04 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ακραίες είναι οι αντιδράσεις στο δήμο Πέλλας για τα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Νυχτερινές ώρες κάτοικοι του χωριού Αθύρα όργωσαν και έσκαψαν με τρακτέρ, φορτωτές και άλλα μηχανήματα την έκταση 100 στρεμμάτων, η οποία πρόκειται να φιλοξενήσει 3.000 πρόσφυγες.

Έκκληση προς την κυβέρνηση για συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, με πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, κινδύνους και έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, απηύθυνε ο Γ.Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι προτίθεται να παραχωρήσει και νέο χώρο για την φιλοξενία προσφύγων, υπό τον όρο ότι θα αδειάσει η πλ.Βικτωρίας.

Πριν ακόμη ξεκινήσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, οι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με το σκοτεινό φαινόμενο του human trafficking. Οι διακινητές που εμπορεύονται την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο είναι ο πρώτος κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας. Ακολουθούν κι άλλοι. Σεξουαλική εκμετάλλευση, παρεμπόριο, εργασιακή εκμετάλλευση. «Το πρόβλημα είναι ότι τους θεωρούμε απειλή.

Δεν έρχονται να μας φάνε. Ας σκεφτούμε ότι κι εμείς είμαστε απειλή για αυτούς» o εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, Ηρακλής Μοσκώφ. Την απόφαση της Αλβανίας να μην ανοίξει τα σύνορά της επανέλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, μετά τη συνάντησή του στα Τίρανα με την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, με τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, και οι οποίοι ξεπερνούν τους 12.500, να πρέπει να επιβιώσουν υπό τραγικές συνθήκες, εκτεθειμένοι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Το βράδυ της Πέμπτης η βροχόπτωση μετέτρεψε σε λασπότοπο τον καταυλισμό και όσοι δεν έχουν σκηνές, περίπου 1.600 άτομα, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κρύο και τις λάσπες. Την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης άφησε ένα προσφυγόπουλο ενός έτους.

Κόσμος:Η προβληματική εικόνα της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία δεν φάνηκε να οδεύει προς υπέρβαση μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι -με στάσιμο να φαίνεται το ζήτημα των εκλογών στις ανατολικές επαρχίες. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να φανεί πιο αισιόδοξος διαπιστώνοντας «κάποια μικρή πρόοδο», αλλά οι δηλώσεις των υπόλοιπων έδειξαν πως οι δυσκολίες παραμένουν ανεπίλυτες.

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ρουκέτα στοίχισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς στην επαρχία Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ τραυματίστηκαν άλλα 35 άτομα. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας θεωρούν πως πίσω από την επίθεση βρίσκονταν κούρδοι ένοπλοι. Δράσεις από την Άγκυρα για δραστική μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο ζητούν οι «28» ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντάται με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. 

Οι αριθμοί «πρέπει να πέσουν στο μηδέν», λέει η ολλανδική προεδρία. Παράλληλα, η προετοιμασία της συνάντησης φτάνει και στο Παρίσι, όπου ο Ολάντ υποδέχεται την Μέρκελ. Στο πρώτο ντιμπέιτ στους Ρεπουμπλικανούς μετά την Σούπερ Τρίτη, ο Τραμπ δέχθηκε ολομέτωπη επίθεση από τους τρεις εναπομείναντες ανθυποψηφίους του - μετά τη συντονισμένη κριτική που του άσκησαν κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο Τζον ΜακΚέιν. Από το ντιμπέιτ ξεχώρισε όμως ένα στιγμιότυπο που δείχνει πόσο χαμηλά έχει πέσει η συζήτηση στο «Κόμμα του Λίνκολν», με σύγκριση... μεγεθών...

Δείχνοντας την πίεση στην οποία θέτουν τη Βόρειο Κορέα οι σκληρότερες κυρώσεις στις οποίες προχώρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο βορειοκορεάτης ηγέτης κλιμακώνει τους τόνους της ρητορικής αντιπαράθεσης και διατάζει... «πυρηνική ετοιμότητα». Οι ξένοι παρατηρητές αμφισβητούν την ικανότητα της Πιόνγκγιανγκ να ξεκινήσει ατομικό πόλεμο, αλλά η στάση της δείχνει πως, σε κάθε περίπτωση, δεν αποσκοπεί σε αποκλιμάκωση.

Οικονομία: Έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή 62 φορέων τουρισμού στη Λέσβο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, εν όψει της σημερινής σύσκεψης που έχει συγκαλέσει η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στον τομέα του τουρισμού.

Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να βρίσκεται ξανά σε μηδενικά επίπεδα και τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας να αυξάνονται, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξετάζει εάν πρέπει να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική πολιτική. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι εάν μειωθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη αρνητικά επιτόκια τα οποία προσφέρει η ΕΚΤ στις εμπορικές τράπεζες για να φυλάσσουν σε αυτήν τα κεφάλαιά τους, τότε θα πληγεί η κερδοφορία τους.

Αυτοματοποιημένη αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στους οφειλέτες που δημιουργούν νέα οφειλή θα στέλνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Συνολικά στο ΚΕΑΟ περίπου 280.000 οφειλέτες χρωστάνε 15,3 δισ. ευρώ, από τους οποίους οι μισοί άρχισαν να οφείλουν μετά το 2009.

Αθλητισμός: Με χατ τρικ του Μέσι η Μπαρτσελόνα πέρασε διά περιπάτου από το «Βαγέκας» και με το εμφατικό 5-1 επί της Ράγιο Βαγεκάνο έκανε ένα ακόμη βήμα για το «back to back» στην primera division. Το γκολ του Ελ Αραμπί στο 72΄ με πέναλτι και τους Σακσές στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων χάρισαν τη μεγάλη νίκη στη Γρανάδα με 2-0 επί της Σπόρτινγκ Χιχόν στο ντέρμπι των ουραγών της 27ης αγωνιστικής. Οι φιλοξενούμενοι έμειναν με 10 παίκτες στο 84΄ λόγω αποβολής του Άλβαρες.

Μέσα στον «χαρτοπόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΠΑΕ, της ΕΠΟ και του υφυπουργείο Αθλητισμού, δεν θα ήταν δυνατόν ο ΠΑΟΚ να αφήσει αναπάντητη την ανακοίνωση του Ολυμπιακού σχετικά με την εύνοια του «Δικεφάλου» από τη διακοπή του Κυπέλλου. Οι Θεσσαλονικείς έστω και ανεπίσημα, απάντησαν σε έντονο ύφος λέγοντας μεταξύ άλλων πως «...δεν μπορούμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν βρέχει, να κλείσουν την ομπρέλα».

Την αντίδραση του για την απόφαση διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδος γνωστοποίησε η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανακοίνωση που εξέδωσε. Σε αυτή τονίζει πως η απόφαση αυτή «σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα σοβαρά φαινόμενα βίας», ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «εξισώνει απλώς τους θύτες με τα θύματα».

Επίσης στην ανακοίνωση γίνεται λόγος πως η «ΠΑΕ ΠΑΟΚ, να αποκομίζει σημαντικά οφέλη δεδομένου ότι με την οριστική διακοπή του Κυπέλλου εξασφαλίζει την παρουσία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια: