06 Ιανουαρίου, 2016

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Τεντωμένο σχοινί θυμίζουν οι σχέσεις Σ. Αραβίας και Ιραν, που συνεχώς πραγματοποιούν καυστικές δηλώσεις και ενέργειες. Σήμερα ο πρέσβης της Σ. Αραβίας ερωτηθείς τι θα χρειαζόταν για να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ανακοίνωσε ότι: «Πολύ απλά – το Ιράν πρέπει να πάψει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας».

Ο πρέσβης τόνισε ακόμη ότι: «εάν το πράξουν αυτό, θα έχουμε ασφαλώς κανονικές σχέσεις με το Ιράν. Δεν είμαστε εκ γενετής εχθροί του Ιράν». Η δήλωση ήρθε μόλις τρείς μετά την διακοπή όλων των σχέσεων Σ. Αραβίας – Ιραν, ύστερα από την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ, το Σάββατο, απο το βασίλειο.

Το Κουβέιτ, το Κάταρ και το Ομάν – δεν αναμίχθηκαν στην αντιπαράθεση, αντιθέτως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποβίβασε εν μέρει τις σχέσεις του με το Ιράν.Την ίδια ώρα που οι εντάσεις κλιμακώνονται εν όψει του κινδύνου, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Τουρκία έκαναν έκκληση για ηρεμία και αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ η Ρωσία απο την πλευρά της προσφέρθηκε ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: