατιωτικών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι αυτή που έχει δημιουργήσει επιπλέον φόβους στα κράτη της ανατολικής Ευρώπης ενώ είναι φανερό ότι εφόσον θα συνεχισθεί ο πόλεμος στη Συρία και η γενικότερη αναστάτωση στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή θα χρειασθεί επείγουσα αναθεώρηση της πολιτικής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ήδη η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει έγκριση για επιπλέον 3,4 δις δολλάρια για το οικονομικό έτος 2017 μόνο για την Ευρώπη.

Οι κινήσεις αυτές του Μπρίντλοβ γίνονται σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών του ΝΑΤΟ, στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, για τη δημιουργία 8 νέων βάσεων υβριδικών απειλών, όπως ονομάζονται,  που θα δημιουργηθούν από τη Βουλγαρία έως τις χώρες της Βαλτικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: