08 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Από Δευτέρα χτίζουμε την μεγάλη κεντροδεξιά που σύντομα θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στην Ελλάδα, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια ανάσα πριν από την εκλογή προέδρου στη ΝΔ.


Δεσμεύεται ότι «η ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία, υπό τη δική μου ηγεσία θα είναι μια μεγάλη συμμετοχική κεντροδεξιά παράταξη που θα ενσωματώσει όλους όσοι δεν ανήκουν στα άκρα του πολιτικού φάσματος», ενώ εκτιμά ότι με την εκλογή του το κόμμα θα ανοίξει διάπλατα στην κοινωνία. «Η εγγραφή μέλους στη ΝΔ θα είναι μια εκδήλωση αντίστασης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» λέει.

Μέλη της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Εργασίας, διαδηλώνοντας κατά των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.  Η δράση της ΑΔΕΔΥ είναι - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- το πρώτο βήμα στο πλαίσιο πολύμορφων κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν. Μέλη του ΠΑΜΕ παραμένουν και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγο πριν ανοίξουν οι «γαλάζιες» κάλπες, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε, από τη Μεσσηνία, για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου και το ρόλο του στο κόμμα. «Ο κόσμος θα αποφασίσει, ο κόσμος θα ψηφίσει» σημείωσε.

"Όχι" απάντησε το Συμβούλιο Εφετών στις ιταλικές Αρχές που ζητούν την έκδοση των πέντε φοιτητών, με βούλευμα που εξέδωσε για τους δύο από τους φοιτητές, ενώ την Παρασκευή εξετάζεται η υπόθεση για άλλους δύο και την ερχόμενη Δευτέρα για τον πέμπτο.

Με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη έναντι των δανειστών για το Ασφαλιστικό ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα υποδεχτεί την τρόικα στην Αθήνα μετά την ανέλπιστη για πολλούς εξασφάλιση της συναίνεσης των εκπροσώπων των εργοδοτών στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

ΚόσμοςΊχνη εκρηκτικών και δακτυλικό αποτύπωμα του Σαλέχ Αμπντεσλάμ, του μοναδικού εν ζωή κατατηζούμενου σε σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι, είχαν βρει οι βελγικές αρχές σε έρευνα σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες στις 10 Δεκεμβρίου. Οι βελγικές αρχές θεωρούν ως εκ τούτου ότι, όπως υποψιάζονταν, ο Αμπντεσλάμ βρήκε καταφύγιο στις Βρυξέλλες μετά τις επιθέσεις ενώ το διαμέρισμα ίσως να ήταν το σημείο που είχαν κατασκευαστεί οι βόμβες της 13ης Νοεμβρίου.

Η υπόθεση των σεξουαλικών επιθέσεων και ληστειών τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας (με τα περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται στην Κολωνία) έχουν αρχίσει να πυροδοτούν συζήτηση που έχει καταλήξει τμήμα του προσφυγικού -καθώς οι περισσότεροι δράστες φαίνεται ότι είχαν μεταναστευτικό ή ακόμη και προσφυγικό υπόβαθρο. Η καγκελαρία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυστηρότερου πλαισίου για απελάσεις ενώ ο αντικαγκελάριος πηγαίνει ακόμη παραπέρα, προτείνοντας... «φυλακή στη χώρα καταγωγής» όσων μεταναστών εγκληματούν.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επέκρινε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, και υποστήριξε πως «η επόμενη γραμμή άμυνας που πρέπει να ενισχύσουμε είναι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας» -καλώντας σε στήριξη προς την ΠΓΔΜ ώστε να «ενισχύσει τις άμυνές της». Παράλληλα, ο Ορμπάν υποστήριξε την Πολωνία στη διένεξη με την ΕΕ εξαιτίας της νέας, «συγκεντρωτικού» χαρακτήρα νομοθεσίας στη Βαρσοβία.

Η Σεούλ έθεσε ξανά σε λειτουργία τα μεγάφωνα στα σύνορα με τη Βόρειο Κορέα που μεταδίδουν προπαγανδιστικά μηνύματα εναντίον της Πιόνγκγιανγκ, μετά τον ισχυρισμό του βορρά πως προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Το Λονδίνο αντέδρασε εκφράζοντας επιφυλάξεις για την κίνηση της Νοτίου Κορέας, καλώντας την Σεούλ να «μην πέσει στην παγίδα» κλιμάκωσης της έντασης.

Στον δράστη και το παρελθόν του επικεντρώνονται οι έρευνες για το υπόβαθρο της απόπειρας επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα του Παρισιού την ημέρα της επετείου του Charlie Hebdo. Οι γαλλικές Αρχές θεωρούν -χωρίς όμως βεβαιότητα- πως πρόκειται για άστεγο Μαροκινό, όμως αναφορές στα γαλλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως στο χαρτί που είχε πάνω του ο άνδρας ανέφερε άλλο όνομα και πως η ηλικία του δεν φαίνεται να αντιστοιχεί στα στοιχεία του Μαροκινού.

Οικονομία:Ο στρεβλός χαρακτήρας του συστήματος, το PSI και το μνημόνιο είναι οι τρεις λόγοι για τους οποίους απαιτούνται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τόνισε ο Γ.Κατρούγκαλος ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα «μπλοκάκια», λέγοντας ότι ο εργαζόμενος θα πληρώνει 6,5% των εισφορών και το υπόλοιπο ο εργοδότης του.

Αντίθετος στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εργοδοτικών οργανώσεων με την κυβέρνηση δηλώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι το σύνολο της αγοράς διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν» σχολιάζουν κύκλοι του Μαξίμου αναφορικά με όσα υποστήριξε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Αθλητισμός:Με μία επική ανατροπή, η Λας Πάλμας, έκανε νίκησε με 3-2 στην έδρα της Εϊμπαρ και έκανε τεράστιο βήμα πρόκρισης για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Ισπανίας, έχοντας τη «ρεβάνς» στο σπίτι της. Από την άλλη, η Θέλτα έκανε έναν υγιεινό… περίπατο με 3-0 (25', 79' Γκουιντέτι, 58’ Κάστρο) στην έδρα της Κάντιθ.

Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Τσέλσι, Όσκαρ, διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε «θερμό» επεισόδιο με τον Ντιέγκο Κόστα στη διάρκεια της προπόνησης. Νωρίτερα η «Telegraph» μετέδωσε ότι οι παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι για να χωρίσουν τους δύο συμπαίκτες που φέρονται να τσακώθηκαν άγρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: