25 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με εκπροσώπους αγροτικών μπλόκων συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και εκτόνωσης της κατάστασης με τα αγροτικά μπλόκα. Στη συνάντηση οι αγρότες έχουν φτάσει με συγκεκριμένη ατζέντα, που αποτελείται από πέντε αιτήματα.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα του προσφυγικού έστειλε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας πρόκειται να συζητηθεί το προσφυγικό. Παράλληλα, απηύθυνε την προειδοποίηση ότι σε μονομερείς ενέργειες μπορεί να προχωρήσει και η Ελλάδα.

«Οι δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο η μία της άλλης» ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας το σχέδιο για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο. Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα μπορούν να πλέουν στα χωρικά ύδατα και των δύο χωρών. Επίσης, διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Καθηλωμένοι στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, έχοντας  το βλέμμα τους στραμμένο στη συνάντηση που θα έχει αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Οι αγρότες «σε ένδειξη καλής θέλησης» δεν προβαίνουν σε αποκλεισμούς και άλλου είδους κινητοποιήσεις.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε στις 06:40 το πρωί της Πέμπτης το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Βlue Star 1, μεταφέροντας 1.352 μετανάστες και πρόσφυγες από Λέσβο και Χίο. Όπως έγινε γνωστοί, όλοι θα παραμείνουν στο λιμάνι, καθώς δεν αναμένεται να αναχωρήσουν, σήμερα τουλάχιστον, λεωφορεία για την Ειδομένη.

Κόσμος:Η προαναγγελία ουγγρικού δημοψηφίσματος για το προσφυγικό δένει με την πίεση που θέλει να ασκήσει η Βουδαπέστη, ως «προμετωπίδα» του Βίζεγκραντ, στην στάση της ΕΕ με την οποία δεν κρύβει πως διαφωνεί πλήρως -κι αν, επιπλέον, το δημοψήφισμα έχει και εσωπολιτικό πλεονεκτήμα, τότε αυτό είναι... «ευτυχής σύμπτωση». 

Ο ούγγρος πρωθυπουργός επανέρχεται στην κριτική του στην ευρωπαϊκή στρατηγική, απορρίπτοντας ως «ψευδαίσθηση» τη συμφωνία με την Τουρκία και δεν ακούει τις ελληνικές διαμαρτυρίες για τις επιπτώσεις: «Τους προσφέραμε βοήθεια, αλλά τα απέρριψαν όλα» λέει. Οι «προφητείες» τις ημέρες του καλοκαιριού πως η προσφυγική κρίση θα απειλούσε τα ίδια τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχουν γίνει πλέον κοινοτοπίες: 

Η διάσκεψη στην Αυστρία με τις κυβερνήσεις βαλκανικών χωρών, πλην Ελλάδας, για ανάσχεση των προσφυγικών ροών στη βαλκανική ήπειρο δείχνει πως το ρήγμα μεταξύ των «28» διερύνεται. Η Αθήνα αντιδρά απειλώντας με το χαρτί του βέτο, ενώ η Βιέννη προσέρχεται στη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ με την πίεση της συμφωνίας στη Διάσκεψη -την ώρα που η Ένωση ελπίζει στο Σχέδιο Δράσης με την Τουρκία.

Ο ιταλός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι απέφυγε κυβερνητική κρίση, η συγκυβερνώσα κεντροδεξιά αισθάνεται δικαιωμένη, οι αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης μάλλον αισθάνονται ικανοποιημένοι: Η Ρώμη κατέληξε σε συμφωνία για να περάσει «νερωμένο» Σύμφωνο Συμβίωσης, εξαιρώντας την έμμεση υιοθεσία. To σημαντικότερο όμως: Οι ομοφυλόφιλοι, τους οποίους και αφορά πρωτίστως η υπόθεση, έχουν εξοργιστεί επειδή θεωρούν πως το πιο τολμηρό βήμα θυσιάστηκε στο βωμό των αντιδράσεων.

«Υπάρχει μόνο ευρωπαϊκή λύση» στην προσφυγική κρίση, δηλώνει ο Β.Σόιμπλε προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Ευρώπη να χάσει την σημασία της, αν δεν επιλυθεί η διαμάχη στο εσωτερικό της. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την ανάγκη «δραματικής» μείωσης στον αριθμό προσφύγων, «ειδάλλως δεν θα τα καταφέρουμε» είπε, αναφερόμενος στην στάση της Μέρκελ.

Καθώς το κόστος για τη διαχείριση του προσφυγικού έχει μπλεχτεί στη συζήτηση για τον γερμανικό προϋπολογισμό -με το μεγαλύτερο πλεόνασμά του τα τελευταία χρόνια- οι κυβερνητικές υπηρεσίες στο Βερολίνο φέρονται να υπολογίζουν πως, «χοντρικά», στη χώρα θα έχουν φτάσει μέχρι το 2020 περίπου 3,6 εκατ. πρόσφυγες.

Οικονομία: Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών της Αθήνας για το θέμα του χρέους ο Πιερ Μοσκοβισί, καθώς σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή τονίζει πως αρκετές χώρες της ΕΕ πληρώνουν, ετησίως, για την εξυπηρέτηση του χρέους τους ποσοστό επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 12% περίπου που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα. Επίσης, παραθέτει στοιχεία βάσει των οποίων ο ελληνικός δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ το 2020 αναμένεται να φτάσει στο 175%.

Μείωση έως 25% στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ φέρνει το σχέδιο υπολογισμού τους με τους ίδιους κανόνες που θα ισχύουν για τις κύριες συντάξεις, βάσει των νέων προτάσεων του υπουργείου Εργασίας προς τους θεσμούς. Αβέβαιη είναι η παράταση του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών σε συναντήσεις που είχαν με στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης.

Αθλητισμός:Τέσσερις τραυματίες και 35 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 6 μετρατράπηκαν σε συλλήψεις, είναι ο απολογισμός της συμπλοκής που έγινε ανάμεσα σε οπαδούς της Άντερλεχτ και ομάδας Ελλήνων, τις πρώτες πρωινές ώρες σε μπαρ, στο Γκάζι. Τόσο οι τραυματίες, όσο και όλοι οι συλληφθέντες είναι Βέλγοι.

Ο Ολυμπιακός πρέπει απλά να αποδείξει ότι είναι καλύτερος σήμερα, Πέμπτη (22:05, OTESport2), στη ρεβάνς της φάσης των «32» του Europa League για να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης. Το 1-0 της Αντερλεχτ από τον πρώτο αγώνα φυσικά και είναι αναστρέψιμο, γεγονός που γνωρίζουν καλά οι «ερυθρόλευκοι», αρκεί να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα τους δωθούν. Στο γεμάτο «Γ.Καραϊσκάκης» η ομάδα του Σίλβα δεν θέλει να επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: