06 Μαρτίου, 2016

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

 

Κίνδυνος αναταράξεων στις αγορές, ενεδρεύει σύμφωνα με το Bloomberg Business, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου.  Τα μέτρα ωστόσο που είναι αναμενόμενο να παρθούν, θα περιλαμβάνουν μια μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης, μια μηνιαία αύξηση στις αγορές ομολόγων κατά 10 με 20 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Τουλάχιστον, αυτές είναι οι εκτιμήσεις οικονομολόγων και αναλυτών ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον δείκτη τιμών καταναλωτή  και για το ΑΕΠ της ευρωζώνης. Αν τελικά επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τα μέλη του διευθυντικού συμβουλίου της ΕΚΤ να συναινέσουν στην επέκταση των μέτρων χαλάρωσης.  

Ποιες είναι οι αναλυτικές προβλέψεις όμως:
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 10 μονάδες βάσης, καθώς θα υπάρχουν αντιδράσεις από κάποια μέλη του συμβουλίου, που θα θεωρήσουν ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα. Από την πλευρά της η JPMorgan αναμένει την μείωση των επιτοκίων σε 20 μονάδες βάσης- στο 0,5% τον Μάρτιο και αύξηση τους στο 0,7% τον Ιούλιο.

Από 10 ως 40 μονάδες βάσης αναμένει την μείωση η Citigroup, η οποία προβλέπει και περεταίρω περικοπή των επιτοκίων εντός της χρονιάς. Αντίθετα, η Bank of America Merrill Lynch, θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προβεί σε μείωση μεγαλύτερη των 10 μονάδων βάσης.Η ABN Amro από τη πλευρά της, προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση κατά 20 μονάδες βάσης, ενώ τον Ιούνιο θα προβεί σε μια ακόμα μείωση κατά ακόμα 20 μονάδες βάσης.

Ανάμεσα στην μείωση κατά 10 με 20 μονάδες βάσης κινείται η πρόβλεψη της Credit Suisse, τη ώρα που η RBC Capital Markets αναμένει μείωση 10 μονάδων βάσης.  Στο ίδιο ποσοστό βρίσκεται και η πρόβλεψη της HSBC, η οποία προσθέτει ότι μια περεταίρω μείωση θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τραπεζικό κλάδο.   Τέλος και το σενάριο της Morgan Stanley, θεωρεί ότι ΕΚΤ θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: