10 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Η παράταξή μας πάλεψε, δικαιώθηκε, κράτησε. Και από αύριο πρέπει να πάρει στα χέρια της όλη την Ελλάδα» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Ούτε η φετινή εορταστική περίοδο ήταν αναίμακτη, καθώς στους ελληνικούς δρόμους σημειώθηκαν 34 τροχαία δυστυχήματα και έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι. 

Άκαρπες παραμένουν ως τώρα οι έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό ενός αλλοδαπού ναυτικού, μέλος πληρώματος φορτηγού πλοίου, ανοικτά της Πύλου και ενός 20χρονου στη Μαρίνα Ζέας. Άνοιξαν οι «γαλάζιες κάλπες» για την τελική μάχη μεταξύ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Στο δεύτερο γύρο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλούνται όσοι νεοδημοκράτες είχαν ψηφίσει στην πρώτη κάλπη της 20ής Δεκεμβρίου. Η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις 23:00. Τρία άτομα - δύο 26χρονοι και ένας 24χρονος - συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Κυριακής στα Εξάρχεια μετά από επιθέσεις με βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Κόσμος:
Βομβαρδιστικό B-52 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησε πτήση σε χαμηλό ύψος στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, σε μια επίδειξη δύναμης μετά την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα. Η Ουάσινγκτον έχει διαβεβαιώσει τη Σεούλ για την υποστήριξή της, την ώρα που ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν υπερασπίζεται τη δοκιμή λέγοντας πως πρόκειται για «νόμιμο δικαίωμα κυρίαρχου κράτους». 

Από κέντρο αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είχε περάσει ο άνδρας που προσπάθησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε αστυνομικό τμήμα του Παρισιού την ημέρα της πρώτης επετείου του Charlie Hebdo, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές. Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο διαμέρισμα που διέμενε. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέες επιθέσεις.  Βίντεο, το οποίο δείχνει έναν ρώσο γιατρό να γρονθοκοπεί ασθενή σε νοσοκομείο, κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Ο ασθενής κατέρρευσε και λίγο αργότερα πέθανε. Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Μπελγκορόντ, 670χλμ νότια της Μόσχας, στις 29 Δεκεμβρίου 2015. Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μααράτ αλ Νούμαν, στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που έπληξε δικαστήριο και τη φυλακή που ήταν δίπλα του, ανέφρε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Την Δευτέρα θα παραδοθεί τελικά η ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια της Συρίας και σε δύο αποκλεισμένα χωριά στα βορειοδυτικά της χώρας, με βάση μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο, ανέφεραν δύο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις. 

Οικονομία:  Υπέρογκες χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μπούρλος, μέλος της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που προβλέπει η πρόταση Κατρούγκαλου.  Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ότι «οι επιλογές που έχουν γίνει από την κυβέρνηση» για το ασφαλιστικό θα περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία. 

Ενστάσεις, «κόκκινες κάρτες» και έναν μπαλαντέρ περιλαμβάνουν οι αντιδράσεις Βρυξελλών και ΔΝΤ στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, από την μελέτη του σχεδίου το κουαρτέτο έχει εντοπίσει τρεις «κόκκινες κάρτες» και δύο ενστάσεις. 

Αθλητισμός: Θύμα πολύ μεγάλης έκπληξης έπεσε η Φιορεντίνα, που ηττήθηκε μέσα στο «Αρτέμιο Φράνκι» με 1-3 από τη Λάτσιο στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του καμπιονάτο. Τα τρία από τα τέσσερα γκολ της συνάντησης σημειώθηκαν στις καθυστερήσεις (!), με τους «βιόλα» να χάνουν πολύτιμο έδαφος στη μάχη για τον τίτλο, αφού με νίκες Νάπολι και Γιουβέντους θα τους στείλουν στην τέταρτη θέση, από τη δεύτερη που κατέχουν τώρα. 

Το κυρίαρχο πρόσωπο της αναμέτρησης ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια για την 19η αγωνιστική της Primera Division, βρισκόταν όλη τη διάρκεια στον πάγκο! Ο λόγος βέβαια για τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος άρχισε με νίκη 5-0 την καριέρα του ως πρώτος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης. Με «χατ-τρικ» του Λιονέλ Μέσι, η Μπαρτσελόνα επικράτησε 4-0 της Γρανάδα στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της αγωνιστικής.  





Δεν υπάρχουν σχόλια: