15 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Για αγρότες - επιχειρηματίες έκανε λόγο τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ενώ, μετά τον Π.Σγουρίδη, έκανε και αυτός λόγο για ανυπαρξία αιτημάτων. «Ο αγρότης σήμερα δεν είναι ο αγρότης του προηγούμενου αιώνα, του Μαρίνου Αντύπα με 5 – 6 στρεμματάκια. Πολλοί εξ αυτών είναι επιχειρηματίες» είπε.

Τους ισχυρισμούς του Νίκου Παππά για τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν στην υπόλοιπη Ευρώπη διέψευσε ο πρόεδρος του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου της Κύπρου, Νεόφυτος Επαμεινώνδας. Δήλωσε ότι στην Κύπρο λειτουργούν επτά ιδιωτικά κανάλια και όχι τέσσερα, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας.

Για κινητοποιήσεις χωρίς αιτήματα και προτάσεις κατηγόρησε τους αγρότες ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης. «Οι αγρότες βγήκαν έξω στους δρόμους χωρίς να ξέρουν τι ζητάνε, λένε 'tabula rasa'. Είναι δυνατόν να γίνει διάλογος αν δεν ξέρουν τι ζητάνε;» διερωτήθηκε.

Κρίσιμη θα είναι αυτή η εβδομάδα για το μέλλον των κινητοποιήσεων των αγροτών, οι οποίοι μετά το συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα έχουν επιστρέψει στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων θα συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποιήσεών τους.

Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από την Κυριακή σειρά επαφών, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή (18-19 Φεβρουαρίου).

Προβληματισμό προκαλεί, πάντως, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας που πρότεινε να κλείσουν τα σύνορα στην ΠΓΔΜ προκειμένου να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές. Συναντήσεις Τσίπρα με Τουσκ, την Τρίτη, και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη.

Κόσμος: Την πύλη της φυλακής του Μαασιγιάχου στο Ισραήλ πέρασε ο Εχούντ Ολμέρτ, ξεκινώντας να εκτίει την ποινή του ως πρώτος πρώην πρωθυπουργός της χώρας που φυλακίζεται. Τα κάγκελα για 19 μήνες είναι η κατάληξη ενός πολύχρονου δικαστικού σίριαλ για υποθέσεις διαφθοράς, με καταδίκες και απαλλαγές για βαρύτερες κατηγορίες -και ο Ολμέρτ είχε δημοσιεύσει νωρίτερα βίντεο-απολογισμό της θητείας του, θέλοντας να διασώσει την πολιτική του κληρονομιά.

Φωτογραφίες που δείχνουν τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β' σε καθημερινές στιγμές -που σίγουρα φαίνονται περίεργες για έναν αγιοποιημένο πλέον ποντίφικα- βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από το βρετανικό BBC, μαζί με αλληλογραφία του με μία γυναίκα που δείχνουν «στενή σχέση» του που κράτησε μέχρι το τέλος. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να διατηρήσει επ΄αόριστον την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία. 

«Δεν έχουμε σχέδια για συνεχή παρουσία στη Συρία, έχουμε έναν απολύτως πεπερασμένο, συγκεκριμένο στόχο» είπε. Υγροποιημένη μεθαμφεταμίνη συνολικής αξίας 890,5 εκατ. δολαρίων κατέσχεσαν οι αυστραλιανές αρχές, το μεγαλύτερο φορτίο ναρκωτικών που πέφτει στα δίχτυα τους τα τελευταία δύο χρόνια. Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε αρκετές τοποθεσίες στο Σίδνεϊ, συμπερλαμβανομένου και ενός εμπορικού κοντέινερ που είχε φορτωθεί στο Χονγκ Κονγκ, όπου και φαίνεται ότι είχε τις «ρίζες» του ο πυρήνας των τεσσάρων που θεωρούνται πίσω από το φορτίο.

Με την τουρκική εμπλοκή εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία να έχει φέρει την περιοχή ενώπιον κινδύνου πλήρους εκτροχιασμού, η Άγκυρα υποστηρίζει, διά του υπουργείου Άμυνας, ότι «δεν υπάρχει σκέψη» για χερσαία επέμβαση και εισβολή τούρκων στρατιωτών. Η Συρία είχε στραφεί στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της, και μιλώντας για είσοδο ενόπλων «που πιστεύεται ότι ήταν τούρκοι στρατιώτες» - κάτι που το τουρκικό υπουργείο διέψευσε.

Οικονομία: Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αγορά να κινείται στα επίπεδα των 470 μονάδων. Η ανάσχεση των σκληρών απόψεων του ΔΝΤ, όπως εκφράστηκαν από τον Πολ Τόμσεν, είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη στις Βρυξέλλες θα επιχειρήσει να πείσει για την ανάγκη αποδοχής ρυθμίσεων που δεν θα προκαλέσουν έκρηξη στη χώρα και θα οδηγήσουν στην γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς λήγει σήμερα, Δευτέρα, η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω του Taxis των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων φορολογικού έτους 2015, καθώς και των βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αθλητισμός: Σε ρυθμούς Europa League μπαίνει από σήμερα, Δευτέρα, ο Ολυμπιακός. Ο Μάρκο Σίλβα ζήτησε από τους παίκτες του να ξεχάσουν το ντέρμπι με την ΑΕΚ και να στρέψουν την προσοχή τους στην αναμέτρηση της Πέμπτης με την Άντερλεχτ.

Η επιδημία των θλάσεων στον ΠΑΟΚ δεν έχει ούτε τέλος, ούτε και ερμηνεία ή εξήγηση. Στον αγώνα με τον Ηρακλή, ήταν η σειρά και πάλι του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ να υποστεί μια ακόμα θλάση φέτος, την τρίτη από την μέρα που ήρθε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η εκτέλεση πέναλτι «αλά Κρόιφ» από τον Λιονέλ Μέσι, που έδωσε την ευκαιρία στον Λουίς Σουάρες για χατ-τρικ, επισκίασε ακόμα και την ευρεία νίκη (6-1) της Μπαρτσελόνα απέναντι στην Θέλτα, απάντηση των Καταλανών για την ήττα (4-1) του πρώτου γύρου στο Ballaidos.

Δεν υπάρχουν σχόλια: