17 Μαρτίου, 2016

ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ;

 

Έντονη φημολογία έχει προκαλέσει τις  τελευταίες ημέρα ένα δημοσίευμα από σερβική ενημερωτική ιστοσελίδα, η οποία υποστηρίζει πως το 1980 υπήρχε στη Γιουγκοσλαβία ένα άκρως απόρρητο σχέδιο, το οποίο άνοιγε το δρόμο για κατασκευή πυρηνικής βόμβας. 

Όπως είναι φυσικό, ένα τέτοιο όπλο θα άλλαζε υπερβολικά τις ισορροπίες στα Βαλκάνια, δίνοντας στην Γιουγκοσλαβία την Ευρωπαϊκή κυριαρχία, αφού ήδη ήταν μία από τις σημαντικότερες οικονομικές στρατιωτικές δυνάμεις της εποχής. 

Η Δύση επενέβη άμεσα, προκειμένου να διαλυθούν τα σχέδια της και να δρομολογηθεί άμεσα το σχέδιο διάλυσης της χώρας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Μπόζινταρ Μάτιτς, ο οποίος ήταν Υπουργός Επιστημών στην κυβέρνηση του Μπράνκο Μίκουλιτς της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Αυτός ήταν που έφερε την είδηση στο φως της δημοσιότητας άλλωστε.

Ο Μάτιτς ισχυρίζεται πως το πρόγραμμα είχε τεθεί σε εφαρμογή λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η χώρα όμως άρχισε να εργάζεται δυναμικά πάνω στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. 

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε πως εκείνη την δεκαετία, η Γιουγκοσλαβία ανέπτυσσε δύο προγράμματα: το πρώτο αφορούσε την κατασκευή πυρηνικών όπλων και το δεύτερο τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, αλλά όχι για στρατιωτική χρήση. 

Ύστερα λοιπόν από αυτές τις αποκαλύψεις, αντιλαμβανόμαστε γιατί η Δύση επιθυμούσε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ταχύτατα εξελισσόταν και ετοιμαζόταν για κυριαρχία στην Ευρώπη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: