29 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

Αλλάζει στάση απέναντι στη χώρα μας το Βερολίνο, το οποίο εξετάζει τη χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να καταφέρει η Ελλάδα να ανταποκριθεί καλύτερα στο ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Στην ουσία επιθυμούν να χαλαρώσουν τους όρους, ώστε να δεχτούμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο, η Γερμανία δεν επιθυμεί να εξετάζονται χωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και του μεταναστευτικού. Βέβαια για να υπάρξει η υποτιθέμενη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει ακόμη περισσότερες προσπάθειες, ώστε να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, θέλει να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να διατηρήσουν στάση αλληλεγγύης απέναντι στους Έλληνες. Παράλληλα πιέζει για να υπάρξουν αποτελέσματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου.

Παράλληλα, στάση άλλαξε κι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της χώρας, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ξαφνική αλλαγή καρδιάς του κ. Σόιμπλε προκαλεί έντονες ανησυχίες καθώς δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα είναι αποδέκτης μεγάλης αλληλεγγύης από τη Γερμανία, και μικρότερης από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Για το λόγο αυτό αγωνιζόμαστε, κυρίως από κοινού με την Κομισιόν για να τα βγάλουμε πέρα με αυτή την ευρωπαϊκή πρόκληση. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας»
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: