18 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σύγχρονο Νταχάου χαρακτήρισε την κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη, ο υπουργός Εσωτερικών Π.Κουρουμπλής το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση που περιέγραψε με τον τρόπο αυτό οφείλεται στα κλειστά σύνορα.

Το σενάριο μιας αλλαγής στη σύνθεση της κυβέρνησης προκρίνει το Μέγαρο Μαξίμου ως επικρατέστερο, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για την υπόθεση του Γιάννη Μουζάλα. Σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν η κρίση αυτή ξεπεραστεί με σχετικά ανώδυνο για την κυβέρνηση τρόπο, εκτιμάται ότι τα «τραύματα» από τους χειρισμούς Καμμένου θα παραμείνουν.

Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής να έχει συμπληρώσει περίπου ένα χρόνο διάρκειας, ωστόσο η διαδικασία να βρίσκεται ακόμη στην εξέταση των πρώτων μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, ο καθ' ομολογίαν δολοφόνος του αντιφασίστα μουσικού Γιώργος Ρουπακιάς αποφυλακίστηκε, σήμερα, Παρασκευή, έπειτα από 30 μήνες προσωρινής κράτησης, έχοντας συμπληρώσει το ανώτατο όριο προφυλάκισης.

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι προσφυγικές ροές που φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πρωί έφτασε το πλοίο «Αριάδνη» με 638 πρόσφυγες και αναμένεται ακόμη ένα πλοίο με 79 άτομα. Πούλμαν έχουν μεταβεί στο λιμάνι προκειμένου να παραλάβουν πρόσφυγες για διάφορα κέντρα φιλοξενίας. Σε κέντρο φιλοξενίας στην Άρτα μεταφέρθηκαν με πέντε λεωφορεία με πρόσφυγες από τον Πειραιά.

«Επιστρέφει» το νομοσχέδιο Μπαλτά για την ιδιωτική εκπαίδευση στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και μάλιστα με μεμονωμένες διατάξεις. Μπαίνουν «ρήτρες» μονιμότητας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, απαγορεύονται τα φροντιστήρια στο εσωτερικό τους, περιορίζονται γενικώς οι χρήσεις των χώρων τους για πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός ωρολογίου προγράμματος.

Κόσμος: Τη δόξα του νορβηγού εξερευνητή Θορ Χέιερνταλ ζήλεψε ομάδα 14 ναυπηγών, περιβαλλοντoλόγων και απλών φίλων της περιπέτειας που προσπάθησε να διαπλεύσει τον Ειρηνικό με ξύλινες σχεδίες από το Περού- όμως το τέλος δεν ήταν αναλόγως ένδοξο. Η ομάδα χρειάστηκε να σταματήσει το ταξίδι της πριν τη μέση, στo νησί του Πάσχα, για να επιστρέψει και τελικά έπρεπε να καλέσει σε διάσωση.

«Εσείς είστε που κηρύσσετε το μίσος»: Ανάρτηση στο Facebook ενός φωτογράφου από τη Νέα Υόρκη που τα βάζει με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει διαδοθεί με ρυθμούς...επιδημίας, σπάζοντας κάθε ρεκόρ κοινοποίησης. Η επιστολή προς τον Τραμπ τού λέει πως «δεν είστε ούτε ενωτικός, ούτε προεδρικός, ούτε θύμα επιθέσεων, είστε κάποιος που τροφοδοτεί προκαταλήψεις και βία για να αποκτήσει προσωπική εξουσία».

Αψηφώντας τις νέες κυρώσεις σε βάρος της, η Βόρειος Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς, ο οποίος έπεσε στην θάλασσα ανατολικά της χερσονήσου. Η πρώτη διπλωματική αντίδραση ήρθε από την Ιαπωνία, η οποία προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω του Πεκίνου. Φωτογραφίες της καραμπίνας με την οποία ο Κερτ Κομπέιν έβαλε τέλος στη ζωή του δημοσιοποίησε, για πρώτη φορά, η αστυνομία του Σιάτλ, λίγο πριν κλείσουν 22 χρόνια από το θάνατο που έβαλε δραματικά στο πάνθεον της ροκ μουσικής τον νεαρό μουσικό. 

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν πέρυσι και είναι ασαφές γιατί η αστυνομία επέλεξε να τις δημοσιοποιήσει τώρα. Με κείμενο κοινών θέσεων ανά χείρας περιμένουν οι «28» τον τούρκο πρωθυπουργό την Παρασκευή, χωρίς να κρύβουν ότι οι συνομιλίες «σίγουρα δεν θα είναι εύκολες». Λίγο πριν την τελική συνάντηση του διημέρου, η τουρκική πλευρά διαμηνύει ότι επιμένει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση και αφήνει ανοικτό το εάν θα συμφωνήσει με όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης.

Οικονομία: Κοινές εταιρείες ΔΕΗ με ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς προβλέπει το σχέδιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση μονάδων. Στο πρώτο κοινό σχήμα θα εισφέρουν η μεν ΔΕΗ τουλάχιστον δύο μονάδες (μία λιγνιτική, τη Μελίτη Ι στη Φλώρινα και τουλάχιστον μία υδροηλεκτρική), ο δε ιδιώτης επενδυτής υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ενδεχομένως και κάποια κεφάλαια.

Την ανάγκη να προωθηθούν στην Ευρώπη οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η ζήτηση και οι δημόσιες επενδύσεις και να μειωθούν οι φόροι υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μετείχε στο πρώτο μέρος των εργασιών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε η οικονομία. 

Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών της Ευρωζώνης για την περίοδο 2016-2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Moody's. Όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, ο οίκος την τοποθετεί στο 1,5% για το 2016.

Αθλητισμός: Η Λίβερπουλ ήταν η νικήτρια στην πρώτη ευρωπαϊκή μονομαχία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με «κληρονομιά» το υπέρ της 2-0 του πρώτου αγώνα, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ προκρίθηκε στους «8» του Europa League καθώς το εκπληκτικό γκολ του Κουτίνιο στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου «πάγωσε» το «Ολντ Τράφορντ» και διαμόρφωσε το τελικό 1-1. 

Μεγάλη πρόκριση σημείωσε η Σπάρτα Πράγας που επικράτησε με 3-0 της Λάτσιο στο «Ολίμπικο» και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στη διοργάνωση, ενώ σπουδαία πρόκριση πήρε η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε επί της Βαλένθια που νίκησε μεν με 2-1 αλλά είχε χάσει με 1-0 στο Μπιλμπάο και έμεινε εκτός. Εύκολη πρόκριση για τη Βιγιαρεάλ που έμεινε στο 0-0 με τη Λεβερκούζεν στη Γερμανία αλλά είχε νικήσει με 2-0 στην Ισπανία.

Στην πρόθεσή του να... τιμήσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό και να παραμείνει τεχνικός των «ερυθρόλευκων» και την επόμενη σεζόν αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη NOVA ο Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος τεχνικός της ομάδας του Πειραιά χαρακτήρισε σημαντική στιγμή την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή Ελλάδας, επέλεξε τους δύο αγώνες με την Αντερλεχτ για το Europa League, αλλά και το πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και το τελευταίο με τον Παναθηναϊκό ως εντονότερες στιγμές, ενώ κατέθεσε και την άποψή του σχετικά με το πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του προπονητή.

Αναβλήθηκε η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι (13:00), στη ΓΓΑ, ανάμεσα στους εκπροσώπους της Λίγκας και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή. Ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, Γιώργος Μποροβήλος, επικοινώνησε με τον κ. Κοντονή με αίτημα να αναβληθεί η συνάντηση και το ραντεβού να μεταφερθεί σε ημερομηνία μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Super League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: