24 Ιανουαρίου, 2016

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΡΑΝ - ΚΙΝΑΣ

 

Το Ιράν και η Κίνα συμφώνησαν να επεκτείνουν τις διμερείς σχέσεις για να προχωρήσουν σε μια συνολική στρατηγική σύμπραξη, δήλωσαν σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τεχεράνη, κάνοντας λόγο για μια "νέα εποχή" στις διμερείς σχέσεις.

Ο κινέζος πρόεδρος είναι ο πρώτος ηγέτης που επισκέπτεται το Ιράν μετά την άρση, στις 16 Ιανουαρίου, των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αφού το Ιράν κατέληξε σε μια συμφωνία με έξι μεγάλες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματός του. Η Κίνα ήταν μία απ' αυτές τις έξι δυνάμεις.

"Είμαστε ευτυχείς που ο πρόεδρος Σι επισκέφθηκε το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων... Το Ιράν και η Κίνα συμφώνησαν να αυξήσουν το εμπόριο στα 600 δισεκ. δολάρια μέσα στα 10 επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Ροχανί σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σι που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

"Το Ιράν και η Κίνα συμφώνησαν να αποκαταστήσουν στρατηγικές σχέσεις, όπως αναφέρεται σε ένα 25ετές συνολικό έγγραφο", πρόσθεσε. Οι δύο χώρες υπέγραψαν σήμερα 17 συμφωνίες, στις οποίες περιλαμβάνονται συμφωνίες για την αναβίωση του αρχαίου εμπορικού Δρόμου του Μεταξιού και για συνεργασία των δύο χωρών στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Ροχανί δήλωσε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συνεργασθούν στενά για να επιλύσουν το ζήτημα "της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Υεμένη". Ο Σι είναι ο πρώτος κινέζος πρόεδρος που επισκέπτεται το Ιράν εδώ και 14 χρόνια, σύμφωνα με το IRNA. Στη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, η οποία άρχισε στις 19 Ιανουαρίου, επισκέφθηκε επίσης τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: