29 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Νέα μπλόκα στήνουν στους δρόμους όλης της χώρας οι αγρότες μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τη ματαίωση των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica. Οι συντονιστικές οργανώσεις αποφασίζουν εντός της ημέρας για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Στον πρώτο συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Μαρκοπούλου για μία ώρα (12:00-13:00) προχωρούν οι αγρότες των Μεσογείων. 

Στα μπλόκα των αγροτών θα βρεθεί αντιπροσωπεία επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών για να συντονίσουν τη δράση τους. Στην ανάγκη και τη σημασία εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, μιας λύσης που θα είναι πραγματικά προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

«Προκειμένου να έχουμε μια τέτοια προοπτική, είναι απαραίτητο να προωθήσουμε σχήματα που δεν θα είναι αναχρονιστικά, όπως είναι οι εγγυήσεις και οι εγγυητές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σε τριακονταετή φυλάκιση έκαστος καταδικάστηκαν οι δύο 19χρονοι από τον Κάμπο Αβίας και την Καλαμάτα, που κρίθηκαν ένοχοι από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Γυθείου, για το διπλό φονικό που διέπραξαν τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου του 2014 στην Αλτομιρά της Μεσσηνιακής Μάνης και είχε συγκλονίσει όλη την Πελοπόννησο.

Ανακοίνωση για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica έξω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιω.Βελλίδης» εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με αυτήν, τα περίπου 300 άτομα που επιτέθηκαν με κροτίδες, πυρσούς, πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Η αστυνομία απέκρουσε την επίθεση με περιορισμένη χρήση χημικών, σημειώνεται. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ σημειώθηκαν φθορές σε οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Έναν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού βρήκε η χώρα μας στο πρόσωπο του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπάχ, ο οποίος πέρασε την Πέμπτη το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Κόσμος: Σε συνολικά 90.000 μετανάστες υπολογίζουν οι κυβερνήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας πως θα φτάσουν οι επαναπατρισμοί αιτήσεων ασύλου που θα απορριφθούν τα επόμενα χρόνια. Οι επαναπατρισμοί πρόκειται να γίνουν με πτήσεις τσάρτερ.

Δραματικά αποτυπώνει νέα δημοσκόπηση το βαρύ κλίμα στη Γερμανία εξαιτίας του προσφυγικού, με το 40% των Γερμανών να εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να παραιτηθεί λόγω του χειρισμού της προσφυγικής κρίσης. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της Μέρκελ, και τη δημοτικότητα της ίδιας, να βρίσκεται σε κάμψη τους τελευταίους μήνες.

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία κάποιου κυβερνητικού σχήματος στην Ισπανία, μια συνέντευξη ήρθε να ταράξει τα νερά. Πρόκειται για τα όσα είπε στην El Pais ο σοσιαλιστής Φελίπε Γκονθάλεθ, πρωθυπουργός της χώρας για 14 χρονια. Σε συμφωνία κατέληξαν τα τρία κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για το πλαίσιο παροχής ασύλου, υιοθετώντας σχετικά αυστηρότερα μέτρα. 

Οι αλλαγές εισάγουν διετή καθυστέρηση στην επανένωση οικογενειών -βάζοντας στην αναμονή όσους περιμένουν ότι θα φέρουν συγγενείς τους στη Γερμανία- και θα κηρύξει ασφαλείς χώρες το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, κάτι που (το Βερολίνο ελπίζει ότι) θα κάνει ευκολότερες τις επαναπροωθήσεις προς τις τρεις χώρες.

Το τραπέζι στη Γενεύη για το Συριακό στήνεται την Παρασκευή, όμως οι εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες ήδη από το ξεκίνημα: Η συριακή αντιπολίτευση, που εκπροσωπείται από ομάδες που συνεδρίασαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ανέφεραν πως δεν θα συμμετέχουν, καταγγέλλοντας ελλιπή βήματα καλής θέλησης. Ο ΟΗΕ επιμένει πως οι συνομιλίες, οι πρώτες μετά από σχεδόν δύο χρόνια, θα προχωρήσουν.

Οικονομία: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο δείχνει η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator) αυξήθηκε τον Ιανουάριο στις 91,6 μονάδες από 87,6 τον Δεκέμβριο, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ευρωζώνη μειώθηκε στις 105 μονάδες από 106,7.

Σταθεροποιητικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Παρασκευή, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγοριών, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να υιοθετήσει για πρώτη φορά πολιτική αρνητικών επιτοκίων, ενώ θετικά επηρεάζει τις αγορές και η συνέχιση της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το φορολογικό, τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τον Εμπορικό Οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ορίζοντα το 2020 κατέθεσε η διοίκηση της Συνομοσπονδίας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Αθλητισμός: H ΑΕΚ πήρε προβάδισμα πρόκρισης με 4-1 επί του Ηρακλή στο ΟΑΚΑν στο Κύπελλο Ελλάδας. Η ομάδα του Πογιέτ ήταν πολύ καλύτερη του Ηρακλή ακόμα και όταν βρέθηκε να παίζει με 10 παίκτες από το 32’ λόγω της αποβολής του Μπακάκη με δεύτερη κίτρινη κάρτα η οποία ωστόσο ήταν άδικη καθώς η πρώτη κάρτα ήταν εντελώς λανθασμένη.

Μπαρτσελόνα και Θέλτα έγιναν οι πρώτες ομάδες που εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στους ημιτελικούς του Copa del Rey εις βάρος των Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ατλέτικο Μαδρίτης. Μετά το νικηφόρο 2-1 στο «Σαν Μαμές» οι Καταλανοί επικράτησαν των Βάσκων και στο «Νόου Καμπ» με 3-1, ωστόσο, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε έβαλε δύσκολα στους γηπεδούχους μέχρι το 82ο λεπτό.

Το τρίτο σερί τρόπαιο του Λιγκ Καπ κι 6ο στην Ιστορία της θα έχει την ευκαιρία να κατακτήσει η Παρί Σεν Ζερμέν στον τελικό της διοργάνωσης, απέναντι στη Λιλ, που από χθες το βράδυ περίμενε να μάθει τον αντίπαλό της μετά το εντυπωσιακό 5-1 επί της Μπορντό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: