25 Φεβρουαρίου, 2016

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΑΓΩΓΟ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

 

Χθες, Τετάρτη, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, της Edison Μαρκ Μπεναγιούν και της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος, υπέγραψαν στη Ρώμη μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Μέσω αυτού θα μπορέσει να υλοποιηθεί ο εφοδιασμός ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η ΔΕΠΑ και η Edison έχουν δημιουργήσει από κοινού την εταιρεία Poseidon, με σκοπό την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη Θεσπρωτία και θα καταλήγει στην Ιταλία και με το μνημόνιο συμφωνήθηκε ότι οι εταιρείες θα αξιοποιήσουν και θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.

Στην τελετή της υπογραφής του μνημονίου, που έγινε μετά από συνάντηση του κ. Μίλερ και της υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Φεντερίκα Γκουίντι στη Ρώμη, παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γεώργιος Τσίπρας.

Ο κ. Μίλερ σημείωσε σχετικά ότι «η ανάπτυξη ενδοευρωπαϊκών δυναμικοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου συνιστά έναν σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση αξιόπιστων προμηθειών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου, για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ακόμη, ο διευθύνων σύμβουλος της Edison ανέφερε ότι «η ενδεχόμενη ανάπτυξη αυτού του νέου διαδρόμου τροφοδοσίας, που επιδιώκεται να υλοποιηθεί με απόλυτη συμμόρφωση προς τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Ε.Ε., θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ιταλίας καθώς και τον ρόλο της ως μείζονα κόμβου φυσικού αερίου της νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με τους στόχους της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής».

Τέλος, από τη μεριά του ο κ. Κιτσάκος σημείωσε ότι «η αναβίωση του έργου ITGI-Poseidon, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με έναν επιπλέον διάδρομο τροφοδοσίας και αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας ως μιας σημαντικής πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: