17 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Η διαγραφή του Φαήλου Κρανιδιώτη, δικηγόρου, πολιτευτή και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα μήνυμα σε πολλές πλευρές.

Πάνω από 45.500 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, με τις ροές να αυξάνονται καθημερινά. Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές στα νησιά βρίσκονται 7.931 πρόσφυγες και στην Ειδομένη πάνω από 10.000. Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 4.500 πρόσφυγες, ενώ αυξάνονται καθημερινά και οι σκηνές που στήνονται. 

Ως παγίδα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο εκλαμβάνονται οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε η ΝΔ στο ζήτημα που ανέκυψε το βράδυ της Τρίτης με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και να σταματήσουν οι απελάσεις προς την Τουρκία διαμαρτύρονται περίπου 400 πρόσφυγες, Πακιστανοί στην πλειονότητά τους και από χώρες της βόρειας Αφρικής, που παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του hotspot της Μόριας στη Λέσβο. 

Πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία με πλακάτ που γράφουν «Είμαστε κι εμείς άνθρωποι». Δεν φαίνεται να μεταπείθεται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος για την υπόθεση Μουζάλα, ούτε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αργά το βράδυ της Τετάρτης. Σε ανάρτησή του στο twitter δίνει συνέχεια στις προειδοποιήσεις του για τον κυβερνητικό συνασπισμό: «Παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση»... Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Κόσμος: Προληπτικά κλειστή θα μείνει η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρομοκρατική απειλή «που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί οριστικά». Η προειδοποίηση ξεκίνησε από το προξενείο, ενώ δόθηκε οδηγία να αποφεύγεται και ο χώρος μπροστά από το κτίριο.

Η κουρδική ομάδα «Γεράκια του Κουρδιστάν» (TAK) ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας την Κυριακή, χαρακτηρίζοντάς την «πράξη εκδίκησης» για τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η βομβιστική επίθεση σε στάση λεωφορείο στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 37 άτομα.

Δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη συμφωνία με την Τουρκία επί του προσφυγικού στο τραπέζι της Συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε σε κάθε περίπτωση πως η Άγκυρα δεν θα είναι έτοιμη για ένταξη ούτε σε δέκα χρόνια. Ο Γιούνκερ υπερασπίστηκε τη νομιμότητα των προτάσεων για επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία και τη συμμόρφωσή τους με τη Συμφωνία της Γενεύης.

Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει ποια θα είναι η κατάληξη της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα, Πέμπτη στις Βρυξέλλες με σκοπό να βρεθεί μία λύση στην προσφυγική κρίση. Οι «28» συνεδριάζουν για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, αναζητώντας διέξοδο, ενώ ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» δεν είναι άλλος από την Τουρκία.

Με τα κενά και τις επιφυλάξεις για τη συμφωνία με την Τουρκία να παραμένουν, και την ευρωπαϊκή ηγεσία να παραδέχεται ότι υπάρχει ακόμη «κατάλογος ζητημάτων» που την εμποδίζουν, συγκαλείται η νέα Σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό. Το προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε έχει σαφέστερους «αστερίσκους» για τη βίζα αλλά δεν περιέχει σημαντικές αλλαγές, ενώ οι ηγεσίες έχουν φροντίσει να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών.

Οικονομία: Η EKT μείωσε κατά 100 εκατ. ευρώ το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες στα 71,3 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ).

Συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το κουαρτέτο με στόχο να ολοκληρωθεί στις βασικές της γραμμές, αν είναι δυνατόν έως αύριο. Νέες συναντήσεις έχουν προγραμματισθεί για τα δύο «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης, το Ασφαλιστικό (13.00) και το φορολογικό (16.00) στα οποία η διαφωνία παραμένει.

Το μεσημέρι ξεκινά η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων, για τους ενδιαφερόμενους της δράσης «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η περίοδος υποβολής διαρκεί έως 27/4/2016 και οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

Αθλητισμός: Ολοκληρώνεται σήμερα η φάση των «16» του Europa League, με τους αγώνες-ρεβάνς, οι οποίοι αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους φιλάθλους. Από τα παιχνίδια αυτά ξεχωρίζει και πάλι ο αγγλικός «εμφύλιος», όπου θ' αναμετρηθούν δύο, για δεύτερη φορά, από τις ιστορικότερες ομάδες του διεθνούς ποδοσφαίρου, η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ετσι κι αλλιώς ο Αρσέν Βενγκέρ γνώριζε καλά ότι μετά την ήττα (0-2) στο Emirates, οι πιθανότητες πρόκρισης που αναλογούν στην Αρσεναλ ήταν περιορισμένες, ελάχιστες. Την παραμονή του αγώνα, εκείνος τις είχε προσδιορίσει στο 10%. Ισως περισσότερο για να δώσει ελπίδα και πίστη στους παίκτες του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: