13 Μαρτίου, 2016

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

 

Η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να απαντήσει στο παραλήρημα του Σκοπιανού προέδρου, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναφορικά με το ότι «δεν θέλει τη χώρα του κανείς ενώ προστατεύει την Ευρώπη» και πως εάν δεν είχε κλείσει τα σύνορα «θα είχε γεμίσει τζιχαντιστές». «Από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας η γερμανική κυβέρνηση εργάστηκε σθεναρά για τη σταθερότητα της περιοχής.

Στηρίζουμε ρητά, ενεργά και συγκεκριμένα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή η αλληλεγγύη που έχουμε με αυτές τις χώρες και τους ανθρώπους τους δεν αντικατοπτρίζεται μόνο σε περιεκτικά προγράμματα, μέσω των οποίων φέρνουμε τις χώρες των Δ.Βαλκανικών κοντά στην ΕΕ - διότι είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η σταθεροποίηση και υπέρβαση της εύθραυστης κατάστασης αυτής της περιοχής έχει σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική».

Δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, και αναφέρθηκε στα 664 εκατ. ευρώ που διαθέτει η ΕΕ στα Σκόπια για την περίοδο 2014-2020, αλλά και στην πρωτοβουλία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ πριν από δύο χρόνια να θεσπίσει την Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, «όχι ως μια μεμονωμένη διοργάνωση, αλλά ως διοργάνωση η οποία συνεχίζεται κάθε χρόνο από άλλους Ευρωπαίους εταίρους, με θέμα ακριβώς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών της περιοχής και τη συνεργασία σε συγκεκριμένα προγράμματα».

«Οι χώρες των Δ. Βαλκανίων και ειδικά τα Σκόπια έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των προσφύγων οι οποίοι πέρασαν από τη χώρα», παραδέχθηκε ο κ. Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η Ε.Ε διέθεσε στη χώρα 52 εκατομμύρια ευρώ για το προσφυγικό. Ακόμη, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε, κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Ιβάνοφ στην BILD περί θεμάτων ασφάλειας που υποχρέωσαν τη χώρα του να κλείσει τα σύνορα, δήλωσε ότι «δεν κατανοεί» την κατηγορία. 

Προσθέτοντας ότι οι γερμανικές αρχές ασφάλειας συνεργάζονται στενά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους τους, ειδικά δε σε θέματα τρομοκρατίας.  «Αυτό αφορά βεβαίως κυρίως τις χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή μεταξύ Συρίας και Γερμανίας – και των Σκοπίων», υπογράμμισε. 

Τέλος, ο κ. Πλάτε σημείωσε ότι τα Σκόπια, από 1.4.2014, συμμετέχουν στο «Focal Point Travellers» της Europol, που ασχολείται εξειδικευμένα με ξένους μαχητές, τονίζοντας ωστόσο ότι η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να γίνεται πάντα βάσει των νομικών κανόνων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από γερμανικές αρχές προς αρχές του εξωτερικού. «Έτσι όπως διατυπώνεται η κατηγορία στη συνέντευξη, δεν είναι άμεσα κατανοητή», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: