09 Μαρτίου, 2016

ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΡΑΧΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

 

Όσο πιο κοντά βρίσκονται οι άνθρωποι, τόσο πιο μακριά βρίσκεται η καρδιά τους; Σε ένα πραγματικό ντόμινο εξελίσσεται η υπόθεση με την ανέγερση φραχτών για τους μετανάστες! Η Λετονία και η Εσθονία άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία.
 
Στη λήψη της απόφασης αυτής έπαιξαν ρόλο οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας απήχθη από τους Ρώσους στη μεθόριο, το 2014. Πού θα πάει, όμως, αυτή η δουλειά;

Είναι απίστευτος ο ρυθμός με τον οποίον διάφορες χώρες ανεγείρουν διάφορους φράχτες στα σύνορά τους για να παρεμποδίσουν τους μετανάστες! Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, για παράδειγμα, εντείνουν τους ελέγχους και εγείρουν φράχτες στα ανατολικά σύνορά τους, καθώς ανησυχούν ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη επειδή ο διάδρομος των Βαλκανίων «στενεύει» ολοένα και περισσότερο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία αυτή εντάθηκε αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η Λετονία και η Εσθονία άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Στη λήψη της απόφασης αυτής έπαιξαν επίσης ρόλο οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας απήχθη από τους Ρώσους στη μεθόριο, το 2014.

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα σε άσκηση για την αντιμετώπιση μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα ελεγχθεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας με τη Λετονία.

«Μέχρι και πέρυσι, ούτε η Νορβηγία ούτε η Φινλανδία αντιμετώπιζαν προβλήματα με την είσοδο μεταναστών από τα σύνορα με τη Ρωσία» είπε ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας Ρενάτας Ποζέλα. «Οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί» προσέθεσε.

Οι τρεις χώρες εκτιμούν ότι καθώς ενισχύονται οι έλεγχοι για τη μετάβαση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη θα καταστεί πιο δημοφιλής ο διάδρομος που περνά από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βαλτική.

Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει τόσο το λαθρεμπόριο όσο και την παράτυπη μετανάστευση.

«Είναι θλιβερό που χρειαζόμαστε [έναν φράχτη στα σύνορα]» δήλωσε ο Όγιαρς Έρικς Κάινινς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Λετονίας. «Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, ίσως είναι απαραίτητο», τόνισε.

Η Φινλανδία είχε επικρίνει τον Ιανουάριο τη Ρωσία επειδή επέτρεψε σε αιτούντες άσυλο να διασχίσουν τα σύνορα, καθώς ο αριθμός τους στη μεθοριακή διάβαση Σάλα έφτασε τους 20 ημερησίως. Από τους 31.000 πρόσφυγες που δέχτηκε πέρυσι η Νορβηγία, περίπου 5.000 έφτασαν στη χώρα μέσω Ρωσίας.

Με όλα αυτά, στεντόρειο προβάλλει εκ νέου το ερώτημα: Πού θα πάει αυτή η δουλειά; Και γιατί η Ελλάδα, για να ερθουμε και στα δικά μας, με την πολιτική που ακολουθούν άλλες γειτονικές χώρες, πρέπει να μετατραπεί σε μία απέραντη "αποθήκη ψυχών"; Όσο πιο κοντά βρίσκονται οι άνθρωποι, τόσο πιο μακριά βρίσκεται η καρδιά τους;
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: