21 Μαρτίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με την αξιολόγηση μετέωρη και την υπόθεση Μουζάλα να εκκρεμεί, το Μαξίμου ρίχνει το βάρος του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται προκειμένου να προχωρήσει σε αποκαλύψεις, καθώς και να συγκρουστεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με το ζήτημα του προσφυγικού να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, το θέμα της παραμονής ή όχι του Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση παραμένει μια «καυτή» εκκρεμότητα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστροφή του Π.Καμμένου από τις ΗΠΑ την Τετάρτη, ωστόσο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό, στην οποία αναμένεται να τοποθετηθεί ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε τρία κουτιά με σοκολατάκια που μετέφερε στην αποσκευή του είχε κρύψει επιμελώς ένας 45χρονος Γερμανός τις 215 αυτοσχέδιες κυλινδρικές συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού βάρους τεσσάρων κιλών που θέλησε να περάσει στην Ελλάδα. Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής πολιτικής, ώστε μέσα στην εβδομάδα να αρχίσει να λειτουργεί το σχέδιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα, συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τα ξημερώματα της Δευτέρας έφθασαν ακόμη 582 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, ενώ συνολικά εκεί φιλοξενούνται περίπου 5.000 άτομα. Στο λιμάνι της Ελευσίνας μεταφέρθηκαν από τα νησιά ακόμη 1.433 πρόσφυγες.

Κόσμος: Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να κοστίσει 100 δισ. λίρες στη βρετανική οικονομία και να καταστρέψει σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, επισημαίνει μελέτη που ζητήθηκε από τη CBI, τη μεγαλύτερη εργοδοτική συνομοσπονδία της χώρας. Το Brexit θα ήταν «ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων σοβαρό σοκ για τη βρετανική οικονομία», υποστηρίζεται.

Σε μία κίνηση ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο Κόσοβο -στο οποίο πέρυσι είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης- ο πρωθυπουργός της χώρας Ισά Μουσταφά παραδέχθηκε πως μέχρι κι ο αδελφός του είχε ζητήσει τον προηγούμενο χρόνο άσυλο. «Θα είμαι ανοικτός, και ανίψια μου είχαν φύγει αλλά πλέον γύρισαν» ανέφερε ο κοσοβάρος πρωθυπουργός. 

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα σε πολλαπλές εκτοξεύσεις βλημάτων μικρού βεληνεκούς που έπεσαν στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Αδιαφορώντας για την κάμψη στη δημοτικότητά του, ο αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ τα παίζει «όλα για όλα» για την ψήφιση δύο αμφιλεγόμενων νόμων που ρυθμίζουν και τη λειτουργία των συνδικάτων: Συγκαλεί ξανά τη Γερουσία για την ψήφιση και βάζει στο τραπέζι, εάν έρθει ναυάγιο, την 2α Ιουλίου ως ημερομηνία για πρόωρες εκλογές.

Η βροχή με την οποία η Κούβα υποδέχθηκε τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ σε σχεδόν έναν αιώνα δεν χάλασε ούτε τη διάθεση του Ομπάμα ούτε και πτόησε τους Κουβανούς που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της παλιάς πόλης για το μέχρι πρότινος αδιανόητο θέαμα ενός αμερικανού προέδρου να κάνει βόλτα στην Αβάνα.

Οικονομία: Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούσαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει μικρή άνοδο. Στο κόκκινο ξεκίνησαν τη συνεδρίαση και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πτωτικές τάσεις για το ευρώ και στην αγορά συναλλάγματος.

Στην παράταση κατά περίπου έναν μήνα, μέχρι τις 15 Απριλίου, για τις αρχικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ των ενδεχόμενων «μνηστήρων» βρίσκονται η κινεζική Cosco, η ρωσική RZD και οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι (FS).

Νέα αναπροσαρμογή της έκτακτης εισφοράς πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να εξασφαλιστούν ετήσια έσοδα 1,3 δισ. ευρώ. Η νέα κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην οποία φέρεται ότι συγκλίνουν οι δύο πλευρές, δίνει μικρές ελαφρύνσεις σε όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 17.000 ευρώ. Από τα 18.000 ευρώ και πάνω αρχίζουν οι επιβαρύνσεις.

Αθλητισμός: Σοκ έχει προκαλέσει στο ισπανικό ποδόσφαιρο η είδηση της δολοφονικής επίθεσης σε ποδοσφαιριστή στο τοπικό πρωτάθλημα της Ανδαλουσίας. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ένας 24χρονος ποδοσφαιριστής μαχαιρώθηκε δύο φορές από οπαδούς που μπήκαν στο γήπεδο μετά το τέλος του αγώνα των δύο ερασιτεχνικών ομάδων!

Το αήττητο εντός έδρας σερί 34 αγώνων (περίπου 2 χρόνια) της Παρί Σεν Ζερμέν τερματίστηκε στο ντέρμπι... κορυφής με αντίπαλο τη Μονακό για την 31η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος! Οι Μονεγάσκοι επιβλήθηκαν 2-0 στο «Παρκ ντε Πρενς» μία εβδομάδα μετά από τη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου από τους Παριζιάνους και έδειξαν ικανοί να πάρουν την 2η θέση (βρίσκονται πλέον στο +5 από την 3η Νις) που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Champions League.


Δεν υπάρχουν σχόλια: