30 Ιανουαρίου, 2016

ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Άλλο ένα πλήγμα έρχεται για την τουρκική οικονομία, αφού η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ακύρωσε την έκπτωση που είχε στις τιμές πετρελαίου των Τούρκων πελατών, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του κλάδου.

Πρόκειται για ένα ακόμη διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, στα πλαίσια της διαμάχης που έχει προκληθεί ύστερα από την κατάριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους. Η τουρκική πλευρά δηλώνει πως πέρυσι είχε καταλήξει σε συμφωνία για έκπτωση της τάξης 10,25% στις τιμές αερίου από την Gazprom.

Οι τελικές υπογραφές καθυστερούσαν, με αποτέλεσμα να προσφύγει η κρατική εταιρεία διαχείρισης αγωγών Botas στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο.Στελέχη διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών της Τουρκίας, δήλωσαν πως η Gazprom ακύρωσε την έκπτωση και πως οι τούρκικες επιχειρήσεις είχαν ενημερωθεί μία εβδομάδα πριν, κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης στη Βιέννη.

Οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Τουρκία αγγίζουν τα 28-30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, καθιστώντας έτσι τη Ρωσία ως το μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της χώρας. Η αξία τους ξεπερνά τα 6.5 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού η Τουρκία εισάγει το 60% του αερίου αλλά και το 35% του πετρελαίου από τη Ρωσία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: