29 Ιανουαρίου, 2016

ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  

Τεταμένες είναι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ύστερα από την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, στην γειτονική μας χώρα. Η Άγκυρα είναι ενοχλημένη από την κίνηση του αμερικανού αντιπροέδρου, να συναντηθεί πρώτα με τους εκπροσώπους οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους, αφήνοντας σε "δεύτερη μοίρα" την συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, αλλά και τον πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου.

Ο κ. Μπάιντεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι, διώχθηκαν ακαδημαϊκοί επειδή ζητούσαν τον τερματισμό των συγκρούσεων με το ΡΚΚ, προκαλώντας τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος ανέφερε πως: η υποστήριξη της τρομοκρατίας διώκεται σε όλο τον κόσμο. Δεν γνωρίζουμε ποιος έφτιαξε το πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν αλλά είναι ξεκάθαρο πως όποιος το έκανε δεν θέλησε να του δώσει την πραγματική εικόνα αυτού που συμβαίνει στην Τουρκία».

Επίσης οι ηγέτες της Τουρκίας, θεωρούσαν ότι κατά την συνάντηση με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, θα συμφωνούσαν ώστε να αποκλειστούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες οι Κούρδοι. Τα αποτελέσματα όμως ήταν αντίθετα, καθώς η Αμερική θεωρεί σύμμαχο της κουρδικές οργανώσεις και δεν τις αναγνωρίζει ως τρομοκρατικές, όπως υποστηρίζει η Τουρκία. 

Η εν λόγω διαφωνία ήταν και ο λόγος που ακυρώθηκε η κοινή συνέντευξη τύπου του κ. Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν. Ουσιαστικά, η αποστολή του αντιπροέδρου να "κλείσει" το ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών ήταν αποτυχημένη...



Δεν υπάρχουν σχόλια: