05 Φεβρουαρίου, 2016

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΒΑΡΥΣ Ο «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ»

 

Μετά από πέντε ημέρες επαφών με την τρόικα έρχεται σήμερα ο λογαριασμός που όλα τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας περίμεναν και όλοι φοβόντουσαν. Σήμερα το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΜS θα θέσουν τα δικά τους αιτήματα για την πρώτη αξιολόγηση σε ένα κείμενο που θα παραδώσουν στον υπουργό οικονομικών κ. Τσακαλώτο.

Στο κορυφαίο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε χθες ότι όλα τα θέματα είναι ανοιχτά μετά από περίπου 1,5 μήνα που οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους την ελληνική πρόταση. 

Παρόλα αυτά θεωρούν ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα πρέπει να χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και μόνο μετά από 20 (αντί 15 που ισχύει σήμερα) χρόνια εργασίας. Επίσης επιμένουν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 45% ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 60% .Θεωρούν ότι χωρίς συμμετοχή και μια περικοπή συντάξεων οι αλλαγές που θα γίνουν δεν έχουν βιωσιμότητα.

Στο δημοσιονομικό τα προβλήματα είναι περισσότερα, ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε από τις Βρυξέλλες το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 (0,5% του ΑΕΠ) και για το 2017, χρόνος στον οποίο το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει το 1,75% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα δεν απέρριψαν, αλλά δεν αποδέχθηκαν εντελώς την πρόταση για την φορολογική αναμόρφωση με το ανώτατο συντελεστή του 50% για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ αφήνοντας εκτός κλίμακας το 8% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η οποία τα συνοδεύει και η οποία αυξάνει τον τελικό ανώτατο συντελεστή στο 58%.

Θεωρούν ότι τόσο υψηλή φορολογία σε περίοδο όπως αυτή που διανύουμε δίνει κίνητρο φοροδιαφυγής ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Ζήτησαν να μάθουν ποια απόδοση θα έχει ο νέος νόμος για την φορολογία των ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει να έχει εισπραξιμότητα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.

Ζήτησαν επίσης διευκρινήσεις και για την εξασφάλιση των εσόδων από ΕΝΦΙΑ φέτος. Στον τομέα των δαπανών εξέτασαν τις αμυντικές δαπάνες και ζήτησαν χρονοδιάγραμμα για τη μείωση τους στο 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Χθες εξέτασαν και την νέα στοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων από τα οποία θα πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση 900 εκατ ευρώ.

Ζήτησαν επίσης την επανεξέταση του μισθολογίου στο δημόσιο που ψηφίστηκε πέρσι και ζήτησαν την εξέλιξη των δαπανών μισθοδοσίας σε ορίζοντα τριετίας. Ένα ακόμη θέμα που εξετάστηκε ήταν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου οι οποίες μαζί με την καθυστέρηση στις επιστροφές φόρων έφτασαν τα 7 δισ. ευρώ.

Στα κόκκινα δάνεια ζητούν ακόμη να ανοίξει το ταχύτερο η αγορά δανείων και τα δάνεια να πωλούνται χωρίς εξαιρέσεις στα λεγόμενα distress fund. Όλες αυτές τις ημέρες δεν συζητήθηκαν θέματα όπως το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, η επανεξέταση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η νέα κινητικότητα στους υπαλλήλους.

Όλα τα παραπάνω και πολλά επιμέρους θα γίνουν η λίστα με τις απαιτήσεις των δανειστών για την δεύτερη φάση της αξιολόγησης που αναμένεται και η πιο δύσκολη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: