14 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

 

Συνάντηση του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και του Αγιωτάτου Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2016 στον Διεθνή Αερολιμένα Χοσέ Μαρτί Αβάνας. Μετά τη λήξη της συναντήσεως υπήρξε ανταλλαγή ενθυμίων.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος προσέφερε στον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο μια εικόνα της Παναγίας του Καζάν και το πόνημά του «Ελευθερία και ευθύνη» στην Ισπανικό γλώσσα, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος επέδωσε στον Πατριάρχη Κύριλλο ένα Άγιο Ποτήριο και λειψανοθήκη με απότμημα τιμίου λειψάνου του Αγίου Ισαποστόλου Κυρίλλου, Προστάτη του Ρώσου Πατριάρχου καθώς και τη Ρωσική μετάφραση της Εγκυκλίου Laudato Si.

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβησαν στην κοντινή αίθουσα για να υπογράψουν ένα Κοινό Ανακοινωθέν. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κούβας κ. Ραούλ Κάστρο Ρους, μέλη αντιπροσωπειών της Ρωσικής Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, άλλοι επίσημοι.

Σχολιάζοντας την γενομένη συζήτηση ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ειδικότερα: «Αγιώτατε, Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι, αρχηγέ της Δημοκρατίας της Κούβας! 

Αγαπητοί αδελφοί, κυρίες και κύριοι! Δύο ώρες συνομιλήσαμε ανοικτά και αδελφικά με πλήρη επίγνωση της ευθύνης για τις Εκκλησίες μας, για τον πιστό λαό μας, για το μέλλον του χριστιανισμού και του ανθρωπίνου πολιτισμού. Ήταν μια συζήτηση πολύ περιεκτική, η οποία μας έδωσε ευκαιρία να καταλάβουμε και να προσεγγίσουμε τις θέσεις ο ένας του άλλου.

Το αποτέλεσμα της συνομιλίας αυτής μου δίδει ευκαιρία να πώ ότι και οι δύο Εκκλησίες σήμερα μπορούν να συνεργάζονται δυναμικά προστατεύοντας τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, να συνεργάζονται με πλήρη ευθύνη προκειμένου να αποτρέψουμε πολέμους, για να σέβεται παντού η ανθρώπινη ζωή. 

Να ενισχύεται η οικογενειακή, η προσωπική και η δημόσια ηθική, ώστε μέσα από τη συμμετοχή της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία να δοξάζεται το Πανάγιο και Υπερευλογημένο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Ακολούθως οι αρχηγοί τον αντιπροσωπειών σύστησαν ο ένας στον άλλο τα μέλη των αντιστοίχων αντιπροσωπειών.Μετά το πέρας της συναντήσεως ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος αναχώρησε για το Μεξικό.

 Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ 
ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ κ. ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ

Στο μνημείο Χοσέ Μαρτί, το οποίο ευρίσκεται στο βόρειο μέρος της Πλατείας Επαναστάσεως την περιοχής Βεντάντο της Αβάνας μετέβη ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος, κατά την δεύτερη ημέρα της παραμονής του στην Κούβα.

Σημειωτέον ότι η κατασκευή του μνημείου άρχισε το 1953 για να τιμήσουν την 100η επέτειο από γεννήσεως του Χοσέ Μαρτί (1853-1895), ποιητή, στοχαστή και αγωνιστή για την απελευθέρωση της χώρας. Μπροστά στο πύργο ύψους 109 μέτρα είναι τοποθετημένος μαρμάρινος ανδριάντας του Χοσέ Μαρτί ύψους 18 μέτρα με έξι μαρμάρινες κολώνες γύρω του.

Η βάση του ανδριάντος χρησιμεύει ως εξέδρα την ώρα των συλλαλητηρίων στην Πλατεία Επαναστάσεως. Στον πρώτο όροφο του πύργου στεγάζεται μουσείο με εκθέσεις, αφιερωμένες στο Χοσέ Μαρτί και την ιστορία της Πλατείας Επαναστάσεως καθώς και μια αίθουσα σύγχρονης τέχνης.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσσίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδρίαντα του εθνικού ήρωα της Κούβας και αμέσως μετά ξεναγήθηκε στις αίθουσες του μνημείου και υπέγραψε το βιβλίο επισήμων.

Εν συνεχεία στο Μέγαρο Επαναστάσεως Αβάνας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κούβας κ. Ραούλ Κάστρο Ρους.

Από πλευράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσσίας στη συνάντηση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Δημοκρατία της Κούβας κ. Μ. Καμύνιν, ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπορβάρυ Αντώνιος, ο Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, ενώ από την πλευρά της Δημοκρατίας της Κούβας ο Α’ Αναπληρωτής του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούντες κα.

Υπήρξε ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Ειδικότερα δε συζητήθηκαν θέματα διεθνών σχέσεων και ένα εκ των οποίων η επικείμενη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχου Κυρίλλου.

Μετά το πέρας της συναντήσεως ο κ. Ραούλ Κάστρο προσέφερε στον Αγιώτατο κ. Κύριλλο μια αναγλυφη αναπαράσταση του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ενώ ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας επέδωσε στόν Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας μια εικόνα της Αγίας Σκέπης της Παναγίας και το πόνημά του «Ελευθερία και ευθύνη» στην Ισπανική γλώσσα.

Αυθημερόν ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Σαν Κριστομπάλ ντε λα Αβάνα Καρδινάλιο Χαΐμε Λούκα Ορτέγκα στο Διεθνή Αερολιμένα Αβάνας.

Ακολούθως ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας συναντήθηκε με τον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο με τον οποίο συνεπέγραψε ένα Κοινό Ανακοινωθέν. Χθες ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος θα επισκεφθεί το Κέντρο αποκαταστάσεως παίδων «Αλληλεγγύη με τον Παναμά» στην Αβάνα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: