11 Φεβρουαρίου, 2016

ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

 

Την ώρα που η Τουρκία προκαλεί, εμποδίζοντας την έρευνα του Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό των σωρών των αξιωματικών του ελικοπτέρου που έπεσε στην Κίναρο, οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας σε σχέση με την εμπλοκή του τουρκόφιλου ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει γερμανός αξιωματούχος, Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να ζητήσουν από το ΝΑΤΟ αποστολή στο Αιγαίο για το «προσφυγικό και την αντιμετώπιση των διακινητών», τους οποίους όμως στρατολογεί η γείτονα.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μία ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνόδου των ΥΠΕΘΑ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, απαντώντας καταφατικά στο αίτημα.

Φυσικά δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ επιδιώκει την ανάπτυξη του στόλου του στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου το ρωσικό Ναυτικό περνά από την Μαύρη Θάλασσα στην Αν. Μεσόγειο. Πέραν τούτου, το κρίσιμο ερώτημα για την ΝΑΤΟϊκή δύναμη που θα περιπολεί, είναι το ποιος θα έχει την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει συμπεριλάβει το ζήτημα της Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στις «εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο» όπου μάλιστα προτείνεται τελικά μια μορφή κοινής δράσης για τις επιχειρήσεις SAR στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής θάλασσας.

Τώρα αυτά ξεχάστηκαν; Ή μήπως υπό τον μανδύα της Δυτικής Συμμαχίας η Τουρκία θα αποκτήσει πρόσβαση στα ελληνικά νερά; Το λυπηρό είναι ότι όλα αυτά γίνονται με την συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: