03 Φεβρουαρίου, 2016

ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

 

Το Κολέγιο των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα την Έκθεση Αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής την περασμένη Παρασκευή.

Η Κομισιόν ενέκρινε παράλληλα και μία πρότασης σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων τα οποία έχουν επισημανθεί στην έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Οι προτεινόμενες συστάσεις θα υποβληθούν προς έγκριση στο Συμβούλιο.

«Η δυνατότητά μας να διατηρήσουμε ένα χώρο απαλλαγμένο από ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εξαρτάται από την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα» σημείωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας μίλησε λίγο αργότερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα θέματα του προσφυγικού και της Ζώνης Σένγκεν.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Κομισιόν θα κάνει έναν απολογισμό της εφαρμογής των προτεραιοτήτων που ετέθησαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση. «Θα είμαστε ειλικρινείς και αποτελεσματικοί για τη φτωχή πρόοδο που βλέπουμε σήμερα επί του πεδίου και για όσα πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες και μήνες» είπε. Και πρόσθεσε ότι αυτό αφορά τόσο σε όλα τα κράτη – μέλη όσο επίσης στην εξωτερική και στην εσωτερική διάσταση.

Η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, η δημιουργία ασφαλών διόδων για όσους έχουν ανάγκη, η ενίσχυση των επιστροφών και φυσικά το τρίπτυχο μετεγκατάσταση – επανεγκατάσταση – hotspots είναι βασικές προτεραιότητες. «Δεν μιλάμε εδώ για το τέλος της Σένγκεν ή για την αποκοπή ενός κράτους – μέλους» εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της.

Σε αυτό το πλαίσιο της συμπαράστασης, η Ολλανδία αποφάσισε να δωρίσει τρία ασθενοφόρα συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης. 

Παράλληλα, η Ολλανδία έχει αναπτύξει μία «Ομάδα Ασφαλείας των Συνόρων» αρκετών δεκάδων εμπειρογνωμόνων με δύο περιπολικά σκάφη για την ενίσχυση των ελληνικών αρχών στη Χίο υπό την αιγίδα του Frontex. Η ομάδα αυτή θα παραμείνει στη Χίο τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: