15 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσαν ότι αποδέχτηκαν πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για κοινή συνάντηση στις 21 Ιανουαρίου στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Στην συνάντηση αναμένεται ότι θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι οποίες άρχισαν τον περασμένο Μάϊο.

Επιστολή στην κυβέρνηση και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού απέστειλαν οι βενζινοπώλες, ζητώντας την παρέμβασή τους υπέρ της μετακύλισης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου στις αντλίες. Όπως υπογραμμίζουν, αν και το μπρεντ από το καλοκαίρι του 2014 έχει πέσει κατά 70%, εντούτοις η μείωση αυτή δεν έχει μεταφερθεί στην τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης.

Την πρόσληψη 20.000 εκπαιδευτικών, μέσα στην επόμενη τριετία, προωθεί το υπουργείο Παιδείας όπως δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Φίλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποχώρηση 30.000 δασκάλων και καθηγητών τα τελευταία χρόνια, χωρίς να αντικατασταθούν, έχει αυξήσει κατά πολύ τον μέσο όριο ηλικίας των διδασκόντων.

Αλλάζει ο καιρός από το απόγευμα με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες από τη νύχτα θα είναι ισχυρές. Ο βροχερός καιρός θα συνεχιστεί και το Σάββατο και τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα είναι έντονα. Χιόνα θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού.

Ακόμη τρία παιδιά προστέθηκαν στη λίστα με τα προσφυγόπουλα που έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας, μαζί με τις οικογένειές τους, να φτάσουν στην Ευρώπη. Το πρωί της Παρασκευής, σκάφος μη κυβερνητικής οργάνωσης περισυνέλεξε από τη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου τις σορούς τους, έπειτα από ναυάγιο σκάφους. Από την ίδια περιοχή διασώθηκαν 20 πρόσφυγες.

Κόσμος: Στη δημοσιότητα δόθηκαν, μετά από σχετική δικαστική άδεια, βίντεο από το 2013 που δείχνουν την αστυνομικό καταδίωξη και το θανάσιμο πυροβολισμού του 17χρονου αφροαμερικανού Σέντρικ Τσάτμαν στο Σικάγο, υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ο φάκελος Τσάτμαν έχει προστεθεί στις υποθέσεις αστυνομικής βίας εναντίον αφροαμερικανών και έχει ενισχύσει την πίεση στον δήμαρχο του Σικάγου για το χειρισμό άλλων ανάλογων υποθέσεων.

Αβρότητα τέλος μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τεντ Κρουζ: Το έκτο ντιμπέιτ μεταξύ όσων διεκδικούν το χρίσμα των Ρεμπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές σημαδεύτηκε από την κόντρα των δύο πιο «θορυβωδών» υποψηφίων. Ο Τραμπ επιτέθηκε στον Κρουζ για τη χρηματοδότηση παλιότερης προεκλογικής του καμπάνιας αλλά και για το αν μπορεί να νομικά να γίνει πρόεδρος λόγω καταγωγής (με τη μέθοδο που είχε χρησιμοποιήσει και για τον Ομπάμα), ενώ ο τεξανός Κρουζ τον κατηγόρησε για «νεοϋορκέζικες αξίες».

Τρία άτομα έχουν συλλάβει οι Αρχές της Ινδονησίας ως υπόπτους για διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική ISIS, στην έρευνα με στόχο πυρήνες της οργάνωσης στη χώρα μετά το τρομοκρατικό χάος της Πέμπτης στην Τζακάρτα. Όσον αφορά τους δράστες των ίδιων των επιθέσεων, στο σπίτι ενός εξ αυτών βρέθηκε η σημαία της ISIS, ενισχύοντας τόσο τις εκτιμήσεις της αστυνομίας όσο και τις διαδικτυακές αναλήψεις ευθύνης από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Ο καταζητούμενος για τον εφιάλτη της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι Σαλά Αμπντεσλάμ ήλθε σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga επικαλούμενο αξιόπιστη πηγή. Ο συνήγορος του υπόπτου, ο οποίος διαφεύγει αφότου επέστρεψε στο Βέλγιο λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την πληροφορία. Αναγνωρίστηκε ο καμικάζι κατά την επιδρομή στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί.

Ο καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε την 18η Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της αστυνομικής εφόδου σε διαμέρισμα στο Σεν Ντενί, λίγες ημέρες μετά τον εφιάλτη στο Παρίσι, αναγνωρίστηκε ως ο 25χρονος Βελγομαροκινός Σάκιμπ Άκρου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εισαγγελέας που έχει τεθεί επικεφαλής των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οικονομία:Την ασφυξία των πολιτών από την υπερφορολόγηση καταγράφουν τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του 2015. Παρά τη «βροχή» φόρων, τα έσοδα του 2015 σε σύγκριση με εκείνα του 2014 αυξήθηκαν κατά μόλις 0,08%, ενώ την ίδια ώρα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων εκτοξεύθηκαν στα 84 δισ. ευρώ, με ρυθμό αύξησης κατά μέσο όρο 1 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Εμπόδιο στην πώληση του ΟΛΠ βάζει η απόφαση που έλαβε το ΔΣ του Οργανισμού να επανεξεταστεί η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, την στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco για τη βελτίωση της δεσμευτικής προσφοράς που κατέθεσε η κινεζική εταιρεία.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρίστιν Λαγκάρντ εκτίμησε πως η απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα «μπορεί να τραβήξει μέχρι» το δεύτερο τρίμηνο του έτους -επαναλαμβάνοντας πως προϋποθέσεις είναι: μέτρα για βιωσιμότητα του χρέους και μεταρρυθμίσεις. Στις 21 Ιανουαρίου η Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Αθλητισμός: Η Βαλένθια και η Ατλέτικο Μαδρίτης συμπληρώνουν το «παζλ» των προημιτελικών του κυπέλλου Ισπανίας. Οι «νυχτερίδες» του Γκάρι Νέβιλ έκαναν επίδειξη δύναμης και στη Γρανάδα (0-3) και πέρασαν με συνολικό σκορ 7-0, ενώ η Ατλέτικο καθάρισε με... επαγγελματικό τρόπο εναντίον της Βαγεκάνο, με 3-0 με σκορερ τους Κορέα (40΄), Γκριζμάν (80΄, 90+1΄).

Ο Παναθηναϊκός έχασε από τον ΠΑΣ με 1-0 τη Λεωφόρο αλλά πήρε την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδος, χάρη στη νίκη του με 2-1 στους Ζωσιμάδες την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, οι Γιαννιώτες που σκόραραν στο 93', είχαν μεγάλη ευκαιρία στο 94' για να κλέψουν το «εισιτήριο». Ανατροπή και πρόκριση για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος παρά την ήττα του πρώτου αγώνα με 2-1 από την Καλλονή στη Μυτιλήνη, επικράτησε στην Τούμπα με 3-0. 

Στον προημιτελικό βρίσκεται και ο Πανιώνιος, με την ομάδα της Νέας Σμύρνης να επικρατεί εκ νέου του Εργοτέλη με 1-0, όσο και στον πρώτο αγώνα στην Κρήτη, και να παίρνει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: