14 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη λειτουργία hotspot στην Κω, πραγματοποίησαν κάτοικοι του νησιού, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της. Tην Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το επίμαχο θέμα.

Κλειστά επ' αόριστον είναι και πάλι από τις 12 το μεσημέρι τα Τέμπη. Οι αγρότες του μπλόκου τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση από την κυβέρνηση για διάλογο, στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών. 

Σε αποκλεισμό 72 ωρών του τελωνείου Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα προχωρούν οι αγρότες της Ροδόπης.Αυτεπάγγελτη ποινική δικογραφία σε βάρος χρήστη του Διαδικτύου σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για προσβολή της μνήμης των πρόσφατα πεσόντων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας τον να κυβερνήσει, διαφορετικά «να προσέλθει στη Βουλή και να δηλώσει αδυναμία». «Ο κ. Τσίπρας έχει τεράστιες ευθύνες για τις αποφάσεις του, το κόστος των οποίων πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός» δήλωσε.  Για το μεταναστευτικό τόνισε ότι μπορεί να μετατραπεί σε «βόμβα που θα διαλύσει την ΕΕ», ενώ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους χειρισμούς της. 

Δεν με φοβίζει μια πρόταση για εκλογή από τη βάση, λέει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να συνδιεκδικήσει μαζί με τη Φώφη Γεννηματά την προεδρία ενός νέου μεταρρυθμιστικού κινήματος, εφόσον πεισθεί ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει όντως αποφασίσει να μετάσχει σε ένα νέο ευρύτερο κεντρώο σχήμα, απαλλασσόμενη από τους μηχανισμούς του κόμματος.

Κόσμος: Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλούνται γερμανικά μέσα υποστηρίζουν ότι έχουν συλληφθεί στο Σάλτσμπουργκ δύο «μέλη της τζιχαντιστικής ISIS» που είχαν προσπαθήσει να περάσουν στη Γαλλία τον Οκτώβριο με σκοπό τη διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων. 

Οι δύο φέρονται να είχαν προσπαθήσει να περάσουν μέσω Ελλάδας αλλά η Frontex τους είχε σταματήσει. Επισήμως, η Βιέννη περιορίζεται στο ότι έχουν συλληφθεί συνολικά έξι άτομα που ερευνώνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Να σταματήσουν τις συγκρούσεις καλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία και την κουρδική YPG στη βόρεια Συρία, μετά την επιβεβαίωση και από την Άγκυρα πως έπληξε θέσεις της κουρδικής δύναμης στην περιοχή του Αζάζ. 

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν τα τουρκικά πλήγματα. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία πρόκειται να στείλει αεροσκάφη της στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ. Το Συριακό αλλά και τα υπόλοιπα φλέγοντα θέματα συζήτησαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική τους συνομιλία, συμφωνώντας στην ανάγκη «ενίσχυσης συνεργασίας για να εφαρμοστεί η συμφωνία» για παύση εχθροπραξιών στη Συρία. 

Το τηλεφώνημα γίνεται ενώ στη Διάσκεψη του Μονάχου κυριάρχησαν σχεδόν ψυχροπολεμικοί τόνοι μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Η ακόμη θερμή σύγκρουση με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προκάλεσε το θάνατο ή τον τραυματισμό περίπου 11.000 αμάχων συνολικά το 2015, ο υψηλότερος απολογισμός της τελευταίες επταετίας.

Το μακρύ... ταξίδι ενός αμερικανικού πυραύλου Hellfire που είχε καταλήξει κατά λάθος στην Κούβα τελείωσε μετά από δύο χρόνια, με την επιστροφή του από την Αβάνα στις ΗΠΑ. Ο αδρανής πύραυλος είχε ξεκινήσει από την Ευρώπη αλλά, άγνωστο πώς, παραδόθηκε στην Κούβα το 2014 στη μάλλον πιο «αμήχανη» απώλεια στρατιωτικού εξοπλισμού τα τελευταία χρόνια.

Οικονομία:«Η ελληνική κρίση έχει τελειώσει, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι θα παραμείνουν πιστοί στις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν το περασμένο καλοκαίρι» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

Κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα νέο κύκλο περικοπών στις συντάξεις εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο Γιάννης Δραγασάκης και χαρακτηρίζει καταστροφικά και εκτός συμφωνίας τα όσα εισηγείται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Με αφορμή την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών τις τελευταίες ημέρες ο οικονομολόγος Μαξ Ότε εκτιμά ότι η νέα χρηματοοικονομική κρίση που διαφαίνεται θα είναι χειρότερη από αυτή του 2008. Και η Γερμανία θα πληγεί.

Αθλητισμός:Ανατροπή σκηνικού στο Campionato, καθώς από σήμερα η κορυφή έχει νέο κάτοχο. Με γκολ του Σιμόνε Τζάτζα δύο λεπτά πριν τη λήξη του 90λεπτου, η Γιουβέντους νίκησε 1-0 τη Νάπολι στο Τορίνο, στο σούπερ ντέρμπι του ιταλικού πρωταθλήματος και προσπέρασε τους «παρτενοπέι» ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση της Serie A, ούσα πλέον το φαβορί για την κατάκτησή της και φέτος.

Βαθμολογική ανάσα πήρε η Φροζινόνε, περνώντας νικηφόρα με 2-1, από την έδρα της Έμπολι. Ισόπαλες 1-1 αναδείχθηκαν η Κιέβο με τη Σασουόλο στο «Μαρκαντόνιο Μπεντεγκόντι» της Βερόνα. 

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε δεν κατόρθωσε να προβάλει αντίσταση στη Ρεάλ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», με τη «βασίλισσα» να επικρατεί 4-2 και να περνά στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, με ένα παιχνίδι περισσότερο πάντως από την Ατλέτικο, η οποία αγωνίζεται σήμερα, Κυριακή, εκτός έδρας με τη Χετάφε. 

Με γκολ του Σολδάδο η Βιγιαρεάλ νίκησε 1-0 τη Μάλαγα στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής στην Primera Division και εδραίωσε τη θέση της στην πρώτη τετράδα, που οδηγεί σε έξοδο στο Champions League.

Καίει το φύλλο αγώνα τον Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον διαιτητή Καλογερόπουλο να γράφει σε αυτό ότι ο «Τίγρης» απείλησε τον παρατηρητή διαιτησίας Δημήτρη Κύρκο με τις ατάκες:«Θα σε λιώσω, θα σε πνίξω με το κασκόλ. Θα σε τινάξω στον αέρα, ξέρω που μένεις και τι κάνεις, είσαι μέλος της συμμορίας».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: