05 Ιανουαρίου, 2016

Η ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΠΥΡΗΝΑ» ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

 

Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει λόγο μόνο για τις Εγγυήσεις επιστρατεύει η Αθήνα για να αποφύγει τις εθνικές ευθύνες της στο Κυπριακό αλλά και για να μην εμπλακεί σε μια ακόμη διένεξη με τους εταίρους (και δανειστές) αλλά και την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία προσβλέπει για τον περιορισμό του τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος. Μια επιλογή που πρακτικά θέλει να βγάλει την Αθήνα εκτός του πλαισίου της διαπραγμάτευσης για την ουσία του Κυπριακού, παρά το γεγονός ότι μια κακή η ημιτελής πρόταση λύσης θα απορριφθεί πανηγυρικά από τα δημοψηφίσματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναμένεται να μεταφέρει στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπαν Μπαχτ, Άιντα ακριβώς αυτήν την ελληνική θέση ότι η Αθήνα δεν δέχεται τη συνέχιση του παρόντος αναχρονιστικού πλαισίου των Εγγυήσεων και είναι διατεθειμένη να συζητήσει ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο ασφάλειας που και θα καθησυχάζει τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά δεν θα συνιστά μόνιμη απειλή για τους Ελληνοκύπριους. 

Αυτήν την πρόταση έχει αναλάβει να διαμορφώσει μια ομάδα που συνέστησε ο Ν. Κοτζιάς με εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΞ και πανεπιστημιακούς, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη την οριστική της μορφή, αν και για το γενικό πλαίσιο της έχει βολιδοσκοπηθεί από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά ο Τούρκος ομόλογος του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η ελληνική πλευρά θα δηλώσει στον κ. Άιντα ότι δεν συμφωνεί με τις δικές του ιδέες και μεθοδεύσεις για πραγματοποίηση πενταμερούς ή κάποιου είδους πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στο Νταβός, όπου θα βρεθούν στο τέλος Ιανουαρίου όχι μόνο οι κ. Τσίπρας, Νταβούτογλου και Κάμερον αλλά και ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ είχε μεθοδεύσει παρασκηνιακά τη δημιουργία κλίματος ώστε να είναι μονόδρομος η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης η οποία όχι μόνο θα εμφάνιζε τον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος ως ισότιμο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά συγχρόνως θα έδινε την εντύπωση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό εισέρχονται στην τελική ευθεία, ενώ στην πραγματικότητα η απόσταση σε μείζονα θέματα παραμένει αγεφύρωτη.

Βαρύ το κλίμα. Έτσι η συνάντηση Κοτζιά - Άιντα γίνεται σε ένα βεβαρημένο κλίμα, καθώς η Αθήνα έχει επιλέξει να μην εμπλακεί στην ουσία του Κυπριακού, ούτε να παρέμβει προς τη Λευκωσία, όπως ίσως θα επιθυμούσε τόσο ο διεθνής μεσολαβητής, όσο και η Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, επέμεινε έστω και σε παραλλαγή του συστήματος εγγυήσεων, καθώς, όπως ισχυρίσθηκε, το υπάρχον σύστημα ήταν αναγκαίο το 1960, οπότε το καθεστώς δεν ήταν διζωνικό, όπως θα είναι τώρα όταν επιλυθεί το Κυπριακό.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, εκθέτοντας την κυπριακή πλευρά, δήλωσε ότι τα μεν Κεφάλαια του διαμοιρασμού της εξουσίας, των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικονομίας έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στο τραπέζι παραμένει το περιουσιακό που είναι δύσκολο θέμα, αλλά θα υπάρξει «λύση που δεν θα ακυρώνει την αντίληψη της διζωνικότητα, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν την πλειοψηφία στη δική τους περιοχή και θα επιδιωχθεί να περιορίσει η επιστροφή περιουσιών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα η τουρκοκυπριακή πλευρά ανεβάζει το κόστος των αποζημιώσεων, για το περιουσιακό, στις οποίες περιλαμβάνονται όχι μόνο οι αποζημιώσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν θα πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, αλλά και οι αποζημιώσεις Τουρκοκύπριων και εποίκων καταπατητών, στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα ποσό που είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καλύψει ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε η Ε.Ε., ούτε το οποιοδήποτε σχήμα Διεθνών Δωρητών. Και έτσι θα δημιουργηθεί τεχνητό αδιέξοδο το οποίο θα οδηγήσει στο μονόδρομο της μικρής κλίμακας επιστροφής ελληνοκυπριακών περιουσιών και παραπομπή στο μέλλον της αποζημίωσης εκείνων των περιουσιών που δεν θα επιστραφούν.

Το περιουσιακό, το οποίο επηρεάζει άμεσα το Εδαφικό, αναδεικνύεται στην αχίλλειο πτέρνα των μεθοδεύσεων του κ. Άιντα και των Τούρκων, καθώς ακόμη και ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά και το ΑΚΕΛ δεν θα αντέξουν να συναινέσουν στη διαμόρφωση ενός τελικού Σχεδίου Λύσης που θα εμπεριέχει τέτοιες προβλέψεις, καθώς είναι δεδομένο ότι θα απορριφθεί με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από ότι το Σχέδιο Ανάν.

Οι δηλώσεις του κ. Μπουρτζού έρχονται λίγες ημέρες μετά τη «διακαναλική συνέντευξη» του Μουσταφά Ακιντζί, στη διάρκεια της οποίας ο «καλοκάγαθος» κεντροαριστερός μπήκε ξανά στο καλούπι των παγίων τουρκικών θέσεων για το Κυπριακό, φέρνοντας σε δύσκολη θέση όσους στη Λευκωσία και στην Αθήνα τον εμπιστεύτηκαν και επένδυσαν στην υποτιθέμενη πρόθεση του για διαφοροποίηση από την Άγκυρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: