03 Φεβρουαρίου, 2016

ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΠΟΥΤΙΝ - ΚΥΡΙΛΛΟΥ

 

Την δυσφορία του στον Πρόεδρο Πούτιν (φέρεται να) εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας εν όψει της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ  ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;
Δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην κατοικία του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, στον οποίο ευχήθηκε για την επέτειο της ενθρόνισής του.

Όπως αποκάλυψε ο διάλογός τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα και μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν εκδήλωσε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για την πρόσφατη Σύναξη προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Σαμπεζί της Ελβετίας και ο πατριάρχης Κύριλλος του ανέφερε τα καλά νέα της προσέγγισης των απόψεων, αλλά και του εξέφρασε αρκετά παράπονα και τις διαφωνίες του ρωσικού Πατριαρχείου για μια σειρά διαδικαστικά ζητήματα στην προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου, που θα λάβει χώρα στην Κρήτη.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε τον Ρώσο πατριάρχη «και για την ανάπτυξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και για την εδραίωση της ενότητας του ρωσικού λαού με την κοινωνία μας»,για να εισπράξει αντίστοιχες ευχαριστίες για«τη συνεργασία, που υπάρχει μεταξύ Εκκλησίας και κρατικής εξουσίας», αλλά και τη δραστήρια και καθοριστική προσωπική συμμετοχή του Β. Πούτιν στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και κράτους, «που στοχεύει στην ενοποίηση της κοινωνίας μας και την ανάπτυξη όλων των πλευρών της ζωής της, ιδιαιτέρως της πνευματικής και ηθικής παραμέτρου της ζωής του λαού».

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο Πούτιν για τη συνάντηση της Ελβετίας, ο πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι ήταν παρόντες όλοι οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με εξαίρεση τρεις, που δεν κατόρθωσαν για διάφορους λόγους να παραστούν στην «πολύ παραγωγική» συνάντηση, η οποία έγινε «όχι χωρίς δυσκολίες, (καθώς) ποτέ αυτές οι συναντήσεις δεν γίνονται εύκολα».

«Αλλά όπως λέμε, σε τελική ανάλυση, εν κατακλείδι έχουμε ως αποτέλεσμα πολύ θετικά έγγραφα, τα οποία έπειτα από επιμονή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημοσιοποιήθηκαν, διότι η επικριτική αντιμετώπιση της επικείμενης Πανορθόδοξης Συνόδου είχε ως αιτία την κλειστή διαδικασία», σχολίασε ο Ρώσος Πατριάρχης και πρόσθεσε αμέσως μετά:

«Εμείς διαρκώς διαμαρτυρόμασταν και λέγαμε ότι αυτό δεν είναι σωστό, ότι τα σχέδια των εγγράφων πρέπει να δημοσιοποιούνται. Χρειάζεται να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία με τους ανθρώπους, με τους πιστούς και όχι μόνο με τον κλήρο, αλλά και με τους κοσμικούς, ώστε να μπορούν να σχολιάζουν αυτά τα έγγραφα. Αλλά δεν εισακουστήκαμε σε εκείνο το στάδιο.Είναι πολύ σημαντικό ότι στη Γενεύη πετύχαμε αυτή τη συμφωνία, όλα τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν και οι φόβοι, φυσικά, θα εξαφανιστούν».

«Πέραν αυτού εντοπίστηκαν τέτοιες συμβιβαστικές, από την άποψη ισορροπίας των εκκλησιαστικών συμφερόντων, αποφάσεις, αλλά θετικές για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γι’ αυτό κατά το έλεος του Θεού περάσαμε διαμέσου ορισμένων δοκιμασιών, αλλά το αποτέλεσμα είναι καλό», κατέληξε ο πατριάρχης Κύριλλος, με τον πρόεδρο Πούτιν να ανταπαντά: «Δόξα τω Θεώ! Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για την εδραίωση της ενότητας της Ορθοδοξίας, γεγονός πολύ σημαντικό».

Όπως συμβαίνει συχνά πλέον, η είδηση και οι σχετικές δηλώσεις, που προφανώς έχουν σημασία όχι μόνο για τους ασχολούμενους με τα εκκλησιαστικά ζητήματα, δημοσιεύθηκαν μόνο εν μέρει από θρησκευτικές ιστοσελίδες και καθόλου από το «εθνικό» πρακτορείο της χώρας, το οποίο η διεύθυνσή του δυστυχώς διαχειρίζεται, τουλάχιστον στην περίπτωση της Μόσχας, ως «μαγαζάκι» για οικογενειακά ρουσφετάκια και πεδίο λογοκριτικών δοκιμών.

Θλιβερό, που ούτε το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας δεν κατόρθωσε να σοβαρέψει τις αρμόδιες υπηρεσίες μας, οι οποίες θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν πολύ πιο υπεύθυνα την εικόνα της χώρας μας σε κρίσιμες πρωτεύουσες, όπως η Μόσχα, αλλά και την πλήρη και ελεύθερη ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και των αξιωματούχων, πολιτικών και εκκλησιαστικών.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: