24 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε θέσεις μάχης παραμένουν οι αγρότες, οι οποίοι ενισχύουν τα μπλόκα τους σε όλη τη χώρα. Στον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου προχωρούν οι αγρότες του Έβρου. Ενισχύεται το μπλόκο στις Μικροθήβες. Σύσκεψη στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο της Νίκαιας. Κλείνει το μεσημέρι το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα με την Αλβανία. Κλειστά τα Τέμπη 12:00-14:00 και 19:00 με 21:00. Πάνω από 1.500 τρακτέρ στον Προμαχώνα.

Κατηγορηματικά απέρριψε ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης «τα όσα γράφονται περί αποπομπής» της Ελλάδας από την Σένγκεν, λέγοντας πως η Κομισιόν είναι αντίθετη. Όσον αφορά το σενάριο περί «σφραγίσματος» των συνόρων της ΠΓΔΜ, για τελικό αποκλεισμό των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, ο Δ.Αβραμόπουλος το απέρριψε λέγοντας πως «δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο». «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, είπε, λέγοντας η ΕΕ «θα διαφυλάξει τη μεγάλη κατάκτηση» του Σένγκεν.

Ό,τι είχαμε υποσχεθεί στους αγρότες ήταν πριν τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και με βάση ό,τι ίσχυε πριν τις εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, την ώρα που τα αγροτικά μπλόκα ενισχύονται καθημερινά και ο αγροτικός κόσμος παραμένει σε θέσεις μάχης. «Μετά υπογράψαμε τη συμφωνία» σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος αμέσως μετά αναρωτήθηκε: «Μας ενδιαφέρει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ή όχι;».

«Δεν υπήρχε σχέδιο Β, Χ ή οτιδήποτε άλλο από τον κ. Βαρουφάκη. Του είχα ζητήσει γραπτή εισήγηση. Μου είχε πει ότι θα μου στείλει 60 σελίδες, δεν μου τις έστειλε ποτέ» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας σε όσα υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σύσκεψη με αντικείμενο το προσφυγικό είχε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κόσμος: Προς το παρόν, η Νορβηγία δεν θα επιστρέψει στα σύνορα με τη Ρωσία - στον Αρκτικό Κύκλο- ομάδες προσφύγων που έχουν φτάσει από τα ανατολικά, μετά σχετικό αίτημα της Μόσχας για «μεγαλύτερο συντονισμό» με το Όσλο, επικαλούμενη «λόγους ασφάλειας». Ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν επικρίνει σφοδρότατα την πρακτική του Όσλο, λέγοντας πως οι πρόσφυγες αφήνονταν στην τύχη τους σε κυριολεκτικά πολικές θερμοκρασίες, ενώ διέτρεχαν κίνδυνο να επιστραφούν στη συνέχεια στις χώρες προέλευσής τους.

Απομακρύνουν εμπειρογνώμονες και ταϊλανδοί αξιωματούχοι το ενδεχόμενο να προέρχεται όντως από το άφαντο Boeing της MH370 το κομμάτι μετάλλου που είχε εντοπιστεί στις ακτές της νότιας Ταϊλάνδης -καθώς εκτιμάται ότι δεν προέρχεται καν από αεροπλάνο, ενώ και το σημείο στο οποίο βρίσκεται δεν συνάδει με τα μοντέλα για πού εξαφανίστηκε το Boeing. Η επίσημη έρευνα περιορίζεται στο ότι περιμένει τα αποτελέσματα της εξέτασης του αντικειμένου.

Στις κάλπες προσέρχονται οι Πορτογάλοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ στη Λισαβώνα έχει πάρει τα ηνία η νέα κυβέρνηση του κεντροαριστερού Αντόνιο Κόστα με την «ανοχή» των αριστερών κομμάτων. Στις δημοσκοπήσεις για την προεδρική κάλπη προπορεύεται ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Μαρσέλου ντε Σόουζα, ο οποίος -όπως αναγνωρίζει και η κυβέρνηση- θεωρεί ότι η Λισαβώνα πρέπει να «διατηρήσει» την ισορροπία μεταξύ των μετεκλογικών πολιτικών συμβιβασμών και των θέσεων των Βρυξελλών.

Τους τουλάχιστον 18 έχουν φτάσει οι θάνατοι που αποδίδονται στην κακοκαιρία στις ανατολικές ΗΠΑ, με την επέλαση του «Snowzilla» να έχει τυλίξει στον πάγο μεγάλες πόλεις και να έχει κάνει ακόμη και την ίδια τη Νέα Υόρκη να έχει παραλύσει. Κοντά στα επίπεδα ρεκόρ το χιόνι στο Μεγάλο Μήλο -στα 68 εκατοστά- με μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις ενώ σε άλλες πολιτείες σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος. Φωτορεπορτάζ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να αυξήσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στην Τουρκία για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης κατά 40% το 2016, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ. Το Βερολίνο προτίθεται να ανεβάσει στα 50 εκατ. ευρώ φέτος τη βοήθεια, με στόχο έργα κυρίως στις περιοχές της τουρκικής μεθορίου.

Οικονομία:Στην Αθήνα θα βρεθούν εκτάκτως αυτή την εβδομάδα οι επικεφαλής τριών εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών funds παγκοσμίως, οι Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπορν Ρος και Τζον Πόλσον. Περισσότερα από 18 δισ. ευρώ θα είναι η αξία των ελληνικών εξαγωγών στη διάρκεια του 2015, χωρίς να συνυπολογιστούν τα πετρελαιοειδή. Και τούτο παρτά το γεγονός ότι η περυσινή χρονιά ήταν από τις δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δηλώνει ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ερωτηθείς από τους κινδύνους που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία στην περίπτωση που η πρώτη αξιολόγηση καθυστερήσει.

Αθλητισμός:Τα βλέμματα πέφτουν στο κυριακάτικο ντέρμπι στο Ολυμπιακό στάδιο μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Οι δύο ομάδες μάχονται για τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και το μεταξύ τους παιχνίδι αναμένεται μ' εξαιρετικό ενδιαφέρον. Παράλληλα ο Παναθηναϊκός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη Λιβαδειά κόντρα στον τοπικό Λεβαδειακό.

Ο Μέσι λύτρωσε την Μπαρτσελόνα στην Ανδαλουσία, σκοράροντας το νικητήριο γκολ των Καταλανών στο «Ροσαλέδα» και δίνοντας τους τρεις βαθμούς στην ομάδα του, στη δύσκολη επικράτηση επί της σκληροτράχηλης Μάλαγα με 2-1. 

Πλέον, οι πρωταθλητές Ισπανίας θα υποδεχθούν ήρεμοι την επόμενη αγωνιστική (22η) την Ατλέτικο Μαδρίτης στο ντέρμπι που θα είναι καθοριστικό για τη μάχη του τίτλου, κι ενώ οι «ροχιμπλάνκος» έχουν δύσκολο παιχνίδι αύριο, αν και στην έδρα τους, απέναντι στη δυνατή Σεβίλη. Βαθιά ανάσα για τη Γρανάδα που επικράτησε 3-2 της Χετάφε και ανεβηκε πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: