05 Ιανουαρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Προβλήματα στις πτήσεις, κυρίως προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, αναμένεται να παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Τρίτης επιχείρηση του Λιμενικού ανοικτά της Ρόδου για τον εντοπισμό δύο αλλοδαπών που επέβαιναν σε λέμβο. Στην επιχείρηση συμμετέχει ελικόπτερο Super Puma.

Την ίδρυση πανευρωπαϊκού αριστερού κόμματος, που στόχο θα έχει να αναμετρηθεί με την λιτότητα και το οποίο θα ονομάζεται DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025 - Κίνηση για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025), αναμένεται να ανακοινώσει στις 9 Φεβρουαρίου, από το Βερολίνο, ο Γιάνης Βαρουφάκης. Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ., μετά το τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Ο άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Έθνος».

Σχεδόν όλο το Αιγαίο επιχειρεί να δεσμεύσει η Τουρκία με την έκδοση ΝΟΤΑΜ για στρατιωτικές ασκήσεις που σκοπεύει να κάνει κατά διαστήματα καθ'όλη τη διάρκεια του 2016. Πέρσι περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, η Τουρκία είχε εκδώσει σειρά αντίστοιχων ΝΟΤΑΜ με τις οποίες επιχειρούσε να δεσμεύσει εκτός των άλλων θαλάσσιες περιοχές που έφταναν μέχρι και τη Μύκονο.

Κόσμος: Στα Ηνωμένα Έθνη έφτασε η σύγκρουση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν αλλά και η πρακτική των εκτελέσεων, με τον πρεσβευτή του Ριάντ να λέει πως οι σχέσεις με την Τεχεράνη θα αποκατασταθούν «όταν σταματήσει να αναμειγνύεται σε ξένες υποθέσεις». Σαουδαραβικές επικρίσεις και κατά του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα των εκτελέσεων, τις οποίες το Ριάντ υπερασπίστηκε ως σύννομες. 

Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζει την επίθεση στην σαουδαραβική πρεσβεία, χωρίς αναφορά στο θέμα του ιμάμη. Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών που εξετάζουν το βίντεο με την εκτέλεση των πέντε «κατασκόπων» από τζιχαντιστή της ISIS θεωρούν πως έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη και, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη αναφορές, πρόκειται για έναν βρετανό υπήκοο που είχε συλληφθεί νωρίτερα για σχέσεις με τρομοκρατικά δίκτυα αλλά είχε διαφύγει από τη χώρα.

Παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει να πάρει μέτρα που θα ελέγχουν σε ποιον πωλούνται όπλα στις ΗΠΑ στην προσπάθειά του να αναλάβει δράση εναντίον της οπλοκατοχής και των μακελειών που έχουν καταλήξει φρικιαστικά συχνά. Το διάταγμα του Ομπάμα θα επιβάλλει τη διενέργεια ελέγχων για τους αγοραστές ακόμη και στους «τυφλούς διαύλους» των πωλήσεων στο Διαδίκτυο και στις εκθέσεις όπλων. 

Οι Ρεπουμπλικανοί ήδη κήρυξαν πόλεμο εναντίον των μέτρων. Oι διακοπές των Χριστουγέννων τελείωσαν και στη Μαδρίτη ξεκινά νέος γύρος ζυμώσεων για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Μαριάνο Ραχόι σκοπεύει να επικοινωνήσει εκ νέου με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων, κυρίως όμως με τον Σάντσεθ του PSOE. Ποντάρει μάλιστα στο γεγονός ότι η καρέκλα του «τρίζει». 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει αυστηρότερη την πολιτική του όσον αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία, μετά την ομαδική εκτέλεση 47 ανθρώπων το Σάββατο, μεταξύ των οποίων ήταν κι ένας επιφανής σιίτης ιερωμένος. Ανησυχία για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αυτοσυγκράτηση ζητά ο Λευκός Οίκος.

Οικονομία: «Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν και όσα έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι είναι πραγματικά μια επιτυχημένη πορεία» δήλωσε  ο Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας όμως την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις στο Ασφαλιστικό.

Τις αντιδράσεις των θεσμών συναντά η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Αντίθετοι εμφανίζονται οι θεσμοί και στην επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλά και ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών που προτείνει η κυβέρνηση.

Τους βασικούς άξονες της προτεινόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης περιγράφει η κυβέρνηση, λίγο πριν οι ελληνικές προτάσεις προωθηθούν στους δανειστές, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική από το εσωτερικό και ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση.

Αθλητισμός: Με ανατροπή στο δεύτερο μέρος, η Χετάφε έφυγε νικήτρια από το «Ελ Μολινιόν», με 2-1 επί της γηπεδούχου Σπόρτινγκ Χιχόν στην «αυλαία» της 18ης αγωνιστικής της Primera Division. Η ομάδα της Μαδρίτης, που έχασε πέναλτι στο 58΄ με τον Λεόν ανέτρεψε τα εις βάρος της δεδομένα μέσα σε τρία λεπτά κι έφτασε στην πρώτη της νίκη μετά από τρεις διαδοχικές ισοπαλίες.

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί ο Ράφα Μπενίτεθ. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ, σε συνέντευξη Τύπου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι τα «ηνία» των «μερένγκες» αναλαμβάνει ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν προπονητής της δεύτερης ομάδας της «βασίλισσας».

Επέστρεψε στις νίκες ο Παναθηναϊκός μετά την ήττα στην Κομοτηνή και με το 4-2 επί του Παναιτωλικού στην άδεια λόγω τιμωρίας, Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έκανε ποδαρικό με το... δεξί στο 2016. Από δύο γκολ για τους «πράσινους» πέτυχαν οι Αμπέντ (6΄, 90΄+3) και Πέτριτς (11΄,51΄), ενώ για τους Αγρινιώτες σκόραραν οι Βιγιαφάνες (2΄) και Μαρκόφσκι (16΄).
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: