16 Φεβρουαρίου, 2016

8 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΝΘΡΟΝΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

 
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ 
ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ  Β΄

Πέρασαν ήδη οκτώ χρόνια από την ημέρα εκείνη (16 Φεβρουαρίου 2008) όπου παρουσία της τότε πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ορθοδόξων εκκλησιών, τελέστηκε με κάθε επισημότητα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών, η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου του Β΄.

Μεγάλη μέρα εκείνη για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.Με κάθε επισημότητα τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, εκπροσώπων των αρχών, αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, άλλων ορθοδόξων Πατριαρχείων και εκπροσώπων ξένων δογμάτων. 

Ο Μακαριώτατος εξελέγη την 7ην Φεβρουαρίου 2008 στο ανώτατο αξίωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου.

Πέντε λεπτά πριν από τις 11 το πρωΐ ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος,  τότε έφθασε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό, όπου τον υποδέχθηκε ο Νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός, του αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικά αγήματα, ενώ αντάλλαξε χειραψία με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη. 

Λίγο πριν την είσοδο του νέου Αρχιεπισκόπου στο ναό έφθασε στη Μητρόπολη Αθηνών και ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Μόλις μπήκε στο ναό, αναγνώσθηκε η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή του, από τον αρχιμανδρίτη τότε κ. Κύριλλο Μισιακούλη, αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, και άρχισε η ακολουθία της ενθρόνισεως.

Την πρώτη προσφώνηση προς τον Αρχιεπίσκοπο έκανε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ. Προσφωνήσεις απηύθυναν επίσης ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, εκ μέρους της Κυβερνήσεως ο Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκ μέρους της Βουλής ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Σιούφας, εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ο δήμαρχος κ. Νικήτας Κακλαμάνης και εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ο τότε Πρωτοσύγκελος π. Θωμάς Συνοδινός.

Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών μετέβη μετά την τελετή ενθρονίσεώς του ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τους Αρχιεπισκόπους Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Κατά τη διαδρομή ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος έξω από το Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρά το τσουχτερό κρύο, χειροκροτούσε και επευφημούσε τον Μακαριότατο. Φτάνοντας στην Αρχιεπισκοπή ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε τις ευχές των Ιεραρχών, ενώ την επομένη μέρα εδέχθη τις ευχές από τον Ιερό Κλήρο και το λαό. 

Στον εμπνευσμένο Ενθρονιστήριο Λόγο του ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση προς όλους ώστε να συστρατευθούν σε κοινούς στόχους.  Είναι ζωτικής σημασίας Εκκλησία και Πολιτεία να συνεργαστούν διατηρώντας τους διακριτούς ρόλους τους, με στόχο την υπηρέτηση του λαού, είπε ο Αρχιεπίσκοπος. 

Καθήκον της Εκκλησίας,  είναι να διατυπώνει λόγο και όχι να αμφισβητεί τους θεσμούς και να λαμβάνει πολιτικές θέσεις, αλλά να εκφράζει την αγωνία της κοινωνίας και να αναπτύσσει πνευματικά αντισώματα απέναντι στα φαινόμενα που εκφυλίζουν το πρόσωπο της κοινωνίας. 

Παράλληλα, τόνισε ότι: οι άνθρωποι της Εκκλησίας έχουν χρέος να μαρτυρούν με αγωνία ότι η Εκκλησία υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους και αυτό επιτυγχάνεται, με έργα και όχι με λόγια. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η Εκκλησία δεν πρέπει να σιωπά στα προβλήματα των ανθρώπων. 

Η Εκκλησία δεν δικαιούται να στρατεύεται σε μια ιδεολογία και πολιτική απέναντι σε άλλη, γιατί τότε δεν θα είναι Εκκλησία, αλλά μία παράταξη. 

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους Ιεράρχες που τον εξέλεξαν ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και ευχαρίστησε όλους εκείνους που παραβρέθηκαν στην ενθρόνισή του.

Τέλος, αναφέρθηκε και στους προσωπικούς του προβληματισμούς, που, όπως είπε, είναι η μέριμνα για τη νέα γενιά, η ευθύνη για την πορεία του νεοελληνικού πολιτιστικού γίγνεσθαι και η φροντίδα για κάθε δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο, ενώ ανέπτυξε τις θέσεις του για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη συμπαράστασή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Ας δούμε  σήμερα εδώ μετά από οκτώ χρόνια τι έργο έχει προσφέρει μέσα από πολλούς αγώνες και αγωνίες ο Μακαριώτατος στην Εκκλησία. 

Τέλος ας θυμηθούμε σήμερα τις πρώτες τοποθετήσεις του που  είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος στην αποχαιρετιστήρια Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό της Λιβαδειάς 

Ο Μακαριώτατος αποχαιρετώντας το ποίμνιο του στην Λειβαδιά, όπου λειτούργησε για τελευταία φορά στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της πόλης, παρουσία πολλών Αρχιερέων, των τοπικών αρχών και πλήθος πιστών έδωσε το στίγμα της πορείας του ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Στο κήρυγμά του προδιέγραψε τα βήματα με τα οποία θα πορευόταν από εκείνη την ημέρα και πέρα ως Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων «χαρακτήρισε τον εαυτόν του, ίσο μεταξύ ίσων, στο σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος». Ο Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στους πιστούς, θυμήθηκε ότι πριν από 40 χρόνια στον ίδιο χώρο εισήλθε στην Εκκλησία, αφού εκεί χειροτονήθηκε κληρικός.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι:«ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένας μητροπολίτης, όπως όλοι οι άλλοι». Είναι ο πρόεδρος του Σώματος της Ιεραρχίας. Ο συντονιστής που θα καθοδηγήσει ώστε να βγεί ό,τι καλύτερο από τη συνεργασία.

Τόνισε ότι απλώς αλλάζει περιβάλλον και πρόσωπα, αλλά επισήμανε ότι με τον ίδιο τρόπο που έζησε στη Βοιωτία θα ζήσει και στη μεγάλη πόλη των Αθηνών. Υπογράμμισε ότι η ενορία, ο εκκλησιαστικός χώρος, δεν είναι χώρος τελετών και επιδείξεων.

Αναφερόμενος στην εποχή μας είπε ότι «είναι εποχή συγχύσεως, όπου μπορεί το ψέμα να παρουσιασθεί ως αλήθεια, το άσχημο ως όμορφο και το κακό ως καλό» και τόνισε: «Η Εκκλησία είναι εκείνη που θα αναδείξει την αλήθεια». 

Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί είναι καλοί και πρέπει να τους στηρίζουμε και οι νόμοι είναι καλοί και πρέπει να τους τηρούμε. Όμως, αν τα πρόσωπα είναι άρρωστα, τότε και οι θεσμοί θα είναι ασθενείς». 

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι «είναι ευλογία να το έχουμε και πρέπει να το διαφυλάξουμε, να το αγαπήσουμε, να το φροντίσουμε». 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο χαρακτήρισε ανήσυχο πνεύμα.

Κατέληξε με αναφορές στο σημαντικό ρόλο των μοναστηριών, καλώντας τους μοναχούς να συνεχίσουν μέσα στη σιωπή να κρατούν την παράδοση η οποία δημιουργεί πολιτισμό και παρακάλεσε το Θεό να τον βοηθήσει στα νέα του καθήκοντα, να διακονήσει την Εκκλησία και το λαό. 

Τέλος ο νέος Αρχιεπίσκοπος, χαιρέτησε έναν προς έναν τους πιστούς της Βοιωτίας, που διακονούσε από το 1981.

Εμείς ευχόμεθα από καρδιάς, τα έτη του Μακαριωτάτου 
 να είναι πολλά και Μακροημερεύοντα 
Π.ΒΟΙΩΤΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια: