03 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σοβαρό περιστατικό με πυροβολισμούς εναντίον εστιατορίου στην οδό Αγίου Παύλου 39 στους Αγίους Αναργύρους σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Άγνωστοι «γάζωσαν» την είσοδο του καταστήματος ρίχνοντας δύο ως τρεις ριπές, πιθανόν με καλάσνικοφ.

Παραλύει η χώρα την Πέμπτη λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κόντρα στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:30 στην Ομόνοια. Στην Αθήνα κατεβαίνουν οι αγρότες από τα μπλόκα. Ποιοι κλάδοι απεργούν. Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς.

Από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα παραμείνουν και την Τετάρτη κλειστά τα Τέμπη, καθώς οι αγρότες αυξάνουν σταδιακά τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση. Για την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, υπάρχει η διάθεση η Κοιλάδα να παραμείνει ανοιχτή προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν για να μετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Τετάρτη.

Στόχος επίθεσης με μπογιές που πέταξαν έξι άγνωστοι έγιναν το πρωί της Τρίτης τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επί της οδού Βογατσικού. «Δεν είναι ηρωισμός να κάνεις το αυτονόητο» λέει ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός, που μαζί με την 85χρονη Αιμιλία Καμβύση και την Σούζαν Σάραντον προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Μιλώντας για την υποψηφιότητά του, δεν ξεχνά να κοιτάξει πίσω στο χρόνο και να θυμηθεί τις προσπάθειες των ψαράδων να κρατήσουν στη ζωή πρόσφυγες που βρέθηκαν ένα βήμα πριν τον πνιγμό.

Κόσμος: Ένα ακόμη περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης με δράστες πρόσφυγες έρχεται στη δημοσιότητα από τη Γερμανία, ρίχνοντας νερό στο μύλο της ξενοφοβίας. Αυτή τη φορά το περιστατικό σημειώθηκε στο Μόναχο, μέσα στο μετρό, ενώ στους άνδρες που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τη γυναίκα επιτέθηκε ομάδα μεταναστών.

Για την εκτόξευση «δορυφόρου γεωσκόπησης» το διάστημα μεταξύ 8 και 25 Φεβρουαρίου ενημέρωσε κατά πληροφορίες η Βόρειος Κορέα τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), γεγονός που αναμένεται να φέρει εκ νέου το διεθνώς απομονωμένο καθεστώτος σε σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα καθώς στην πραγματικότητα εκτιμάται πως η Πιονγιάνγκ θα προχωρήσει σε απαγορευμένη δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Υψηλά πρόστιμα αντιμετωπίζουν από σήμερα στην Ιταλία οι καπνιστές που θα παραβούν τη νέα νομοθεσία με την οποία καθίσταται παράνομο το κάπνισμα μέσα σε ιδιωτικά αυτοκίνητα όταν σε αυτά επιβαίνουν μικρά παιδιά ή έγκυες. Απαγορεύεται επίσης το κάπνισμα σε υπαίθριους χώρους κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία, ενώ όποιος πετάξει αποτσίγαρο στο πεζοδρόμιο μπορεί να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ.

Μία ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο γυμνάσιο του Κάρλσταντ της Σουηδίας. Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανένας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών. Οι Αρχές προσπαθούν να βρουν τι προκάλεσε την έκρηξη. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα δηλώνει πως η χώρα του χρειάζεται μακροπρόθεσμη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στο τεράστιο κύμα σύρων προσφύγων που φθάνει στη χώρα, προειδοποιώντας πως εάν δεν λάβει υποστήριξη το «φράγμα θα σπάσει». Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια εάν θέλει να συνεχίσει η Ιορδανία να δέχεται πρόσφυγες, λέει ο Αμπντάλα.

Οικονομία: Την πρότασή του για τις αλλαγές στη φορολογία, παρέδωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο κουαρτέτο. Οι νέες προτεινόμενες κλίμακες έχουν ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 50%, δεν περιλαμβάνονται αλλαγές στην έκτακτη εισφορά, ούτε αλλαγές στη φορολογία των αγροτών. Συνολικά, προβλέπεται η είσπραξη επιπλέον εσόδων 300 εκατ. ευρώ.

Οριστική συμφωνία για την πώληση του 100% της συμμετοχής της στα 11 Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών ("ΚΕΣ") που κατέχει άμεσα ή έμμεσα και τα οποία διαχειρίζεται η NBGI Private Equity σύνηψε η Εθνική Τράπεζα. Μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό, η ΑΔΕΔΥ σχολιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο έκανε αναφορά για μείωση στις νέες συντάξεις κατά 35%, αναγκάζοντας λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Εργασίας να απαντήσει κάνοντας λόγο για διαδιοχικές λαθροχειρίες από την ΑΔΕΔΥ.

Αθλητισμός: Με νίκη της Μονακό άνοιξε η αυλαία της 24ης αγωνιστικής της Ligue 1. Η ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ επικράτησε εύκολα 2-0 της Μπαστιά στο «Λουϊ ΙΙ» και παραμένει στη δεύτερη θεση της βαθμολογίας. Εντονο χρώμα... Ολυμπιακού καθώς ο πρώην προπονητής των «Ερυθρολεύκων» πήρε τη νίκη, ενώ το σκορ άνοιξε με αυτογκόλ ο πρώην σέντερ μπακ των Πειραιωτών, Φρανσουά Μοντέστο. Στο βραδινό ματς αναμετρήθηκαν δύο πρώην πρωταθλήτριες. 

Η Μαρσέιγ (2010) επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Μονπελιέ (2012) χάρη στο γκολ του Ενκουντού στο 68΄ και παρότι έμεινε με παίκτη λιγότερο αμέσως μετά. Η ομάδα-θαύμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της. Η εκπληκτική Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι δεν πτοήθηκε ούτε με αντίπαλο τη Λίβερπουλ, την οποία νίκησε 2-0 στο King Power και παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας της Premier League μετά από 24 αγωνιστικές. 

Ο Τζέιμι Βάρντι πέτυχε και τα δύο γκολ για τις «Αλεπούδες» και έφτασε τα 18 στη φετινή σεζόν. Πολύ δύσκολα και με τον Χάρτ να πραγματοποιεί σωτήριες επεμβάσεις, η Μάντσεστερ Σίτι πέρασε (1-0) από την έδρα της Σάντερλαντ, ενώ η Αρσεναλ «κόλλησε» στο 0-0 εναντίον της Σαουθάμπτον στο «Emirates». Η Ρόμα επικράτησε 1-0 της Σασουόλο εκτός έδρας, σε αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 23ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Εκτός αποστολής ήταν οι Κώστας Μανωλάς (τιμωρημένος), Βασίλης Τοροσίδης. 

Το ματς ειχε συγκλονιστική εξέλιξη, με τους γηπεδούχους να κερδίζουν πέναλτι στο 87΄, όμως ο Ντομένικο Μπερνάρντι αστόχησε από τη βούλα κι έτσι οι «τζιαλορόσι» κράτησαν τη νίκη που είχε διαμορφωθεί από το 11ο λεπτό (Σαλάχ) κι ενώ ο Ελ Σααράουι πέτυχε το «παρθενικό» του γκολ στις καθυστερήσεις.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: