27 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στα Τέμπη, αφού αγρότες αποφάσισαν να αποχωρήσουν, ξεκαθαρίζοντας πάντως, ότι η κυβέρνηση θα τους βρει μπροστά της, αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Φεύγουν τα τρακτέρ και από άλλα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι σε εταίρους που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό τον Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής. Δεν αντιμετωπίζεται το προσφυγικό με κλειστά σύνορα, συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ένας 44χρονος λιμενικός, διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, συνελήφθη από το Κλιμάκιο Βορείου Ελλάδας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος, ως εμπλεκόμενος σε υπόθεση διακίνησης μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων, που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε πύλη του λιμένα.

Δεν έχει τέλος η οδύσσεια των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να έρθουν πιο κοντά στο όνειρο της Ευρώπης. Περίπου 5.500 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Μειωμένες είναι οι ροές προσφύγων που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από Λέσβο και Χίο.

Βρέφη στην αγκαλιά, γυναικόπαιδα, έφηβοι, άντρες, ηλικιωμένοι, ανάπηροι σε καροτσάκια, ανήμποροι με μπαστούνια. Από το Αφγανιστάν και τη Συρία στην πλειονότητά τους, έχουν βρει εδώ και λίγες ημέρες καταφύγιο κατά εκατοντάδες στην πλατεία Βικτωρίας, περιμένουν καρτερικά να ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Ένα οδοιπορικό στην καρδιά της πόλης...

Κόσμος: «Ο καθένας για τον εαυτό του» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για την προσφυγική κρίση και κυρίως για τις μονομερείς αποφάσεις πολλών κρατών κατά μήκος της βαλκανικής οδού να κλείσουν τα σύνορά τους.

Το περιοδικό περιγράφει ως «ντροπιαστικές» τις εικόνες των προσφύγων να προσπαθούν να φθάσουν με κάθε τρόπο στα σύνορα ή να διανυκτερεύουν στα μπλόκα των αγροτών και σημειώνει ότι τέτοιες σκηνές είναι «τα σύμβολα μιας ευρωπαϊκής αποτυχίας». Ο αντικαθεστωτικός Μπόρις Νεμτσόφ δολοφονήθηκε το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου 2015, καθώς επέστρεφε από δείπνο. 

Μέχρι σήμερα πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά. Ποιοι κρύβονται πίσω από το δολοφόνο; Οι εχθροπραξίες φαίνεται να έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Συρίας το Σάββατο, οπότε τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο εκεχειρίας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το οποίο αποδέχθηκαν οι εμπόλεμες πλευρές.

Η κυβερνητική συμμαχία του συντηρητικού κόμματος Φίνε Γκαέλ του πρωθυπουργού Έντα Κένι και του Εργατικού Κόμματος οδεύουν, σύμφωνα με τα exit polls, να συγκεντρώσουν μαζί το 34% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Παρασκευή στην Ιρλανδία, ποσοστό το οποίο εκμηδενίζει τις πιθανότητές τους να παραμείνουν στην εξουσία.

H εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, καταγράφει προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με τη διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων ORB για λογαριασμό του Independent.

Οικονομία:Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών της ήδη στα τέλη Μαρτίου, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;».

«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και τα Ταμεία για την πολιτική Συνοχής μπορούν να βοηθήσουν», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου στην επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε ευελιξία και να τροποποιήσουμε τα προγράμματα, κατόπιν σχετικού αιτήματος». Την ικανοποίηση της σχετικά με το ΕΣΠΑ εξέφρασε στη συνάντηση με τους υπουργούς Γ.Σταθάκη και Αλ.Χαρίτση.

Προκαταρκτική έρευνα για τα πεπραγμένα παλαιότερων διοικήσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) παρήγγειλε στην Οικονομική Αστυνομία ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης. 

Η εισαγγελική έρευνα προκλήθηκε από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες η υφιστάμενη διοίκηση της ΕΒΖ, η οποία στρέφεται εναντίον προηγούμενων στελεχών της επιχείρησης, καταγγέλλοντας ζημιά στην περιουσία της που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός: Δύο φιλικούς αγώνες θα δώσει τελικά η Εθνική Ελλάδας με την Αυστραλία, αφού μετά το παιχνίδι στις 4 Ιουνίου στο Σίδνεϊ, η «γαλανόλευκη» θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Άγγελου Ποστέκογλου τρεις ημέρες αργότερα στη Μελβούρνη.

Αυλαία σήμερα, Σάββατο, στην 24η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ με ένα άκρως ενδιαφέρον ματς ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αστέρα Τρίπολης (19:30). Νωρίτερα ο Παναιτωλικός φιλοξενεί τη Ξάνθη (17:15) και η Καλλονή τον Πλατανιά (15:00).

Δεν υπάρχουν σχόλια: