02 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σε βάρος δύο αστυνομικών και δύο ιδιωτών, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης - νόθευσης καθώς και ηθικής αυτουργίας για τα παραπάνω αδικήματα.

Παραλύει η χώρα την Πέμπτη λόγω της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κόντρα στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στην Ομόνοια. Στην Αθήνα κατεβαίνουν οι αγρότες από τα μπλόκα όλης της χώρας. Ποιοι κλάδοι απεργούν. Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς.

Άγρια βασανιστήρια και λίγα μόλις 24ωρα πριν από την εξαφάνισή του δεχόταν ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, όπως αποκαλύπτει η δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης. Μια κατάθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιγράφει επίθεση που έγινε από πιο κλειστό κύκλο φοιτητών στις 23 Ιανουαρίου 2015, δύο εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση, για την οποία έγινε προσπάθεια να μείνει στο σκοτάδι.

Με το σταγονόμετρο γίνεται η διέλευση προσφύγων στην ΠΓΔΜ από την ουδέτερη ζώνη, στο ύψος της Ειδομένης, καθώς από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έως στις 6 το πρωί της Τρίτης επιτράπηκε η είσοδος σε μόλις 750 άτομα. Τη συγκρότηση εθνικού μετώπου για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος επιχειρεί η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι η απειλή αποπομπής της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν δεν αφήνει περιθώριο για καθυστερήσεις. 

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης.

Κόσμος: «Ενθαρρυντική» αποτιμά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ο βρετανός ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ, λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσιάσει τις προτάσεις του για μία «νέα διευθέτηση» με στόχο την παραμονή της χώρας στην Ένωση και την αποφυγή νέας μεγάλης κρίσης στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Πολιτεία των εκπλήξεων ξανά η Αϊόβα στη μακρά πορεία προ των προεδρικών εκλογών: Στους Ρεπουμπλικανούς, ο Τεντ Κρουζ βγήκε πρώτος για το χρίσμα αφήνοντας -παρά τις δημοσκοπήσεις- δεύτερο τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στους Δημοκρατικούς η Χίλαρι Κλίντον μόνο με ελάχιστη διαφορά κατάφερε να περάσει στο νήμα τον Μπέρνι Σάντερς. Πρώτες αποχωρήσεις από την κούρσα στους Ρεπουμπλικανούς, τίτλοι τέλους και τυπικά για τον τρίτο υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Η γερμανική τάμπλοϊντ Bild μπορεί να μην είναι ο καταλληλότερος δίαυλος για διαλέξεις οικονομικής θεωρίας - είναι όμως το καταλληλότερο βήμα αν θέλει κανείς να απευθυνθεί στον «γερμανό φορολογούμενο». Αυτό έκανε ο πρώην έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, γράφοντας άρθρο που ρωτά απευθείας τον «γερμανό φορολογούμενο» αν «θέλει να "πάρει" πίσω "τα λεφτά του"» ή αν θα έπρεπε να «υποψιάζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα».

Το ρωσικό περιοδικό New Times πέρασε ένα έντονο 24ωρο τη Δευτέρα: Οι διοικητικές Αρχές για τον Τύπο του επέβαλαν πρόστιμο ενώ την ίδια ημέρα η ιστοσελίδα του έπεσε θύμα επίθεσης χάκερ. Το πρόστιμο αφορούσε παλιότερο κείμενο για την Ουκρανία, όμως επιβλήθηκε την ημέρα που το περιοδικό δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με την κόρη του Βλαντιμίρ Πούτιν - ο οποίος κρατά με κάθε τρόπο μακριά από τη δημοσιότητα την οικογένειά του.

Οι συνομιλίες για το Συριακό στη Γενεύη ξεκίξνησαν πολύ δύσκολα, όμως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μιλούν μία πρώτη, ελάχιστη πρόοδο: Το συριακό καθεστώς συμφώνησε «να επιτρέψει, κατ' αρχήν, κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας» προς πολιορκημένες πόλεις, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση αφορά την Καφράγια και τη Φούα στα βορειοδυτικά, όπως και τη Μαντάγια. Ευθύνη των «μεγάλων δυνάμεων» η εφαρμογή εκεχειρίας, λέει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Οικονομία: Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση κύριων συντάξεων προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, όπως επανέλαβε ο Γ.Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές και στις κύριες συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική του κυβερνητικού σχεδίου, αλλά το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική. Σε εξέλιξη το ραντεβού του με το κουαρτέτο.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, την Τρίτη, εν μέσω αρνητικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της νέας ισχυρής πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Την παράταση του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων μέχρι το τέλος  Ιουνίου αποφάσισε  το υπουργείο Οικονομικών, μετά το «πράσινο φως» του κουαρτέτου, με στόχο την τόνωση της αγοράς.

Αθλητισμός: Στη Βαγιαδολίδ και στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας στην Ισπανία θα συνεχίσει την καριέρα του ο Νίκος Καράμπελας. Ο Έλληνας αμυντικός το καλοκαίρι του 2012 είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη Λεβάντε, αφού πρώτα είχε λύσει τη συνεργασία του με την ΑΕΚ.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα είναι από το ερχόμενο καλοκαίρι, ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στον κόσμο. Οπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Bild, ο Καταλανός που θα αναλάβει τη Μάντσεστερ Σίτι από τον Ιούλιο,αντικαθιστώντας τον Μανουέλ Πελεγκρίνι, θα ξεκινήσει να εισπράττει 25 εκατ. ευρώ την σεζόν, δημιουργώντας νέο ρεκόρ αμοιβής για τους προπονητές.

Ο Γιάννης Μανιάτης έγινε ο τρίτος παίκτης που αποχωρεί από τον Ολυμπιακό στην τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου. Με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, ο διεθνής άσος ευχαρίστησε τον Ολυμπιακό και τους φιλάθλους του
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: