23 Φεβρουαρίου, 2016

ΤΤΕ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ... ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

 

Με συγκεκριμένους στόχους ανάκτησης κεφαλαίου και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων θα «τρέξει» η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με θέμα τη διαδικασία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, τους στόχους που θα θέσει κάθε τράπεζα και την εμπλοκή εξειδικευμένων εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε στο προεδρείο της Ένωσης την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των ενεργειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από το πλαίσιο αδειοδότησης των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, καθώς και στη σχέση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τις τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα να διαθέσουν λεπτομερή στοιχεία για τα «ανοίγματά» τους και να προβούν σε εκτιμήσεις για τη δυνατότητα ανάκτησης σε βάθος χρόνου. Σε ότι αφορά την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η Πράξη του διοικητή, η οποία θα προκύψει μετά από διαβούλευση με τις τράπεζες. 

Η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τα «κόκκινα» δάνεια τονίζεται και την Έκθεση του Διοικητή η οποία θα παρουσιαστεί κατά τη 83η Συνέλευση της τράπεζας στις 25 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει στην έκθεση ο κ. Στουρνάρας, η ΤτΕ θα θέσει συγκεκριμένους στόχους για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες, με ορίζοντα εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2016 και με παρακολούθηση ανά τρίμηνο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, το 2015 ανακόπηκε η επιβράδυνση στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των δανείων να ανέλθει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 43,6%, έναντι 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014. Η επιδείνωση ήταν εμφανής και σχετικά παρόμοια (κατά περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες) σε όλες τις κατηγορίες δανείων. 

Ειδικότερα, το ποσοστό στα καταναλωτικά δάνεια ανήλθε σε 55,4%, στα επιχειρηματικά δάνεια σε 43,3% και στα στεγαστικά δάνεια σε 39,8%. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η αναβολή της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η λιγότερο ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων από τις τράπεζες, με έμφαση κυρίως σε λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. 

Από το γ' τρίμηνο και ιδίως με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης, παρατηρήθηκε επιτάχυνση των ενεργειών των τραπεζών στην κατεύθυνση της πιο ενεργητικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: