28 Φεβρουαρίου, 2016

ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΡΑΒΔΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥ

 

Ο Γερμανός ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροτ, διδάκτορας Ιστορίας και Ιατρικής στα Πανεπιστήμια της Κολονίας, της Βόνης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και της Βρέμης έγραψε ένα βιβλίο 135 σελίδων που θα προκαλέσει αίσθηση σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς δηλώνει ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις είναι ένας ανοιχτός λογαριασμός μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Ο γερμανός ιστορικός αναφέρει ότι  η γερμανική ελίτ θεωρεί περίεργη την επίμονή των ελλήνων για τις αποζημιώσεις «σαν να μην έχουν συγχωρήσει μέχρι σήμερα τον μικρό νοτιοευρωπαίο εταίρο των Συμμάχων που πρόβαλε τόσο σθεναρή αντίσταση στις δυνάμεις κατοχής που κατέστρεψαν οικονομικά την Ελλάδα». Μάλιστα, μέσα από την έρευνα και τα στοιχεία που έχουν προκύψει εκτιμά το ύψος των επανορθώσεων στα 90 δισ. ευρώ.

Ακόμα, ο Καρλ Χάιντς Ροτ υπογραμμίζει ότι το κράτος της σημερινής Γερμανίας αποτελεί συνέχεια της κρατικής υπόστασης του Ράιχ, και έχει δεσμευθεί με τη Συνθήκη Ειρήνευσης να προχωρήσει σε αποζημιώσεις όταν επέλθει η συνένωση, ενώ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η Συμφωνία Ειρήνης των Παρισίων, του 1946, είναι ακόμα σε ισχύ, και ότι το γερμανικό εξωτερικό χρέος έναντι ιδιωτών πιστωτών, του 1924, εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι την τελική εξόφλησή του, τη δεκαετία του ’80.

Τέλος, ο γερμανός ιστορικός προτείνει η Γερμανία να εξοφλήσει το χρέος της μεταβιβάζοντας στην Τράπεζα της Ελλάδας, ως πρώτη δόση, ράβδους χρυσού αξίας 7 δισ. ευρώ. Ο χρυσός αυτός θα είναι από τα αποθέματα της Μπούντεσμπανκ, που είναι νόμιμος διάδοχος της Ράιχσμπανκ. Στη συνέχεια προτείνει η επόμενη δόση χρυσού, ύψους 28 δισ. ευρώ, να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. 

Ως γερμανικό μερίδιο στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού και ακόμα να ρευστοποιηθούν ράβδοι χρυσού αξίας 8 δισ. ευρώ και τα χρήματα να δοθούν σε ένα ελληνικό Ταμείο Πολεμικής Αποζημίωσης και Ιστορικής Μνήμης ώστε να αποζημιωθούν οι κληρονόμοι εκείνων που σφαγιάσθηκαν ή κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τους Ναζί. Το υπόλοιπο ποσό των 22 δισ. ευρώ να το καταθέσει η Ελλάδα σε ένα κοινό Ταμείο Επανορθώσεων για θύματα των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: